Cilt: 8 Sayı: 1, 15.05.2024

Yıl: 2024

Articles

Anadolu Botanik Dergisi, açık erişimli hakemli bir dergi olup, botanik, mikoloji, briyoloji, fikoloji, likenolojinin herhangi bir alanında çalışan akademisyenlere, profesyonellere ve lisansüstü öğrencilere, yararlı ve bilgilendirici sonuçlarını sunabilecekleri ve çalışmalarını ve araştırmalarını kolay ve hızlı şekilde yayınlayabilecekleri bir yayın platformu sağlamayı amaçlamaktadır. 

Algler, mantarlar, likenler ve yosunlar da dahil, bitki biyolojisinin tüm alanları (biyoteknoloji, çeşitlilik, ekoloji, fonksiyon, genetik, fizyoloji, yapı ve sistematiği) ve tüm bu organizmaların kimyasal yapılarına ilişkin orijinal makaleler, derlemeler veya kısa notlar Anadolu Botanik Dergisi'nin kapsamı içinde yer alır.

Anadolu Botanik Dergisi (Ant J Bot) açık erişimli, hakemli bir dergidir. Algler, mantarlar, likenler ve yosunlar da dahil, bitki biyolojisinin tüm alanları (biyoteknoloji, çeşitlilik, ekoloji, fonksiyon, genetik, fizyoloji, yapı ve sistematiği) ve tüm bu organizmaların kimyasal yapılarına ilişkin orijinal makaleler, derlemeler veya kısa bildiriler yayınlar. Dergi yılda iki kez yayımlanır.
Anadolu Botanik Dergisi, yalnızca İngilizce yazılmış, daha önce yayınlanmamış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmayan makaleleri kabul etmektedir.
Başvuru, değerlendirme ve yayına ilişkin tüm işlemler DergiPark'ın barındırdığı çevrimiçi sistem (https://dergipark.org.tr/) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Makale Hazırlama
Makale; Başlık, Anahtar Kelimeler, İngilizce özet ve Türkçe Özet ile, 1. Giriş, 2. Gereç ve Yöntem, 3. Bulgular ve 4. Tartışma’dan oluşan ardışık olarak numaralandırılmış temel bölümleri içermelidir. Teşekkür (varsa) ve Kaynaklar bölümleri numaralandırılmamalıdır.
Başlık: Başlık kısa ve öz olmalıdır.
Özet: Özet, araştırma ve elde edilen sonuçlar (Çözülmesi gereken temel problem, uygulanan ana metodoloji, temel önemli bulgular ve sonuçlar) hakkında net bilgi vermelidir. Varsa tüm yeni isimleri ve yeni durumları içermelidir. Özet alıntı içermemeli ve 250 kelimeyi geçmemelidir.
Anahtar Kelimeler: Makalenin konusunu tanımlayan 3-5 adet anahtar kelime alfabetik sıraya göre verilmelidir.
Yazarlar başlık, özet ve anahtar kelimeleri Türkçe olarak da hazırlamalıdır (yabancı yazarlar için isteğe bağlıdır).
1. Giriş: Araştırma konusuyla ilgili mevcut durum (araştırma alanınıza ait güncel bilgiler, bazı genel ve daha spesifik yönler, İlgili referansları da içerecek şekilde) ortaya konmalıdır. Yalnızca konu alanının gözden geçirilmesi şeklinde olmamalı, bulguları veya sonuçları da içermemelidir.
2. Gereç ve Yöntem: Kullanılan malzeme ve izlenen prosedürler hakkında açık ve eksiksiz bilgi verilmelidir.
3. Bulgular: Bu bölüm tam olarak gözlemlenen ve bulunan hususları özetlemelidir. Bulgular, herhangi bir yorum ve değerlendirmeye tabi tutulmadan aktarılmalıdır.
4. Tartışma: Bu bölüm, araştırmanın anlamının altını çizmeli veya çalışmanın önemini ve alandaki mevcut boşlukların doldurulmasına nasıl katkıda bulunabileceğini ve/veya yardımcı olabileceğini vurgulamalıdır.
Teşekkür: Varsa, finansman sağlayan kuruluş(lar)ın isimleri vb. verilmelidir.

Makalenin Stili ve Formatı
Metin A4 kağıda, her kenardan 2,2 cm kenar boşluğu bırakılarak ve Times New Roman karakterleri kullanılarak yazılmalıdır. Yazarların hazırlanmış olan taslak şablonu kullanmaları tavsiye edilir.
Makale başlığı: (12 punto, koyu, cümle formatında, tek satır aralıklı ve iki satırı geçmeyecek şekilde)
Yazar İsimleri: (9 punto, kalın, tek satır aralıklı)
Adres Bilgileri: (8,5 punto, tek satır aralıklı, italik)
Özet: (8,5 punto, tek aralıklı, her iki taraftan 0,5 cm girintili, önünde ve sonunda 6 nk paragraf aralıklı)
Anahtar kelimeler: (8,5 punto, tek satır aralıklı, her iki taraftan 0,5 cm girintili, önünde ve sonunda 12 nk paragraf aralıklı)
Bölüm başlıkları (Giriş, Gereç ve Yöntemler, Sonuçlar, Tartışma ve Teşekkür) (9,5 punto, kalın, sonrasında 6 nk paragraf aralıklı)
Alt bölüm başlıkları (gerekli ise) 1.1., 1.2., 2.1., 2.2., … şeklinde numaralandırılmalıdır (9,5 punto, kalın, sonrasında 6 nk paragraf aralıklı)

Gövde metni: (0.8 cm aralıklı iki sütun halinde, 9,5 punto, tek satır aralıklı, girintisiz iki yana dayalı, sonrasında 6 nk paragraf aralıklı)

Bilimsel üslup ve format kurallarına uygun olarak standart semboller, birimler ve kısaltmalar kullanılmalı, semboller "Simgeler" menüsünden eklenmelidir. Kısaltmalar ilk kullanıldıkları yerde açıklanmalıdır.

Metin içerisinde şekillere Şekil 1 veya (Şek. 1) şeklinde, tablolara ise Tablo 1 veya (Tablo 1) şeklinde atıf yapılmalıdır.

Tablo ve Şekil açıklamaları: (8,5 punto, tek satır aralıklı, iki yana dayalı, sonrasında 6 nk paragraf aralıklı)
Bilimsel isimler, taksonomik kategorilerine bakılmaksızın italik yazılmalıdır, ancak vd. (et al.), in vitro veya in situ gibi Latince terimler italik olmamalıdır..

Yararlanılan kaynaklara metin içinde (Kaya, 2001), (Kaya ve Uzun, 2015), Kaya (2001), Kaya vd. (2015) veya IndexFungorum (2018) şeklinde atıf yapılmalıdır. Proje raporları, konferans bildirileri (tam metin olarak yayınlananlar hariç), yüksek lisans veya doktora tezleri gibi yayınlanmamış veriler veya diğer yayınlanmamış materyallere atıf yapılmamalıdır. İki veya daha fazla alıntıyı birbirinden ayırt etmek için noktalı virgül “;” kullanılmalıdır (Kaya, 2001; Kaya vd., 2016).

Kaynaklar aşağıda verilen formatlara göre alfabetik sırada verilmelidir (9 punto, tek satır aralıklı, iki yana yaslı, 1 cm asılı girintili, sonrasında 4 nk paragraf aralıklı).
Kaya A (2015). Contributions to the macrofungal diversity of Atatürk Dam Lake basin. Turkish Journal of Botany 39(1): 162-172.
Uzun Y, Karacan İH, Yakar S, Kaya A (2017). Octospora Hedw., A new genus record for Turkish Pyronemataceae. Anatolian Journal of Botany 1(1): 18-20.
Breitenbach J, Kränzlin F (1984). Fungi of Switzerland, Vol. 1. Lucerne: Verlag Mykologia.
Davis PH (1965). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol. 1. Edinburgh: Edinburgh University Press.
Kaya A (2011). Mantarlar. In: Özuslu E, Tel AZ (eds.). Gaziantep’in Biyolojik Çeşitliliği. Gaziantep: Doğa Koruma Derneği. pp. 29-60.
Kaya A (2009). Contributions to the macrofungi flora of Muş (Turkey) province. In: Ivanova D (ed.). Plant, fungal and habitat diversity investigation and conservation. Proceedings of IV Balkan Botanical Congress, Sofia 2006. Pp. 455–458.
Index Fungorum. http://www.indexfungorum.org/names/Names.asp / [accessed 10 December 2016].
Kuo M (2007). Key to major groups of mushrooms. MushroomExpert.Com Website: http://www.mushroomexpert.com/major_groups.html / [accessed 15 December 2016].

Makale Gönderimi
Makale elektronik ortamda DergiPark'ın sağladığı online sistem (https://dergipark.org.tr/ajb) vasıtasıyla Ant J Bot'a internet üzerinden gönderilmelidir. Makale gönderimi sırasında,
1. Makalenin MS Word kopyası
2. Telif Hakkı Devir Formu
3. Benzerlik Raporu
yüklenmelidir. Gönderi dokümanları (Makale şablonu ve Telif Hakkı Devir Formu) derginin web sitesinden indirilebilir. Yüksek benzerlik indeksi makalenin doğrudan reddedilmesine neden olabilir.

Değerlendirme
Bilimsel değerlendirme süreci makalenin dergi kapsamına uygun olması ve teknik gereksinimleri karşılaması durumunda başlar. Dergi formatına uygun olarak hazırlanmayan yazılar işleme alınmayabilir. Makalenin dergi kapsamına uymaması veya yazım kurallarına göre hazırlanmaması halinde, baş editörün makaleyi hakem değerlendirmesi yapılmadan reddetme hakkı saklıdır.
Baş editör veya bölüm editörü değerlendirme için iki veya üç hakem atar. Makalenin kabulünü takiben son kontrol ve düzeltmeler için sorumlu yazara bir matbaa provası gönderilir.



Anadolu Botanik Dergisi (Ant J Bot) açık erişimli, hakemli bir dergidir. Algler, mantarlar, likenler ve yosunlar da dahil, bitki biyolojisinin tüm alanları (biyoteknoloji, çeşitlilik, ekoloji, fonksiyon, genetik, fizyoloji, yapı ve sistematiği) ve tüm bu organizmaların kimyasal yapılarına ilişkin orijinal makaleler, derlemeler veya kısa notlar yayınlar.
Anadolu Botanik Dergisi, yalnızca İngilizce yazılmış, daha önce yayınlanmamış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmayan makaleleri kabul etmektedir.
Anadolu Botanik Dergisi’nde yayınlanan tüm yazılar CC BY 4.0 (Creative Commons lisansı) kapsamında lisanslanmaktadır.
Bilimsel bir yayın süreci için tüm paydaşların etik ilkelere ilişkin standartlara uyması önemlidir. Anadolu Botanik Dergisi'nin yayın prosedürleri sürecinde tüm paydaşların bilimsel etik ilkeler çerçevesinde hareket etmesi beklenmektedir.

Bir makalenin gönderilmesi, incelenmesi, kabul edilmesi veya reddedilmesi sürecinde;

 Yazar(lar);

• makalenin yazarlığı, rapor edilen çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan kişilerle sınırlı olduğunu,
• sadece orijinal çalışmanın yazıldığını, eğer başkalarının çalışmaları ve/veya sözleri kullanmışsa, bunun uygun şekilde alıntılandığını,
• potansiyel çıkar çatışması olarak değerlendirilebilecek tüm ilişkilerin “Conflicts of Interest” bölümünde açıklandığını,
• makalenin derginin yazım kurallarına uygun olarak hazırlandığını,
• gönderi öncesinde makalenin yazarların tamamı tarafından okunduğundan emin olunduğunu,
• sorumlu yazarın, çalışmanın yayınlanmasının diğer tüm yazarlar tarafından onaylandığından sorumlu olduğunu,
• makalenin daha önce yayınlanmadığı ve başka bir yerde yayınlanmak üzere işlem görmediğini,
• makalede yer alan bilimsel içerik ve ifadelerin tüm sorumluluğunun yazar(lar)a ait olduğunu,
• okunabilirliği bağlamında makalenin düzenlenmesine yazarların izin verdiğini,
• yayınlanmadan önce, yazar çalışmada bir yanlışlık veya önemli bir hata fark ederse, dergi editörünü derhal bilgilendirme ve makaleyi geri çekme veya düzeltmek için editörle işbirliği yapmak yükümlülüğünün kendinde olduğunu, ilgili durum makale yayımlandıktan sonra fark edilmesi durumunda düzeltme yayımlama yükümlülüğünün de kendinde olduğunu,
• makalede etik kurallara uygunlunu (makale hazırlanırken ICMJE (Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi) önerileri ve Yayın Etiği Komitesi (COPE)’nin Uluslararası Editörler ve Yazarlar Standartları’nın dikkate alındığını ve ayrıca ilgili etik kurul onayının sunulduğunu
beyan eder.

Hakemler;
• Çalışmanın uzmanlık alanıyla ilgili olması durumunda incelemeyi kabul edeceğini,
• Yazının içeriğine ilişkin objektif bir değerlendirme yapacağını,
• Değerlendirmede nazik ifadeler kullanacağını, kaba ve saldırgan tutumlardan kaçınacağını,
• Herhangi bir çıkar çatışmasından haberdar olması durumunda editörü bilgilendireceğini,
• Gizlilik politikasına uyacağını ve yazının yalnızca son basılı versiyonunun kullanılabileceğinin bilincinde olduğunu,
• İncelemeye davet edildiği makalenin gizliliğini koruyacağını
beyan eder.

Editör(ler):
• Bir makaleyi kabul etme veya reddetme hakkına sahip olduğunu,
• Makalelere ilişkin tüm kişisel bilgileri, sorumlu yazar, hakemler, yayın kurulu üyeleri ve yayıncı dışında hiç kimseyle paylaşmayacağını,
• Hakemlerin gizliliğini koruyacağını,
• Hakem(ler) tarafından herhangi bir çıkar çatışması veya intihal bildirimi yapılması durumunda gerekli işlemleri yapacağını
• Bir makalede basım hatası yapılmışsa, düzeltme (erratum) yayımlanmasının editörün yükümlülüğünde olduğunu
beyan eder.

.

Anadolu Botanik Dergisi CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslıdır.