Bitkiler, dünyamız için hayati
ve sürdürülebilir kaynaklardır. Eski çağlardan beri sadece oksijen tedarikçisi
değil aynı zamanda gıda piramidinin önemli bir parçasıdırlar. Ayrıca, binlerce
biyoaktif fitokimyasalın kaynağıdırlar. Gelişmekte olan teknolojilerle, insanoğlu
fitokimyasallara dayalı sentetik ilaçlar
üretebiliyorlar. Ancak günümüzde insanlar ortaya çıkan yeni hastalıklar ve
ilaçların yan etkilerinden dolayı doğal kaynakları araştırmak için tekrar arayışa
girdiler. Bitki materyalinden tanımlanan ve arıtılmış birçok kimyasal madde
olmasına rağmen, özellikle gıdalar için keşfettiklerimizden çok daha fazla
fitokimyasalın bulunduğu açıktır. Gıdaların potansiyel nutrasötik değerinin
belirlenmesi, klasik ıslah veya biyoteknolojik çalışmaların daha umut verici
bir alana gelmesine neden olabilir. Bu amaçla, bu incelemenin amacı, bütün
analiz sürecinin kritik kısımlarına işaret ederek bitki fitokimyasal analizinin
darboğazını kısaca göstermektir.
Plants are vital and
sustainable resources for our world. From the ancient times, they are not only
supplier of oxygen but also the important part of the food pyramid. Besides, they are sources of thousands of
bioactive phytochemicals. With emerging technologies, human being can made
synthetic drugs based on phytochemicals to improve their life quality. However,
nowadays, Humans have started the search again for natural sources because of
emerging new diseases and side effects of drugs. Although lots of chemicals
identified and purified from plant materials, it is obvious that there is still
more phytochemicals than we discovered especially for foods. Determining full
potential nutraceutical value of foods may lead classical breeding or
biotechnological studies to more promising area. For this purpose, aim of this
review is to briefly indicate the bottleneck of analysis of plant
phytochemicals by pointing the critical parts of the whole analysis process.
Konular | Yapısal Biyoloji |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0 ile lisanslıdır.