In this study, 318 pesticide
residues were analyzed in 232 grape leaf (Vitis vinifera) samples provided
from the Manisa region of Turkey in 2017. In these analyzes, the QuEChERS
method was used by liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS).
The results obtained were evaluated according to the Turkish Food Codex (TFC)
Pesticide Maximum Residue Limit (MRL). Pesticide residues were found in eighty five (36.6%) samples (22.4%) in total 52 samples
detected pesticide active substance above MRLs it was. Of the 318 pesticide
agents analyzed in the grape leaves, 42 different pesticides and 210 different
results were obtained, and 92 of these results were compared with the MRL
values. The most common factor in the analyzed grape leaves was metalaxyl, the
active ingredient above the MRLs of TGK was azoxystrobin. Results showed that
pesticide residues in grape leaves were detected at a high level.
Bu çalışmada,
2017 yılında Manisa ilinde bulunan halka açık satış alanlarından temin edilen 232
asma yaprağı (Vitis vinifera) örneğinde 318 pestisit kalıntısı, sıvı
kromatografisi-tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) ile QuEChERS yöntemi
kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Türk Gıda Kodeksi (TGK)
Pestisit Maksimum Kalıntı Limitlerine (MRL) göre değerlendirilmiştir. Seksen beş
(%36.6) numunede pestisit kalıntısına rastlanmış olup toplam 52 numunede (%22.4)
TGK MRL’lerin üzerinde pestisit etken maddesi tespit edilmiştir. Analiz edilen
asma yaprağı örneklerinde 318 pestisit etken maddesinden, 42 farklı pestisit ve
210 farklı sonuç elde edilmiş olup bu sonuçların 92 ‘sinin ise MRL değerlerinin
üzerinde olduğu belirlenmiştir. Analiz edilen asma yapraklarında en çok rastlanan
etken maddenin metalaxyl, TGK MRL değerleri üzerinde çıkan etken maddenin ise azoxystrobin
olduğu çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, asma yapraklarında
pestisit kalıntısının yüksek oranda tespit edildiğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 31 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).