A top-spray fluidized
bed coating method aiming at improving health benefits of white rice using Bauhinia
strychnifolia Craib. (BSC) solution, containing bioactive compounds was
optimized in this study. The BSC solution was mixed with maltodextrin as a
coating solution, and dextrose equivalent (DE) of maltodextrin was varied (DE10
and DE20). Both milled and instant rice were coated by using the top-spray
fluidized bed coater with an optimal coating condition. Chlorophyll a
and b and total phenolic content (TPC), as well as antioxidant activities
(DPPH and FRAP assays) of BSC coated rice samples before and after cooking were
analyzed. In addition, textural properties of both BSC coated milled and
instant rice were evaluated. Results showed higher chlorophyll a and b
as well as total phenolic contents in coated milled rice compared with coated
instant rice. However, percent loss of these compounds for instant rice was
lower after cooking. DPPH and FRAP values showed improvement of antioxidant
activity after cooking for both coated milled and instant rice. Results suggested
that factors influencing BSC coating included the coating and sample
preparation methods as well as the nature of sample. Moreover, the appropriate
coating method was to coat instant rice with DE10 maltodextrin as a carrier in
coating material to obtain the minimal loss of bioactive compounds and maximum antioxidant
activities, while the coated rice maintained good textural qualities compared
with those of the conventionally cooked rice.
Dextrose equivalent Fluidization Spray granulation DPPH FRAP
Biyoaktif
bileşenler içeren Bauhinia strychnifolia
Craib. (BSC) çözeltisi kullanarak beyaz pirincin sağlığa olan faydalarını
arttırma amacıyla bir üst sprey akışkan yatak kaplama yöntemi optimize
edilmiştir. BSC çözeltisi kaplama çözeltisi olarak dekstroz eşdeğeri (DE)
farklı (DE10 ve DE20) maltodekstrin ile karıştırılmıştır. Öğütülmüş ve instant
pirinç, optimum spreyleme koşuluyla üst sprey akışkan yataklı kaplayıcı
kullanılarak kaplanmıştır. BSC kaplı pirinç numunelerinin pişirme öncesi ve
sonrasında klorofil a, klorofil b, toplam fenolik içeriği (TPC) yanı sıra
antioksidan aktiviteleri (DPPH ve FRAP testleri) de analiz edilmiştir. Ayrıca,
hem BSC kaplı öğütülmüş hem de instant pirincin tekstürel özellikleri
değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, kaplanmış instant pirinç ile
karşılaştırıldığında, kaplanmış öğütülmüş pirincin, daha yüksek toplam fenolik
içeriği ve klorofil a ve b içerdiğini göstermiştir. Bununla birlikte, instant
pirinç numunesi için bu bileşiklerin yüzde kaybının pişirmeden sonra düşük
olduğu görülmüştür. DPPH ve FRAP değerleri, hem kaplanmış öğütülmüş hem de
instant pirinç için pişirmeden sonra antioksidan aktivitesinin iyileştiğini
göstermiştir. Bulgularımız, BSC kaplamayı etkileyen faktörlerin sadece kaplama
yöntemi değil aynı zamanda numune hazırlama ve numunenin doğası olduğunu
düşündürmektedir. Ayrıca, kaplanmış pirinç, konvansiyonel olarak pişirilmiş pirincinkine
kıyasla iyi tekstürel niteliklerini korumuştur. En uygun kaplama yöntemi,
biyolojik olarak az miktarda biyoaktif bileşik kaybı ve maksimum antioksidan
aktivite elde edilen kaplama materyalinde bir taşıyıcı olarak DE10
maltodekstrin ile kaplanan instant pirinçte elde edilmiştir.
Dekstroz eşdeğeri Akışkanlaştırma Püskürtme granülasyonu DPPH FRAP
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).