3-Chloropropane 1,2-diol 3-MCPD is a food-based contaminant. 3-MCPD is declared as a genotoxic carcinogen formed in foods by the Scientific Committee on Food of the European Commission and the UK Food Advisory Committee has recommended reducing its level to minimum in foods. The objective of this study is to determine 3MCPD esters and glycidyl esters contents of commercially available potato chips sold in Turkey. For this purpose, various brands of potato chips were obtained from local markets. The effects of production method brands and frying oil were investigated statistically based on the formation of 3-MCPD esters and glycidyl esters in various brands of potato chips. Moreover, maximum consumption for potato chips was calculated based on tolerable daily intake of 3MCPD esters for individuals of average body weight. DGF C V 18 10 standard method was used for determination of 3-MCPD esters and glycidyl esters in potato chips. Maximum value for 3-MCPD esters was 2.97 mg/kg in B2 brand Sample Block 2 . Also, the highest amount of glycidyl esters was determined as 6.01 mg/kg in B2 brand Sample Block 2
3-MCPD esters Glycidyl esters Potato chips Process contaminant
3-Kloropropan 1,2-diol 3-MCPD maddesi gıda kaynaklı bulaşanlardandır. 3-MCPD, Avrupa Komisyonu’nun Gıda Bilimsel Komitesi tarafından genotoksik karsinojen olarak belirlenmiş ve İngiltere Gıda Danışma Komitesi tarafından gıda ve gıda maddelerinde minimum düzeylere indirilmesi önerilen proses tabanlı bulaşan olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, piyasadan elde edilen ve farklı markalardan alınan patates cipslerinin 3-MCPD esterleri ve glisidil esterlerinin miktarlarının belirlenmesidir. Patates cipslerinde bulunan 3-MCPD esterleri ve glisidil esterleri miktarları üzerine üretim yönteminin markanın ve kızartma amacıyla kullanılan yağ tipinin etkisi istatistiksel olarak incelenmiştir. Ayrıca ortalama vücut ağırlığına sahip bir bireyin, saptanan miktarlarda 3-MCPD esteri içeren patates cipsi tüketim sınırları ve tolere edilebilir günlük alım miktarları üzerinden hesaplanmıştır. Patates cipslerinin toplam 3MCPD esterleri ve glisidil esterleri miktarlarının belirlenmesi için DGF C VI 18 10 standart yöntemi kullanılmıştır. En yüksek 3-MCPD esterleri miktarı 2.97 mg/kg olarak B2 markasında Örnekleme 1 bulunmuştur. Ayrıca en yüksek glisidil esterleri miktarı B2 markasında Örnekleme 2 6.01 mg/kg olarak tespit edilmiştir
3-MCPD esterleri Glisidil esterleri Patates cipsi Proses bulaşanı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).