Selection of packaging for foods is important for the freshness of consumption without any loss in their nutritional properties. Any food package should have good functions and also be able to dissolve in nature, causing minimal environmental pollution problem. Bioplastics used in the production of biodegradable packaging are obtained from renewable carbon sources or biological polymers and can be converted to CO2, water and biomass, providing appropriate conditions for their re-use. Consumer awareness about the state of foods has encouraged the use of smart packaging technology, and improved properties and shelf life of food products with smart packaging have been widely studied. In addition, new developments in packaging industry are also performed with nanotechnology, which is performed in dimensions smaller than 100 nanometers. In this review, biodegradable packaging, active packaging, smart packaging and nanotechnology issues are presented within new developments in food packaging
Gıdaların besleyici özelliklerini kaybetmeden, taze olarak tüketilmesinde, muhafaza amaçlı kullanılan ambalaj seçimi önem taşımaktadır. Kullanılan ambalajın fonksiyonlarının iyi olmasının yanında ambalajın üretiminde kullanılan hammaddeler de çevre kirliliğine neden olmayarak doğada çözünebilmelidir. Biyobozunur ambalaj üretiminde kullanılan biyoplastikler, yenilebilir karbon kaynaklarından ya da biyolojik kökenli polimerlerden elde edilmekte ve uygun şartlar sağlanarak tekrar CO2, su ve biyokütleye parçalanabilmektedir. Tüketicinin gıdanın durumu hakkında bilinçlendirilmesi akıllı ambalaj teknolojisi ile gerçekleşmekte ve aktif ambalajlar ile ürünün özelliklerinin ve raf ömrünün arttırılması çalışılmaktadır. Ayrıca ambalajlama sektöründeki bu yeni gelişmeler 100 nm’den daha küçük boyutlarda gerçekleştirilen nanoteknolojiyle de uygulanabilmektedir. Bu derlemede, gıda ambalajlarında yeni gelişmeler kapsamında biyobozunur ambalaj, aktif ambalaj, akıllı ambalaj ve nanoteknoloji konuları incelenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).