Araştırma Makalesi

Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri

Cilt: 21 Sayı: 2 26 Ağustos 2019
PDF İndir
TR EN

Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri

Öz

Bu çalışmanın temel amacı Türkiye’de 2008-2016 dönemi için reçetesiz ilaç kullanımının yaygınlığının ve sosyo-ekonomik ve demografik belirleyenlerinin Türkiye İstatistik Kurumu’ndan elde edilen “Sağlık Araştırması” mikro veri setleri kullanılarak analiz edilmesidir. Bu amaçla, söz konusu veri seti lojistik regresyon yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizden elde edilen sonuçlar, 25-44 yaş arası bireylerin, kadınların, gelir düzeyi daha düşük, kırda yaşayan ve sağlık durumu iyi olan bireylerin reçetesiz ilaç kullanım olasılığının daha yüksek olduğuna işaret etmektedir. Çalışmanın sonuçları reçetesiz ilaç kullanımı ile sosyo-ekonomik faktörler arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir ve bu bağlamda politika yapıcılara yön gösterici niteliktedir. Ayrıca, çalışma dönemi Türkiye’de uygulanmaya başlayan “Akılcı İlaç Kullanımı” politikasını da içerdiği için söz konusu uygulamanın etkisinin analiz edilip, tartışılmasına imkân sağlamaktadır. Bu çalışma Türkiye’de reçetesiz ilaç kullanımın yaygınlığını ve belirleyenlerini ulusal düzeyde temsile sahip bir veri setiyle inceleyen ilk çalışma olma özelliği taşımakta ve bu anlamda literatüre ayrıca elde edilen sonuçlar bağlamında politika yapıcılara katkı sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkuş, Y. (2011). Kars’ ta 60 Yaş Üstü Bireylerin İlaç Kullanım Davranışlarının Değerlendirilmesi. TÜBAV Bilim Dergisi, 4(3), 214-220.
  2. Bennadi, D. (2013). Self-medication: A current challenge. Journal of basic and clinical pharmacy, 5(1), 19.
  3. Bertakis, K. D., Azari, R., Helms, L. J., Callahan, E. J., ve Robbins, J. A. (2000). Gender differences in the utilization of health care services. Journal of family practice, 49(2), 147-157.
  4. Bush, P. J., ve Rabin, D. L. (1976). Who's using nonprescribed medicines?. Medical care, 1014-1023.
  5. Chang, F. R., ve K. Trivedi, P. (2003). Economics of self‐medication: theory and evidence. Health economics, 12(9), 721-739.
  6. Daban, F., Pasarín, M. I., Rodríguez-Sanz, M., García-Altés, A., Villalbí, J. R., Zara, C., ve Borrell, C. (2010). Social determinants of prescribed and non-prescribed medicine use. International journal for equity in health, 9(1), 12.
  7. Ekenler, Ş., ve Koçoğlu, D. (2016). Bireylerin akılcı ilaç kullanımıyla ilgili bilgi ve uygulamaları. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 3(3), 44-55.
  8. Figueiras, A., Caamano, F., ve Gestal-Otero, J. J. (2000). Sociodemographic factors related to self-medication in Spain. European journal of epidemiology, 16(1), 19-26.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Ağustos 2019

Gönderilme Tarihi

12 Nisan 2019

Kabul Tarihi

9 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Öztürk, S., & Başar, D. (2019). Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 205-218. https://izlik.org/JA95JH85UC
AMA
1.Öztürk S, Başar D. Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri. AHBVÜ İİBF Dergisi. 2019;21(2):205-218. https://izlik.org/JA95JH85UC
Chicago
Öztürk, Selcen, ve Dilek Başar. 2019. “Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 (2): 205-18. https://izlik.org/JA95JH85UC.
EndNote
Öztürk S, Başar D (01 Ağustos 2019) Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21 2 205–218.
IEEE
[1]S. Öztürk ve D. Başar, “Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri”, AHBVÜ İİBF Dergisi, c. 21, sy 2, ss. 205–218, Ağu. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JH85UC
ISNAD
Öztürk, Selcen - Başar, Dilek. “Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 21/2 (01 Ağustos 2019): 205-218. https://izlik.org/JA95JH85UC.
JAMA
1.Öztürk S, Başar D. Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri. AHBVÜ İİBF Dergisi. 2019;21:205–218.
MLA
Öztürk, Selcen, ve Dilek Başar. “Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri”. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 21, sy 2, Ağustos 2019, ss. 205-18, https://izlik.org/JA95JH85UC.
Vancouver
1.Selcen Öztürk, Dilek Başar. Türkiye’de Reçetesiz İlaç Kullanımının Yaygınlığı ve Belirleyenleri. AHBVÜ İİBF Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2019;21(2):205-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95JH85UC