EN
TR
Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler
Öz
Demokratikleşmenin “üçüncü dalgası”nın etkilerinin azaldığı günümüzde tek parti iktidarı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu düşünmekteyiz. Evet, demokratik yaygınlaşmanın durma noktasına gelmesiyle otoriter ve totaliter rejimlere adeta gün doğmuştur. Üstelik bu tür rejimler çoğunlukla demokratik gibi görünen sahte demokrasi araçlarıyla, örneğin çoğulcu parti sisteminin yozlaştırılmasıyla, meşru dahi gözükebilmektedirler. Kanımızca çağdaş çoğulcu demokrasilerde gerçek anlamda siyasi partiler ile otoriter ve totaliter rejimlere meşruiyet sağlayan sahte veya görünüşte partilerin ayırt edilmesi gerekir. Ancak ne dersek diyelim küresel anlamda tek parti iktidarları gerçeği ile karşı karşıyayız. İşte bu doğrultuda, çalışmada tek parti olgusu ile demokratik hukuk devleti araçları ilişkisi incelenmiştir. Amaç tek parti iktidarlarının demokratik hukuk devleti ile bağdaşmadığını göstermektir. Ulaşılan sonuç ise demokratik hukuk devletinin tüm araçlarının sağlanması ve çağdaş çoğulcu demokrasinin gerçek anlamda yaşam pratiğine dökülmesi gerektiğidir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
YOK
Proje Numarası
YOK
Teşekkür
Derginin her aşamasında emeği geçen kişilere ziyadesiyle müteşekkirim.
Kaynakça
- Aliefendioğlu, Yılmaz (2001): “Hukuk, Hukukun Üstünlüğü, Hukuk Devleti”. Ankara Barosu Dergisi, (2), 29-68.
- Arnaud, Andreas von (2014): “Hukuk Devleti”. Çev. Arslan Topakkaya Anayasa Teorisi, Ed. Otto Depenheuer ve Christoph Grabenwarter, İstanbul: Lale Yayıncılık.
- Arslan, Zühtü (2005): Anayasa Teorisi. Ankara: Seçkin Yayınevi.
- Bickel, Alexander (1986): The Least Dangerous Branch: The Supreme Court at the Bar of American Politics. CT: Yale University Press.
- Boban, Davor (2017): “The Presidental-Hegemonic Party and Autocratic Stability: The Legal Foundation and Political Practice in Kazakhstan”. Zbornik PFZ, 67(1), 55-83.
- Bolleyer, Nicole (2011): “The Influence of Political Parties on Policy Coordination”. An International Journal of Policy, 24(3), 469-494.
- Dahl, Robert (1957): “Decision-Making in a Democracy: The Supreme Court As a National Policy-Maker”. Role of the Supreme Court Symposium, No 1.
- Dahl, Robert (1989): Democracy and Its Critics. New Haven: Yale University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
27 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi
6 Ocak 2022
Kabul Tarihi
10 Mart 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 24 Sayı: 1
APA
Keskinsoy, Ö., & Kaya, S. B. (2022). Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(1), 45-60. https://izlik.org/JA49LF83JK
AMA
1.Keskinsoy Ö, Kaya SB. Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler. AHBVÜ İİBF Dergisi. 2022;24(1):45-60. https://izlik.org/JA49LF83JK
Chicago
Keskinsoy, Ömer, ve Semih Batur Kaya. 2022. “Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 (1): 45-60. https://izlik.org/JA49LF83JK.
EndNote
Keskinsoy Ö, Kaya SB (01 Nisan 2022) Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 1 45–60.
IEEE
[1]Ö. Keskinsoy ve S. B. Kaya, “Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler”, AHBVÜ İİBF Dergisi, c. 24, sy 1, ss. 45–60, Nis. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49LF83JK
ISNAD
Keskinsoy, Ömer - Kaya, Semih Batur. “Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24/1 (01 Nisan 2022): 45-60. https://izlik.org/JA49LF83JK.
JAMA
1.Keskinsoy Ö, Kaya SB. Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler. AHBVÜ İİBF Dergisi. 2022;24:45–60.
MLA
Keskinsoy, Ömer, ve Semih Batur Kaya. “Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 24, sy 1, Nisan 2022, ss. 45-60, https://izlik.org/JA49LF83JK.
Vancouver
1.Ömer Keskinsoy, Semih Batur Kaya. Tek Parti İktidarları ve Demokratik Hukuk Devleti İle Etkileşimler. AHBVÜ İİBF Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2022;24(1):45-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49LF83JK