In this study, sumac plant (Rhus coriaria L.) naturally grown in Tunceli (Türkiye) was collected from 5 different provinces and investigated for their phytochemical properties. In sumac samples, pH, color, ash amount, total phenolic content (TPC), 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging capacity, metal chelating capacity, copper (II) ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC), reducing power, mineral matter content, organic acids as tartaric acid, malic acid and citric acid, phenolic compounds as gallic acid, vanillic acid, caffeic acid, routine, resveratrol, (-)- epicatechin, and (+)- catechin hydrate contents were determined. The highest TPC was found in the acidified methanol extract (AME) and the DPPH free radical scavenging capacity was found in the acidified acetonitrile extract (AAE). It was determined that all extracts of sumac sample 5 (S5) collected from Pertek district, metal chelating capacity was higher than the other samples but lower than the metal chelating capacity of ethylene diamine tetra acetic acid (EDTA). CUPRAC was detected at the highest concentration of 118.0±3.0 mg caffeic acid equivalent kg-1 (mg CAE kg-1) in the AME, at the lowest 10.2±0.6 mg CAE kg-1 in the AAE for S5 sample. It was found that the reducing powers of all samples were found to be lower than the reducing power of synthetic antioxidants (butylhydroxytoluene (BHT), α tocopherol, and vitamin C), and the samples were rich in mineral substances, the predominant organic acid was malic acid, and phenolic compound was gallic acid.
Antioxidant capacity Phenolic substance Mineral Organic acid Sumac
The Scientific Research Projects Coordination Unit of Munzur University
YLMUB016-24
Bu çalışmada, Tunceli'de doğal olarak yetişen sumak bitkisinin (Rhus coriaria L.) 5 farklı bölgeden toplanarak fitokimyasal bileşenleri araştırılmıştır. Sumak örneklerinde pH, renk, kül miktarı, toplam fenolik madde (TFM), 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikal temizleme kapasitesi, metal şelatlama kapasitesi, bakır (II) iyonu indirgeme antioksidan kapasitesi (CUPRAC), indirgeme kuvveti, mineral madde içeriği, tartarik asit, malik asit ve sitrik asit gibi organik asitler, gallik asit, vanilik asit, kafeik asit, rutin, resveratrol, (-)- epikateşin ve (+)- kateşin hidrat gibi fenolik bileşikler belirlenmiştir. En yüksek TFM miktarı asitlendirilmiş metanol ekstraktında (AME) ve DPPH serbest radikal süpürme kapasitesi asitlendirilmiş asetonitril ekstraktında (AAE) bulundu. Pertek bölgesinden toplanan sumak örneğinden (S5) elde edilen tüm ekstraktların metal şelatlama kapasitesi diğer numunelere göre daha yüksek, ancak etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) metal şelatlama kapasitesinden ise daha düşük olduğu bulunmuştur. CUPRAC değerinin S5 örneğinin AME’nda en yüksek, 118,0±3,0 mg kafeik asit eşdeğeri kg-1 (mg KAE kg-1), AAE’ında ise en düşük, 10,2±0,6 mg KAE kg-1 olduğu tespit edilmiştir. Tüm örneklerin indirgeme kuvvetinin sentetik antioksidanların (bütil hidroksitoluen (BHT), α tokoferol, ve vitamin C), indirgeme kuvvetinden daha düşük olduğu ve örneklerin mineral maddelerce zengin olduğu, baskın organik asidin malik asit ve fenolik bileşiğin gallik asit olduğu belirlenmiştir.
Antioksidan kapasite Fenolik madde Mineral Organik asit Sumak
YLMUB016-24
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YLMUB016-24 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).