Dergimize göndereceğiniz makaleleri lütfen şablon üzerinde yazınız.
Kapak Sayfası:
Makale için bir kapak sayfası oluşturulmalı ve bu kapak sayfası makalenin ana metin kısmından ayrı, ek dosya olarak başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir. Kapak sayfasında yer alan tüm bilgiler (yazarların çalıştıkları kurum adresleri dahil) hem Türkçe hem de İngilizce olarak yazılmalıdır. Tüm yazarların adlarının yer alacağı kapak sayfası; her kelimenin ilk kelimesi büyük harflerle yazılmış makale başlığını, yazarların çalıştıkları kurum ve adres bilgilerini içermelidir. Yazar ad/ları açık olarak yazılmalı ve herhangi bir akademik unvan belirtilmemelidir. Ayrıca, makalede yazışmalardan sorumlu yazar belirtilmeli ve bu yazarın telefon numarası ile e-posta adresi verilmelidir. Kapak Sayfası örneği ek dosyalar kısmında mevcuttur.
Makale Hazırlama:
1. Hakem değerlendirilmesi yapılmak üzere sisteme yüklenen makale ana metni makale başlığı ile başlamalı ve üzerinde yazarları belirtecek herhangi bir ifade bulunmamalıdır. Diğer bir ifade ile makalenin kör hali yüklenmelidir.
2. Makaleler, A4 boyutundaki sayfaya 11 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı tipinde ve 1,5 satır aralıklı yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makalenin her sayfası ve satırlar numaralandırılmalıdır.
3. Makale; Türkçe Başlık, Türkçe Özet, Anahtar Kelimeler, İngilizce Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçlar, Teşekkür (varsa) ve Kaynaklardan oluşmalıdır. Şekiller, Çizelgeler ve eşitlikler makale metni içerisinde verilmelidir. Bulgular, Tartışma ve Sonuçlar bölümlerinin ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
4. Makale, “Kaynaklar” bölümü dahil 25 sayfayı geçmemelidir.
5. Metindeki paragraf girintileri 0,5 cm olmalıdır.
Makale Başlığı:
Makale başlığı kısa ve açıklayıcı olmalı, sayfaya ortalanmalı ve üç satırı geçmemelidir. Makale başlığı ve alt başlıklarda kesinlikle kısaltma kullanılmamalıdır. Başlık, 12 punto büyüklüğünde büyük harflerle yazılmalıdır. İngilizce başlık Türkçe başlığı tam olarak karşılamalı, 12 punto olarak yazılmalıdır. Başlıkta kısaltmalar ve bilimsel taksonomik isimler kullanılmamalıdır.
Metin içerisindeki ana başlıklar (Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçlar) kelimelerin tamamı büyük olacak şekilde, koyu ve 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Alt başlıklar ise sadece başlığın ilk harfi büyük, 11 punto, italik ve koyu yazılmalıdır.
Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe özet ve İngilizce abstract 250 kelimeyi geçmemelidir. Özet, çalışmanın amacını, yöntemini, elde edilen sonuçları ve önerileri içermelidir. Özette önceki çalışmalara atıf yapılmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özetlerden sonra, çalışmayı en iyi biçimde tanımlayan, ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle yazılmış, 5 anahtar kelime alfabetik sıraya göre verilmelidir.
Giriş Bölümü: Bu bölümde; çalışmanın konusu, gerekçesi, konunun önceki çalışmalar ile ilgisi, araştırma soruları ve çalışmanın amacına yer verilmelidir. Literatür taraması Giriş bölümünde verilmelidir. Literatür taraması önceki çalışmaların sonuçlarını ve araştırmayla ilgisini tartışarak verilmelidir. Ayrı bir literatür taraması verilmemelidir.
Materyal ve Yöntem: Kullanılan materyal ve yöntem bu başlık altında verilmelidir. Alt başlık verilecekse bölüm numarası ile birlikte numaralandırılmalı (Örnek; 2.1.) ve alt başlık yazım kuralına uyulmalıdır. Bilinen, yeni veya değiştirilmiş yöntemler, aynı konuda çalışacaklara araştırmayı tekrarlama olanağı verecek şekilde açık olarak verilmelidir. Eğer daha önce bilinen bir metot kullanılmışsa ilgili literatüre atıf yapılmalıdır.
Bulgular: Bu kısımda çalışmadan elde edilen bulgular verilmeli, gerekirse çizelge, şekil ve grafiklerle desteklenerek açıklanmalıdır. Elde edilen bulgular tekrarlamadan kaçınılması amacıyla ya çizelge ya da grafik olarak verilmelidir. İstatistiki olarak önemli bulunan faktörler, uygulanan istatistik analiz yöntemine uygun bir karşılaştırma yöntemi ile gruplandırılmalıdır. İstatistiki analiz yönteminin doğru seçilmediği ve/veya analizin gereği gibi yapılmadığı durumlarda editörler kurulu makaleyi değerlendirmeye almayabilir.
Tartışma ve Sonuçlar: Bulgular benzer konularda yapılan başka araştırma sonuçları kullanılarak tartışılmalıdır. Bu bölümde elde edilen sonuçlar çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, literatüre ve bilime katkısı, hangi eksiklikleri giderdiği, ileriki çalışmalara yönlendirme ve önerilerle kısa ve açık olarak verilmelidir. Giriş ve Bulgular bölümünde verilen ifadeler bu kısımda aynı şekilde tekrar edilmemelidir.
Tartışma ve Sonuç bölümleri ayrı yazılmalıdır. Teşekkür: Gerek duyulması halinde diğer araştırıcı kişi/ler ve kurum/lar tarafından çalışmaya yapılan katkılar bu kısımda mümkün olduğunca kısa olarak ifade edilmelidir.
Çizelge ve Şekiller:
Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri "Şekil", sayısal değerler ise "Çizelge" olarak verilmelidir. Tüm şekil ve çizelgeler makale metninde en uygun yerde gösterilmelidir. Şekil ve çizelgelerin boyutu baskıda çıkabilecek çözünürlükte olmalıdır. Araştırma sonuçlarını destekleyici nitelikteki Şekiller en az 300 dpi çözünürlükte “.jpg” formatında olmalıdır.
Çizelgelerde sütun çizgisi kullanılmamalı ve hücreler oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Her Çizelge ve Şekil numaralandırılmalı ve metin içerisinde atıf yapılmalıdır (Çizelge 1 ve Şekil 1). Çizelge ve Şekil başlıkları kısa ve açıklayıcı olmalı, sadece başlığın ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle yazılmalıdır. Şekil ve Çizelge başlıkları ile şekil ve çizelgelerin içindeki yazılar 10 punto, çizelge altı yazılar 9 punto Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Çizelge başlıkları çizelgenin üzerine, şekil başlıkları ise şeklin altına yazılmalıdır. Şekillerin etrafına çerçeve konulmamalıdır. Çizelge ve şekillerde kısaltmalar kullanılmış ise hemen altına bu kısaltmaların açıklaması verilmelidir. Şekil ve çizelge başlıkları ile çizelge altındaki açıklamaların sonuna nokta konulmamalıdır. Metin içerisinde ve çizelgelerde verilen rakamsal değerlerde ondalık basamak ayracı olarak virgül kullanılmamalıdır. Şekiller, bilinen bir grafik düzenleyici kullanılarak orijinal verilerle hazırlanmalıdır. Çizelgeler MS Word veya Excel programında oluşturulmalıdır. Fotoğraf formatındaki çizelgeler kabul edilmemektedir.
Kısaltmalar ve Semboller: Makalede standart veya yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer kısaltma kullanılmaları zorunlu ise kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Birimler Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)'e göre verilmelidir. Tüm makalelerde SI ölçüm birimleri kullanılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için:
https://www.nist.gov/pml/weights-and-measures/metric-si/si-unitsEşitlikler: Eşitlikler numaralandırılmalı ve eşitlik numarası eşitliğin yanına sağa dayalı olarak parantez içinde yazılmalıdır. Eşitliklerin yazılmasında MS Word programı matematik işlemcisi kullanılmalı, ana karakterler 12 punto, değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1” biçiminde verilmelidir (…ilişkin model Eşitlik 1’de verilmiştir).
Kaynaklar: Metin içerisinde atıf yapılan tüm kaynaklar Kaynakça listesinde bulunmalıdır. Yazarlar zorunlu olmadıkça basılmamış sonuçları ve kişisel görüşmeleri kaynak göstermemelidirler. Dipnotlardan kaçınılmalı, çok gerekli ise (çalışmaya ait önemli bölümleri içermeyen) kullanıldığı sayfaya çizgi ile ayrılarak ve yıldız konularak kısa bir şekilde yazılmalıdır. Metin içerisindeki kaynaklar yazar-yıl esasına ve yıl sırasına göre (Oksal, 2015; Gündüz ve Gündüz, 2020; Aydoğan ve ark., 2021) yazılmalıdır. Aynı yıla fakat farklı yazarlara ait literatürler alfabetik olarak (Aydoğan, 2021; Gündüz ve ark., 2021; Oksal ve ark., 2021) sıralanmalıdır. Aynı yazar tarafından aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla kaynak kullanılması durumunda basım yılından sonra kaynak a, b, c gibi harfler ile gösterilmelidir. İngilizce hazırlanan makalelerde “...ve ark.” yerine “...et al.” kullanılmalıdır. Metin içerisinde atıf yapılan kaynakların tümü kaynaklar listesinde bulunmalıdır.
Kaynakça Listesi: AGROZAL, dergiye gönderilecek makalelerde APA (6. Sürüm ve sonrası) atıf yöntemi tercih etmektedir. Detaylı bilgi için:
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/journal-article-references Örnek Kaynak Gösterimleri1. Dergi MakalesiGenel gösterim: Soyadı, A. (Yıl). Makalenin başlığı.
Derginin adı (İtalik), Cilt (Sayı), syf1-syf2. https://doi.org/10.4081/ija.2023.2192
Aydoğan, M. (2023). Assessing the impact of COVID-19 pandemic on hazelnut production.
Italian Journal of Agronomy, 18(3), 2192. https://doi.org/10.4081/ija.2023.2192
Aydoğan, M., & Demiryürek, K. (2023). The shortest way to diffuse agricultural innovations: A network study in the paddy sector in Türkiye.
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7(2), 374-383. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.16
Aydoğan, M., Demiryürek, K., Özer, O. O., & Uysal, O. (2022). Factors accelerating agricultural innovation and sustainability: The case of paddy farmers.
Integrated Environmental Assessment and Management, 18(3), 824-835. https://doi.org/10.1002/ieam.4518
Mencet Yelboğa, M., Sayın, C., & Eryiğit, F. (2019). Türkiye’de domates üretiminde iç ticaret hadleri.
Ziraat Mühendisliği, (367), 6-12. https://doi.org/10.33724/zm.536548
• Dergi makalesinin DOI numarası varsa, mutlaka belirtilmelidir. Eğer makalenin DOI numarası yok, ancak URL adresi var ise, DOI numarası yerine URL adresi verilebilir.
• Makalenin yayınlandığı sayı mutlaka verilmelidir. Eğer makalenin yayımlandığı dergiye ait sayı ya da cilt bilgisi, makalenin sayfası ya da makale numarası “yok” ise, kaynak gösteriminde ilgili öğe ihmal edilebilir.
• Eğer makalenin sayfa aralığı yerine makale numarası (artical number) var ise, sayfa aralığı yerine makale numarası, sayfa aralığı yerine verilebilir.
2. KitapGenel gösterim: Soyadı, A. (Yıl). Kitabın Adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Butterwick, M., & Neville-Rolfe, E. (2023). Agricultural Marketing and the EEC (4. Basım). Taylor & Francis.
Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000
Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin
Books.
Kesharwani, P. (Ed.). (2020). Nanotechnology based approaches for tuberculosis
treatment. Academic Press.
• Kitabın yazarı, başlığı, yayın yılı ve yayıncısı mutlaka belirtilmelidir.
• Kitabın kaçıncı basım olduğu ile ilgili bilgi varsa, kitap adından sonra gelmek üzere italik olmadan verilmelidir.
• Kitabın DOI numarası varsa, yayıncı bilgisinden sonra verilmelidir.
• Yayıncı konumu kaynak gösterimine dahil edilmez.
• Kitap bir akademik veri tabanından alınmışsa, yayıncı bilgisinden sonra verilmelidir.
3. Kitap Bölümü
Genel gösterim: Soyadı, A. (Yıl). Bölümün başlığı. In: Editörün A. Soyadı (ed.) Kitabın Adı (sayfa aralığı). Yayın yeri: Yayınevi.
Dev, S.M (2020). Addressing COVID-19 impacts on agriculture, food security, and livelihoods in India. In: J. Swinnen and J. McDermott (eds.) COVID-19 and global food security. Chapter 7, International Food Policy Research Institute (IFPRI), Washington, DC, pp. 33-35. https://doi.org/10.2499/p15738coll2.133762_07.
4. Devlet Kurumları Tarafından Yayımlanan RaporlarStrateji ve Bütçe Başkanlığı. (2919). On Birinci Kalkınma Palanı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. http://www.sbb.gov.tr/wp-uploads/2019/07/11.pdf
5. BildiriGenel gösterim: Soyadı, A. (Yıl). Bildirinin başlığı.
Kongre/konferans adı (İtalik), Cilt, syf. Etkinliğin düzenlendiği şehir, etkinliğin düzenlendiği ülke.
Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019). Evolutionary theory of social connections: Past, present, and future. Ninety-Ninth Annual Convention Of The Western Psychological Association, Vol (1), 234-236. CA, United States. https://westernpsych.org/wp-content/uploads/2019/04/WPA-P2.pdf
6. TezGenel gösterim: Soyadı, A. (Yıl). Tezin başlığı [Doktora/Yüksek lisans tezi]. Dereceyi veren kurum.
Uysal, O. (2016). Örtüaltı sebze tarımı yapılan işletmelerin oyun teorisi yaklaşımı ile planlanması: Mersin ili örneği [Doktora tezi]. Çukurova Üniversitesi.
7. İnternet SitesiTÜİK, (2022). Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://data.tuik.gov.tr/GetKategori?p=tarim-111&dil=1 (Erişim tarihi:01.01.2023)