This investigation was conducted to determine the contents of some heavy metals in raw milk samples collected from four different regions: industrial, rural, heavy traffic intensity and agricultural regions around Isparta city, Turkey. A total of 86 raw milk samples were collected from these regions, and the contents of Pb, Cd, Cu, Fe, Zn, As, Sn and Hg of milk samples were determined by Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectroscopy ICP-OES . Limit of detection values LODs were between 1.00-5 µg/L for the studied elements while recoveries ranged from 91 to 102% and the standard deviations were in the range 1.13 to 4.30%. Pb, Cd, Cu, Fe and Zn were detected in milk while As, Sn and Hg was not detected in milk samples. The highest heavy metal content was found in milk samples collected from the industrial region. According to the statistical analysis, the differences between the regions were statistically significant p
Contamination Heavy metals Milk Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectroscopy
Bu çalışma, Isparta ili civarında sanayi, kırsal, trafiğin yoğun olduğu ve tarımsal olmak üzere dört farklı bölgeden toplanan çiğ süt örneklerinde bazı ağır metallerin içeriğini belirlemek amacıyla yapıldı. Bölgelerden toplanan 86 çiğ süt örneğinde Pb, Cd, Cu, Fe, Zn, As, Sn, Hg içeriği, İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektroskopisi ICPOES tekniği ile belirlendi. Çalışılan elementler için dedeksiyon limitleri, 1.0-5.0 µg/L; geri kazanım değerleri %91-102; standart sapmaları ise 1.13-4.30 arasındadır. Sütlerde tespit edilen elementler, Pb, Cd, Cu, Fe, Zn. As, Sn, Hg örneklerde tespit edilememiştir. En yüksek ağır metal içeriği, sanayi bölgesinde toplanan süt örneklerinde bulunmuştur. Bölgeler arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur p
Kirlilik Ağır metal Süt İndüklenmiş Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektroskopisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).