Derleme

EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI

Cilt: 12 Sayı: 1-2 4 Kasım 2026
PDF İndir
TR EN

EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI

Öz

Üniversite yaşamı, bireylerin akademik gelişimlerini sürdürdükleri, mesleki kimliklerini şekillendirdikleri ve yetişkin yaşamına hazırlandıkları önemli bir gelişim dönemidir. Ancak bu süreç, tüm öğrenciler için benzer koşullarda deneyimlenmemektedir. Sınırlı ekonomik olanaklara sahip öğrenciler; eğitim giderleri, barınma, beslenme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçların karşılanması ile iş ve eğitim yaşamı arasında denge kurma konusunda güçlüklerle karşılaşabilmektedir. Bu güçlükler, yalnızca maddi yaşam koşullarını etkilemekle kalmamakta; öğrencilerin akademik performanslarına, sosyal yaşama katılımlarına ve psikososyal iyilik hallerine de yansıyabilmektedir. Artan stres, gelecek kaygısı, sosyal izolasyon, yetersizlik duyguları ve sosyal destek kaynaklarına erişimde yaşanan sınırlılıklar, bu sürecin yaygın sonuçları arasında yer almaktadır. Bu durum, öğrencilerin desteklenmesinde yalnızca ekonomik yardımların yeterli olmayabileceğini ve psikososyal müdahalelerin de önemli bir ihtiyaç alanı olduğunu göstermektedir. Sosyal hizmette grup çalışması, benzer deneyimlere sahip bireylerin karşılıklı yardım süreçlerinden yararlanmalarına, destek ilişkileri geliştirmelerine ve baş etme becerilerini güçlendirmelerine olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada, ekonomik açıdan dezavantajlı üniversite öğrencilerine yönelik geliştirilen bir sosyal hizmet grup müdahalesi tasarımı sunulmaktadır. Güçlendirme yaklaşımı temelinde yapılandırılan 10 oturumluk grup çalışması; öğrencilerin stres düzeylerini azaltmayı, öz-yeterliliklerini desteklemeyi ve sosyal destek düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır. Program, öğrencilerin yaşadıkları ekonomik, akademik ve psikososyal güçlükleri güvenli bir grup ortamında ele almalarına, sahip oldukları kaynakları ve güçlü yönleri fark etmelerine ve yeni baş etme stratejileri geliştirmelerine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çalışma kapsamında grup müdahalesinin kuramsal temelleri, yapısal özellikleri, oturum içerikleri, raporlama ve değerlendirme süreci ayrıntılı olarak sunulmaktadır. Sonuç olarak, bu müdahale tasarımının söz konusu öğrenci grubuna yönelik psikososyal destek çalışmalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Çalışmanın, benzer gereksinimlere sahip öğrenci gruplarıyla yürütülecek sosyal hizmet uygulamaları için bir model oluşturabileceği değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açık Turguter, E. (2025). Çalışan Üniversite Öğrencileri Özelinde Öğrenci Yoksulluğu: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örneği. Akademik Hassasiyetler, 12(28), 600-626.
  2. Atay, S. (2025). Üniversite Öğrencilerinin Kentsel Yoksulluk Deneyimleri: Bourdieu'nün Sermaye Kavramı Üzerinden Bir İnceleme. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 16(3), 3682-3709.
  3. Aydemir, İ., Ünal, V., Öngören, B., Bıyık, T., Uluocak, N. N., Topçu, R., & Özdemir, E. (2022). Çalışan yükseköğretim öğrencilerinin karşılaştıkları sorunlar. Journal of University Research, 5(3), 276-285.
  4. Aypay, A. (2010). Genel öz yeterlik ölçeği'nin (GÖYÖ) Türkçe'ye uyarlama çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 113-132.
  5. Bakır, V., Arslan, C., & Dilmaç, B. (2023). Z kuşağı üniversite öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek ve stresle başa çıkma becerileri ile temel psikolojik ihtiyaçlar arasındaki ilişki. Milli Eğitim Dergisi, 52(239), 2053-2076.
  6. Bandura, A. (2001). Social cognitive theory: An agentic perspective. Annual Review Of Psychology, 52(1), 1-26. Beck, J. S. (2011). Cognitive behavior therapy: Basics and beyond (2nd ed.). Guilford Press.
  7. Cihan, A., Albayrak Kaymak, D., Sart, H., & Aydın Sünbül, Z. (2023). Genişletilmiş bir ön görüşme formu aracılığıyla üniversite öğrencilerinin psikososyal sorunlarının incelenmesi. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, 40(2), 119-156.
  8. Cohen, S., Kamarck, T., & Mermelstein, R. (1983). A global measure of perceived stress. Journal Of Health And Social Behavior, 385-396.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dezavantajlı Gruplar, Gençlik Sosyolojisi

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

4 Kasım 2026

Gönderilme Tarihi

5 Haziran 2026

Kabul Tarihi

8 Eylül 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 12 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA
Köktürk, A., & Pak Güre, M. D. (2026). EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1-2), 104-136. https://doi.org/10.31463/aicusbed.1964658
AMA
1.Köktürk A, Pak Güre MD. EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;12(1-2):104-136. doi:10.31463/aicusbed.1964658
Chicago
Köktürk, Ayça, ve Merve Deniz Pak Güre. 2026. “EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 (1-2): 104-36. https://doi.org/10.31463/aicusbed.1964658.
EndNote
Köktürk A, Pak Güre MD (01 Kasım 2026) EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12 1-2 104–136.
IEEE
[1]A. Köktürk ve M. D. Pak Güre, “EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI”, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 12, sy 1-2, ss. 104–136, Kas. 2026, doi: 10.31463/aicusbed.1964658.
ISNAD
Köktürk, Ayça - Pak Güre, Merve Deniz. “EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12/1-2 (01 Kasım 2026): 104-136. https://doi.org/10.31463/aicusbed.1964658.
JAMA
1.Köktürk A, Pak Güre MD. EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;12:104–136.
MLA
Köktürk, Ayça, ve Merve Deniz Pak Güre. “EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI”. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 12, sy 1-2, Kasım 2026, ss. 104-36, doi:10.31463/aicusbed.1964658.
Vancouver
1.Ayça Köktürk, Merve Deniz Pak Güre. EKONOMİK AÇIDAN DEZAVANTAJLI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK GRUPLA SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİ TASARIMI. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Kasım 2026;12(1-2):104-36. doi:10.31463/aicusbed.1964658