Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pesticide Residues in Grape Leaves Collected from Manisa, Turkey

Yıl 2019, Cilt: 17 Sayı: 1, 55 - 60, 26.03.2019
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.544073

Öz

In this study, 318 pesticide
residues were analyzed in 232 grape leaf (Vitis vinifera) samples provided
from the Manisa region of Turkey in 2017. In these analyzes, the QuEChERS
method was used by liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS).
The results obtained were evaluated according to the Turkish Food Codex (TFC)
Pesticide Maximum Residue Limit (MRL). Pesticide residues were found in eighty five (36.6%) samples (22.4%) in total 52 samples
detected pesticide active substance above MRLs it was. Of the 318 pesticide
agents analyzed in the grape leaves, 42 different pesticides and 210 different
results were obtained, and 92 of these results were compared with the MRL
values. The most common factor in the analyzed grape leaves was metalaxyl, the
active ingredient above the MRLs of TGK was azoxystrobin. Results showed that
pesticide residues in grape leaves were detected at a high level.

Kaynakça

  • [1] Cangi, R., Yanar, Y., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., Dülgeroğlu, Y. (2014). Narince üzüm çeşidinin yapraklarında farklı fungusit uygulamaları ve salamura yöntemlerine bağlı olarak fungusit kalıntı düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 31, 23-30.
  • [2] Kara, Z., Akay, A., Demirhan, Y. (2006). P-Value and Some Other Quality Characters of Grape Leaves and Leafy Vegetables Grown in Turkiye. Von der Methode zum Ganzen: Potenziale Zeitgemäßer Qualitäts forschung Symposium am, February 2-3, 2006, Wien, Österreich, Tagungsband, 47p.
  • [3] Cangi, R., Yağcı, A. (2017). Bağdan sofraya yemeklik asma yaprak üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6, DOI: 10.17100/nevbiltek.288316, 137-148.
  • [4] Kara, Z. (2007). Sustainable viticulture activities in Turkey. Agricultura, 1-2(61-62), 128-139.
  • [5] Anonim, (2014). Bağ Danışma Kurulu Raporu. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor, Rapor No: 2. Erişim Tarihi: 18.08.2017.
  • [6] Bal, H.S.G, Çallı, A., Yavuz, H., Buğancık, E. (2016). Salamuralık Yaprak Üreten Bağlarda Kimyasal İlaç Kullanımı, Kalıntı Sorunu ve Üretici Bilinci: Tokat Kazova, XVII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Mayıs 25-27, 2016, Samsun, Türkiye, 801-808s.
  • [7] Dülgeroğlu, Y. (2012). Salamuralık Asma Yaprağı Üretiminde Fungusit Kalıntı Miktarı Üzerine Hasat Zamanı ve Salamura Yöntemlerinin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye, 54s.
  • [8] Satpathy, G., Tyagi, Y.G., Gupta, R.K. (2014). Development and validation of multi-residue analysis of 82 pesticides in grapes and pomegranate as per the requirements of the European Union (EU) and Codex Alimentarius using GC-MS/MS with compound based screening. American Journal of Food Science and Technology, 2(2), 53-61.
  • [9] Şen Gürsoy, S., Gürsoy, O. (2017). Pestisit analizlerinde asetilkolinesteraz inhibisyonuna dayalı iletken polimer esaslı biyosensörler. Akademik Gıda, 15(4), 426-435.
  • [10] Malik, A.K., Blasco, C., Pico, Y., (2010). Liquid chromatography-mass spectrometry in food safety. Journal Chromatography A, 1217, 4018–4040.
  • [11] Botitsi, H.V., Garbis, S.D., Economou, A., Tsipi, D.F. (2011). Current mass spectrometry strategies for the analysis of pesticides and their metabolites in food and water matrices. Mass Spectrometry, 30, 907–939.
  • [12] Di Stefano, V., Avellone, G., Bongiorno, D., Cunsolo, V., Muccilli, V., Sforza, S. (2012). Applications of liquid chromatography–mass spectrometry for food analysis. Journal Chromatography A, 1259, 74–85.
  • [13] Deme, P., Upadhyayula, V.V. (2015). Ultra performance liquid chromatography atmospheric pressure photoionization high resolution mass spectrometric method for determination of multiclass pesticide residues in grape and mango juices. Food Chemistry, 173, 1142–1149.
  • [14] Öztekin, I. (2005). Şeftali ve Şeftali Sularında Bazı Organik Fosforlu ve Bromlu Pestisit Kalıntılarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye, 79s.
  • [15] Ertürk, A. (2009). Tekirdağ İlinde Yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Salamura Öncesi ve Sonrası Fungisit Kalıntı Miktarı. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, Türkiye, 29s.
  • [16] Özata, K. (2012). Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye, 48s.
  • [17] Gülcü, M. Torçuk, A.İ. (2016). Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri, VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Ekim 04-07, 2016, Isparta, Türkiye, 75-79s.
  • [18] Lehotay, S.J. (2007). Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: collaborative study. Journal of AOAC International, 36, 485-520.
  • [19] European Commission DG-SANTE. 2017. Method validation and quality control procedures for pesticide residue analysis in food and feed. Document SANTE/11813/2017, January 1, 2018.
  • [20] Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği, 2016. T.C. Resmi Gazete, 29899, Kasım 25, 2016.
  • [21] Fujita, M., Yajima, T., Iijima, K., Sato, K. (2012). Comparison of the variability in the levels of pesticide residue observed in Japanese cabbage and grape units. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 1516-1521.
  • [22] Golge, O., Kabak, B. (2018). Pesticides residues in table grape and exposure assessment. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66, 1701-1713.

Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları

Yıl 2019, Cilt: 17 Sayı: 1, 55 - 60, 26.03.2019
https://doi.org/10.24323/akademik-gida.544073

Öz

Bu çalışmada,
2017 yılında Manisa ilinde bulunan halka açık satış alanlarından temin edilen 232
asma yaprağı (Vitis vinifera) örneğinde 318 pestisit kalıntısı, sıvı
kromatografisi-tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) ile QuEChERS yöntemi
kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Türk Gıda Kodeksi (TGK)
Pestisit Maksimum Kalıntı Limitlerine (MRL) göre değerlendirilmiştir. Seksen beş
(%36.6) numunede pestisit kalıntısına rastlanmış olup toplam 52 numunede (%22.4)
TGK MRL’lerin üzerinde pestisit etken maddesi tespit edilmiştir. Analiz edilen
asma yaprağı örneklerinde 318 pestisit etken maddesinden, 42 farklı pestisit ve
210 farklı sonuç elde edilmiş olup bu sonuçların 92 ‘sinin ise MRL değerlerinin
üzerinde olduğu belirlenmiştir. Analiz edilen asma yapraklarında en çok rastlanan
etken maddenin metalaxyl, TGK MRL değerleri üzerinde çıkan etken maddenin ise azoxystrobin
olduğu çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Sonuçlar, asma yapraklarında
pestisit kalıntısının yüksek oranda tespit edildiğini göstermektedir.

Kaynakça

  • [1] Cangi, R., Yanar, Y., Yağcı, A., Topçu, N., Sucu, S., Dülgeroğlu, Y. (2014). Narince üzüm çeşidinin yapraklarında farklı fungusit uygulamaları ve salamura yöntemlerine bağlı olarak fungusit kalıntı düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, 31, 23-30.
  • [2] Kara, Z., Akay, A., Demirhan, Y. (2006). P-Value and Some Other Quality Characters of Grape Leaves and Leafy Vegetables Grown in Turkiye. Von der Methode zum Ganzen: Potenziale Zeitgemäßer Qualitäts forschung Symposium am, February 2-3, 2006, Wien, Österreich, Tagungsband, 47p.
  • [3] Cangi, R., Yağcı, A. (2017). Bağdan sofraya yemeklik asma yaprak üretimi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6, DOI: 10.17100/nevbiltek.288316, 137-148.
  • [4] Kara, Z. (2007). Sustainable viticulture activities in Turkey. Agricultura, 1-2(61-62), 128-139.
  • [5] Anonim, (2014). Bağ Danışma Kurulu Raporu. Asma Yaprağında Kalıntı ve Kodeks Değerlerinin Belirlenmesine Dair Rapor, Rapor No: 2. Erişim Tarihi: 18.08.2017.
  • [6] Bal, H.S.G, Çallı, A., Yavuz, H., Buğancık, E. (2016). Salamuralık Yaprak Üreten Bağlarda Kimyasal İlaç Kullanımı, Kalıntı Sorunu ve Üretici Bilinci: Tokat Kazova, XVII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, Mayıs 25-27, 2016, Samsun, Türkiye, 801-808s.
  • [7] Dülgeroğlu, Y. (2012). Salamuralık Asma Yaprağı Üretiminde Fungusit Kalıntı Miktarı Üzerine Hasat Zamanı ve Salamura Yöntemlerinin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye, 54s.
  • [8] Satpathy, G., Tyagi, Y.G., Gupta, R.K. (2014). Development and validation of multi-residue analysis of 82 pesticides in grapes and pomegranate as per the requirements of the European Union (EU) and Codex Alimentarius using GC-MS/MS with compound based screening. American Journal of Food Science and Technology, 2(2), 53-61.
  • [9] Şen Gürsoy, S., Gürsoy, O. (2017). Pestisit analizlerinde asetilkolinesteraz inhibisyonuna dayalı iletken polimer esaslı biyosensörler. Akademik Gıda, 15(4), 426-435.
  • [10] Malik, A.K., Blasco, C., Pico, Y., (2010). Liquid chromatography-mass spectrometry in food safety. Journal Chromatography A, 1217, 4018–4040.
  • [11] Botitsi, H.V., Garbis, S.D., Economou, A., Tsipi, D.F. (2011). Current mass spectrometry strategies for the analysis of pesticides and their metabolites in food and water matrices. Mass Spectrometry, 30, 907–939.
  • [12] Di Stefano, V., Avellone, G., Bongiorno, D., Cunsolo, V., Muccilli, V., Sforza, S. (2012). Applications of liquid chromatography–mass spectrometry for food analysis. Journal Chromatography A, 1259, 74–85.
  • [13] Deme, P., Upadhyayula, V.V. (2015). Ultra performance liquid chromatography atmospheric pressure photoionization high resolution mass spectrometric method for determination of multiclass pesticide residues in grape and mango juices. Food Chemistry, 173, 1142–1149.
  • [14] Öztekin, I. (2005). Şeftali ve Şeftali Sularında Bazı Organik Fosforlu ve Bromlu Pestisit Kalıntılarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa, Türkiye, 79s.
  • [15] Ertürk, A. (2009). Tekirdağ İlinde Yetiştirilen Yapıncak Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Salamura Öncesi ve Sonrası Fungisit Kalıntı Miktarı. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, Türkiye, 29s.
  • [16] Özata, K. (2012). Tokat Yöresinde Üretilen Salamuralık Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Türkiye, 48s.
  • [17] Gülcü, M. Torçuk, A.İ. (2016). Yemeklik Asma Yaprağı Üretimi ve Pazarlamasında Kalite Parametreleri, VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Ekim 04-07, 2016, Isparta, Türkiye, 75-79s.
  • [18] Lehotay, S.J. (2007). Determination of pesticide residues in foods by acetonitrile extraction and partitioning with magnesium sulfate: collaborative study. Journal of AOAC International, 36, 485-520.
  • [19] European Commission DG-SANTE. 2017. Method validation and quality control procedures for pesticide residue analysis in food and feed. Document SANTE/11813/2017, January 1, 2018.
  • [20] Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği, 2016. T.C. Resmi Gazete, 29899, Kasım 25, 2016.
  • [21] Fujita, M., Yajima, T., Iijima, K., Sato, K. (2012). Comparison of the variability in the levels of pesticide residue observed in Japanese cabbage and grape units. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 1516-1521.
  • [22] Golge, O., Kabak, B. (2018). Pesticides residues in table grape and exposure assessment. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66, 1701-1713.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gözde Türköz Bakırcı Bu kişi benim 0000-0001-9910-3314

Ezgi Çınar Bu kişi benim 0000-0001-9671-104X

Senem Karakaya Bu kişi benim 0000-0002-1777-5051

Yayımlanma Tarihi 26 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 31 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Türköz Bakırcı, G., Çınar, E., & Karakaya, S. (2019). Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları. Akademik Gıda, 17(1), 55-60. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.544073
AMA Türköz Bakırcı G, Çınar E, Karakaya S. Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları. Akademik Gıda. Mart 2019;17(1):55-60. doi:10.24323/akademik-gida.544073
Chicago Türköz Bakırcı, Gözde, Ezgi Çınar, ve Senem Karakaya. “Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları”. Akademik Gıda 17, sy. 1 (Mart 2019): 55-60. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.544073.
EndNote Türköz Bakırcı G, Çınar E, Karakaya S (01 Mart 2019) Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları. Akademik Gıda 17 1 55–60.
IEEE G. Türköz Bakırcı, E. Çınar, ve S. Karakaya, “Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları”, Akademik Gıda, c. 17, sy. 1, ss. 55–60, 2019, doi: 10.24323/akademik-gida.544073.
ISNAD Türköz Bakırcı, Gözde vd. “Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları”. Akademik Gıda 17/1 (Mart 2019), 55-60. https://doi.org/10.24323/akademik-gida.544073.
JAMA Türköz Bakırcı G, Çınar E, Karakaya S. Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları. Akademik Gıda. 2019;17:55–60.
MLA Türköz Bakırcı, Gözde vd. “Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları”. Akademik Gıda, c. 17, sy. 1, 2019, ss. 55-60, doi:10.24323/akademik-gida.544073.
Vancouver Türköz Bakırcı G, Çınar E, Karakaya S. Manisa İlinden Toplanan Asma Yapraklarında Pestisit Kalıntıları. Akademik Gıda. 2019;17(1):55-60.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).