Organizmalar çevreleriyle etkileşim halindedir ve çevresel faktörlerin etkileri ekoloji ve tolerans düzeylerine bağlı olarak değişmektedir. Ancak manyetik alan tüm organizmalar için kaçınılmaz bir faktördür. Çalışmanın amacı, farklı manyetik alan (MF) uygulamalarının iki önemli tarım bitkisi (Ayçiçeği ve Nohut) türünün çimlenme yüzdesi, pigment içeriği ve antioksidan kapasitesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çimlenme etkilerinin tespiti için ilk olarak tohumlar Helmholtz bobini tarafından oluşturulan 5 mT, 10 mT ve 20 mT manyetik alana maruz bırakılmıştır. Daha sonra fide testi için de aynı şartlarda hazırlanmıştır. MF her gün aynı saat diliminde 20 dakika uygulanmıştır. Çimlenme sonuçlarına göre ayçiçeği ve nohut tohumlarına MF uygulamasının kontrole göre çimlenme yüzdesinde artışa neden olduğu görülmüştür. 20 mT uygulaması ayçiçeği fidelerinde sürgün boyunda azalmaya neden olmuştur. Buna karşılık 20 mT MF uygulaması nohut fidelerinde sürgün uzunluğunun artmasına neden olmuştur. Tüm manyetik alan kuvvetleri nohut fidelerinde karotenoid düzeylerini arttırmıştır. Ayrıca uygulama ayçiçeği ve nohut fidelerinin fenolik ve flavonoid içeriklerini de etkilemiştir. Sekonder metabolitlerdeki artışa bağlı olarak DPPH ve FRAP aktiviteleri farklılık göstermiştir. Sonuç olarak MF uygulamasının bitki metabolizması üzerine etkisi olduğu ve tarımsal uygulamalarda kullanılma potansiyeline sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Manyetik alan Helmholtz bobini Çimlenme Manyetik alan tepkisi
FYL-2021-9463
Organisms interact with their environment and effects of environmental factors vary depending on ecology and tolerance levels. However magnetic field is an inevitable factor for all organisms. The aim of the study was to investigate the effects of different magnetic field (MF) applications on germination percentage, pigment content and antioxidant capacity of two important agricultural plant (Sunflower and Chickpea) species. Initially, seeds were exposed to 5 mT, 10 mT and 20 mT magnetic field generated by Helmholtz coil for detection of germination effects. Then seedling test was survived at the same conditions. MF was applied 20 minutes for every day at the same time period. According to germination results, MF application to sunflower and chickpea seeds was resulted with increase in germination percentage compared to control. 20 mT application caused decrease in shoot length of sunflower seedlings. On the contrary, 20 mT MF application resulted with increase in shoot length of chickpea seedlings. All magnetic field strengths increased carotenoid levels in chickpea seedlings. Also, MF application affected the phenolic and flavonoid contents of sunflower and chickpea seedlings. Depending on the increase in secondary metabolites, DPPH and FRAP activities varied. As a conclusion, MF application contributed to effect on plant metabolism and it has the potential to be used in agricultural applications.
Magnetic field Helmholtz coil Germination Magnetic field response
Van Yüzüncü Yıl University
FYL-2021-9463
This research was funded by Scientific Research Projects Coordination Unit of Van Yuzuncu Yil University with grant number FYL-2021-9463.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Fizyolojisi |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2021-9463 |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 31 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |
Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0 ile lisanslıdır.