Araştırma Makalesi

ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 7 Sayı: 2 30 Aralık 2019
PDF İndir
EN

ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, etkileşimli tahta kullanımına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Düzce ili Akçakoca ilçe merkezi ve köylerde etkileşimli tahta kurulumu yapılmış okullarda görev yapan öğretmenler ve bu okullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya 207 öğretmen ve 1324 öğrenci veri toplama aracını cevaplandırarak katkı sağlamıştır. Araştırmada betimsel model kullanılarak nicel veriler toplanmıştır. Uygulanan ölçme araçlarının normallik testi sonucuna göre elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için ikili değişkenin yer aldığı demografik verilerde Mann Whitney U testi; ikiden fazla değişkenin yer aldığı verilerde ise Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Öğretmenlerden elde edilen sonuçlara göre cinsiyet, hizmet süresi, çalışılan eğitim kurumu, yıl bazında derslerinde etkileşimli tahta kullanım süresi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmamış; bir ders saatinde etkileşimli tahta kullanım düzeyi değişkenin etkileşimli tahta tutum ölçeği toplam puanı ile etkileşimli tahtanın avantajları alt boyutunda anlamlı farklılık bulunurken diğer boyutlarda bulunmamıştır. Öğrencilerden elde edilen verilerde cinsiyet, teknolojiye yönelik ilgi, okul türü ve düzeyi, ortaöğretim kurumlarına yerleşilen TEOG puanı değişkenine göre etkileşimli tahta görüş ölçeği puanları farklılaşırken okulun bulunduğu yerleşim yeri değişkenine göre farklılaşmamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkoyunlu, B. (2002), Öğretmenlerin İnternet Kullanımı ve Bu Konudaki Görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), ss. 1-8.
  2. Akçayır, M. (2011), Akıllı Tahta Kullanılarak İşlenen Matematik Dersinin Sınıf Öğretmenliği Birinci Sınıf Öğrencilerinin Başarı, Tutum Ve Motivasyonlarına Etkisi, Tüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  3. Akdemir, E. (2009), Akıllı Tahta Uygulamalarının Öğrencilerin Coğrafya Ders Başarıları Üzerine Etkisinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  4. Akpınar Y. (1999). Bilgisayar Destekli Öğretim ve Uygulamalar, Ankara: Anı Yayıncılık.
  5. Al-Qirim, N. (2011), Determinants of Interactive White Board Success in Teaching in Higher Educationin Stitutions. Computers ve Education, 56(3), ss. 827-838.
  6. Altınçelik, B. (2009), İlköğretim Düzeyinde Öğrenmede Kalıcılığı ve Motivasyonu Sağlaması Yönünden Etkileşimli Tahtaya İlişkin Öğretmen Görüşleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  7. Aslan, H. (2018), Lise Tarih Derslerinde Fatih Projesi’nde Kullanılan Akıllı Tahta ve Tablet Bilgisayara İlişkin Öğrenci Görüşleri (Karabük Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Karabük.
  8. Beauchamp, G. ve Parkinson, J. (2005), Beyond the 'wow' factor:Developing Interactivity With The Interactive White board. School Science Review, 86(316), ss. 97-103.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

30 Kasım 2019

Kabul Tarihi

29 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İlgan, A., & Odabaş, E. (2019). ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi, 7(2), 57-90. https://izlik.org/JA26YD52RP
AMA
1.İlgan A, Odabaş E. ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. AJELİ. 2019;7(2):57-90. https://izlik.org/JA26YD52RP
Chicago
İlgan, Abdurrahman, ve Erdal Odabaş. 2019. “ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi 7 (2): 57-90. https://izlik.org/JA26YD52RP.
EndNote
İlgan A, Odabaş E (01 Aralık 2019) ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi 7 2 57–90.
IEEE
[1]A. İlgan ve E. Odabaş, “ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, AJELİ, c. 7, sy 2, ss. 57–90, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26YD52RP
ISNAD
İlgan, Abdurrahman - Odabaş, Erdal. “ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi 7/2 (01 Aralık 2019): 57-90. https://izlik.org/JA26YD52RP.
JAMA
1.İlgan A, Odabaş E. ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. AJELİ. 2019;7:57–90.
MLA
İlgan, Abdurrahman, ve Erdal Odabaş. “ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2019, ss. 57-90, https://izlik.org/JA26YD52RP.
Vancouver
1.Abdurrahman İlgan, Erdal Odabaş. ETKİLEŞİMLİ TAHTA KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. AJELİ [Internet]. 01 Aralık 2019;7(2):57-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26YD52RP

Bu Dergide Yayınlanan İçerikler Atıf 4.0 Uluslararası (CC BY 4.0) Tarafından Lisanslanmıştır.