The creation of culture within the structural relations of the community or society, which is defined as the human and its composition, is a sociological phenomenon. Constructed cultures create value judgments and behavioral patterns by carrying the historical process with them. In this process, the concept of communication emerges. With its structural carrier feature, “language” is the essential element of communication. Among the concepts of culture and communication, the need for a definition of language and its function are among the main topics discussed. It can be accepted that the concept of language, which has a structural mission in intercultural communication, is a rational and active element. In this study, the subject was discussed in a conceptual framework, primary studies and secondary transfers related to the concepts were scanned as material and summary transfers were compiled. The functionality of intercultural interaction and communication in the Turkish cultural geography on interdisciplinary concepts (culture, language, geography, communication) was investigated and the predicted inferences were reflected in the study with a qualitative-scale content analysis.
Emphasis is placed on the explanations of concepts related to language, culture, geography and communication within the Turkish cultural circle. In this study, the effectiveness of "language", which is the complement of the cultural axiom, in the process of intercultural interaction and communication, together with the transference and local facts regarding the relationship between the aforementioned concepts, is summarized in this study.
Culture Language Intercultural Communication Intercultural Interaction Turkish Geography
İnsan ve onun bileşkesi olarak nitelenen topluluk veya toplumların yapısal ilişkiler içinde kültür yaratımları sosyolojik bir vakadır. İnşa edilen kültürler, tarihi süreci beraberinde taşıyarak değer yargılarını ve davranış biçimlerini oluştururlar. Bu süreçte iletişim kavramı karşımıza çıkmaktadır. Yapısal taşıyıcı özelliği ile “dil” iletişimin asal öğesidir. Dilin kültür ve iletişim kavramları içinde nasıl bir tanıma gereksinim duyduğu ve işlevi tartışıla gelen başlıca konular arasındadır. Kültürlerarası iletişimde yapısal misyon yüklenen dil kavramının ussal ve faal etken olduğu kabul edilebilirdir. Düşünce, kavram ve anlamlandırma, davranış ile kültürel iletişim olgusu olmaksızın değerler alanında yetkin bir paradigma tanımının zayıf kalacağı da ifade edilebilir saptamadır.
İş bu çalışmada konu, kavramsal bir çerçevede ele alınmış ve materyal olarak kavramlarla ilgili birincil çalışmalar ile ikincil aktarımlar taranarak, özet aktarımlar derlenmiştir. Disiplinlerarası kavramlar (kültür, dil, coğrafya, iletişim) bahsinde kültürlerarası etkileşim ve iletişimin Türk kültür coğrafyasında işlevliği araştırılmış ve yordanan çıkarımlar nitel ölçekli içerik analizi ile çalışmaya aksettirilmiştir.
Türk kültür dairesi içinde dil, kültür, coğrafya ve iletişim bağlamlı kavramların izahları önem atfedilmektedir. Sözü edilen kavramlar arası ilişkiye dair aktarım ve yerel olgular ile birlikte, kültür aksiyomunun bütünleyicisi “dil”in kültürlerarası etkileşim ve iletişim sürecinde etkinliği, nitel yönleri ile bu çalışmada özetlenir. İrdelemeler ile ulusal eksende kültürlerarası etkileşim, iletişim ve dil örnekli bulgular temel çıkarsamalardır.
Kültür Dil Kültürlerarası İletişim Kültürlerarası Etkileşim Türk Coğrafyası
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Ana Bölüm |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |