Food has been one of the most important sources for human
life since the beginning of humankind. Food security, its storage in the best
conditions and producing it adequately are the key factors for survival of
humans. Even superior priority has been given to the supply of food and
agricultural crops, some of recent human activities such as global warming,
excessive population increasing, unplanned and rapid urbanization, destroyed
agricultural and forest lands etc. are threatening food security, and if trends
continue, this threat could be increased and be a serious problem for human
survival on earth. In this study, increase in global population, future of
water sources, global warming, informatics and future of kitchen, cultural
changes, nanotechnology, modern biotechnologies, gene technologies and new food
production techniques and their near future applications and foresights about
them were reviewed.
Gıda, insanlık tarihinin başlangıcından itibaren, hayatın
devamlılığı için en önemli kaynaklardan biri olmuştur. Geçmişten günümüze
kadar, gıdanın güvenliğini sağlamak, onu iyi şekilde muhafaza edebilmek ve
yeterince üretebilmek hayatta kalmanın anahtar koşulu sayılmıştır. Gıdaya ve
tarıma verilen bunca öneme rağmen, günümüzde insanlık faaliyetleri sonucu
ortaya çıkan küresel ısınma, aşırı nüfus artışı, plansız ve hızlı kentleşme,
tahrip edilen tarım ve orman arazileri gibi pek çok sorun gıda güvenliğini
tehdit etmektedir. Şu anki durumun devam etmesi durumunda, bu tehdidin
gelecekte artarak ciddi bir soruna dönüşebileceği öngörülmektedir. Bu
çalışmada, dünya nüfus artışının, su kaynaklarının, küresel ısınmanın, bilişim
ve geleceğin mutfaklarının, değişen kültürlerin, nanoteknolojinin, modern
biyoteknolojilerin, gen teknolojilerinin ve yeni gıda üretim teknolojilerinin
yakın gelecekte gıda ve tarım sektörlerine olası etkileri üzerine yapılan
araştırmalar ve öngörüler derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2018 |
Gönderilme Tarihi | 11 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).