The aim of the study is to examine the lifestyle and nutritional habits of healthcare personnel during the pandemic period. The research population consists of 3 state hospitals operating in Kırıkkale province. It was determined that a total of 2957 healthcare workers were working in these hospitals during the period of the research. The data was collected between January 18 and March 11, 2021. The data of the study was collected with a survey form prepared by the researchers using the literature. The healthcare workers' consumption of milk, yoghurt and ayran increased by 20% during the pandemic period; It was found that vegetable consumption increased by 20.3% and fruit consumption by 28%. In addition, it was observed that individuals' weight loss diet practices decreased by 73.1% and their tea and coffee consumption increased by 30% during the pandemic period. 32.6% of individuals reported that their body weight increased during the pandemic period, and 53.4% reported that their sleep patterns changed. According to the results, it is recommended to plan prospective studies investigating the nutritional habits and anthropometric measurements of healthcare workers during special periods such as pandemics.
Bu araştırmanın amacı, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının beslenme alışkanlıklarının incelenmesidir. Araştırma evrenini Kırıkkale ilinde faaliyet gösteren 3 adet devlet hastanesinde çalışan 2957 birey oluşturmaktadır. Veriler 18 Ocak-11 Mart 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının pandemi döneminde süt, yoğurt, ayran tüketiminin %20 oranında; sebze tüketiminin %20.3 ve meyve tüketiminin %28 oranında arttığı saptanmıştır. Ayrıca bireylerin pandemi döneminde ağırlık kaybı diyeti uygulamalarının da %73.1 azaldığı ve çay-kahve tüketim miktarlarının %30 arttığı görülmüştür. Bireylerin %32.6’sı pandemi döneminde vücut ağırlıklarının arttığını, %53.4’ü de uyku düzenlerinin değiştiğini bildirmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda sağlık çalışanlarının pandemi gibi özel dönemlerde beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümlerini araştıran ileriye dönük çalışmaların planlanması önerilir.
Araştırma kapsamında Karabük Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Etik Kurulundan 04.11.2020 tarihinde 2020/12 Toplantı Nolu 22 Karar Numarası ile onay alınmıştır.
Yoktur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Epidemiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Ağustos 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 8 Kasım 2023 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Dergimiz; Türk Medline, Sobiad Atıf Dizini, Türk Eğitim İndeksi, Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index)' te taranmaktadır.
Dergimizin Önceki Editörleri:
2017-2019: Doç. Dr. Rıdvan Karabulut
Dr. Öğr. Üyesi Elif Tuba KOÇ, aniden aramızdan ayrıldığı güne kadar, dergimize Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında alan editörü olarak önemli katkılar sağladı. Onun çaba ve gayretini, değerli emeğini ve aziz hatırasını saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.