BibTex RIS Kaynak Göster

Residues in Milk and Milk Products

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 1, 67 - 74, 01.03.2016

Öz

Milk is one of the basic sources of nutrients for all people from their first year of life. Scientific studies have demonstrated several chemical residues in milk and their potential adverse effects on human health. The most important sources of residues in milk and milk products include veterinary drugs such as antibiotics and hormones, pesticides, mycotoxins and dioxins. The presence of these chemical residues in milk is a potential hazard of public health since milk products are widely consumed by children and adults worldwide. For this reason, many countries have regulated the limits for the level of chemical residues in milk and milk products. In this study, sources of chemical residues in milk and regulations for the prevention and control of these residues in dairy products are reviewed

Kaynakça

  • Jahed Khaniki, R., 2007. Chemical contaminants in milk and public health concerns: A review. International Journal of Dairy Science 2(2):104-115.
  • Girma K., Tilahun, Z., Haimanot, D., 2014. Review on milk safety with emphasis on ıts public health. World Journal of Dairy & Food Sciences 9(2):166
  • Sonawane, B.R., 1995. Chemical contaminants in human milk: An overview. Enviromental Health Perspectives 103(6): 197-205.
  • Anonymous, 2005. Dietary Exposure Assessment of Chemicals in Food. Report of a Joint World Health Organization Organization Maryland, USA, 2-6 May, 88 p. and Agriculture Annapolis, Consultation
  • Acar, J., Uygun, Ü., 2007. Doğal Toksik Maddeler ve Kontaminantlar. In Gıda Kimyası, Editör İ. Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, Türkiye, 587 p.
  • Gökçen, A., Atalay, M., 2012. Et ve sütte paraziter kalıntıları. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1(2):117-124.
  • Filazi, A., 2006. Veteriner İlaçlar ve Hormonlar. Dünya Gıda Günü Sempozyumu, 13-14 Ekim, 2006, Ankara, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 153-161.
  • Seğmenoğlu, M.S., 2014. Makrolit Grubu Bazı Antibiyotiklerin Sütte Varlığının Belirlenmesi. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü 4: 9-13.
  • Dimitrieska-Stojkovic, E., Stajanovska-Dimzoska, B., Sekulovski, P., Uzunov, R., 2011. Screening of veterinary drug residues in milk from individual farms in Macedonia. Macedonian Veterinary Review 1(5): 5-13. Z.
  • Özer, B., 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya LTD. ŞTİ., İzmir, Türkiye.
  • Ergin Kaya, S., Filazi, A., 2010. Determination of antibiotic residues in milk samples. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16:31-35.
  • Návrátilová, P., Borkovcová, I., Dracková, M., Jánštová, B., Vorlová, L., 2009. Occurence of tetracycline, chlortetracyclin and oxytetracycline residues in raw cow’s milk. Czech J. Food Sci. 27(5): 379-385.
  • Anonim, 2012. Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28282. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Anonim, 2003. Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon Ve Benzeri Maddeler Hakkındaki Tebliğ 2003/18. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 25143. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Maron,i M., Colosio, C., Ferioli, A., Fait, A., 2000. Biological monitoring of pesticide exposure: A review. Introduction to Toxicology 143(1): 1-118
  • Durmuşoğlu, E., Çelik, C., 2001. Türkiye’de pestisit kalıntıları üzerindeki yapılan araştırmalar. Türk Entomoloji Dergisi 25(1): 65-80.
  • Karakaya, M., Boyraz, N., 1992. Gıda kirlenmesinde pestisitler ve korunma yolları. Ekoloji 1(4): 11-15.
  • Kınık, Ö., Kavas, G., 2002. Süt ve ürünlerinde pestititler. Gıda Mühendisliği Dergisi 12: 31-32.
  • Ciscato, C.H.P., Gebara, A.B, Spinosa, H.S., 2002. Pesticide residues in cow milk consumed in Sao Paulo city (Brazil). Journal Environmental Science and Health B 37(4): 323-330.
  • Çoksöyler, N., 2004. Bulaşanlar. Dünya Gıda Günü Sempozyumu, 13-14 Ekim, 2006, Ankara, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 139-147.
  • Dervişoğlu, M., Gül, O., Yazıcı, F., Aydemir, O., 2013. Süt ve süt ürünlerinde organik klorlu pestisit varlığı. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi 13: 31-40.
  • Erdoğrul, Ö., Covaci, A., Kurtul, N., Schepens, P., 2004. Levels of organohalogenated persistent pollutants in human milk from Kahramanmaraş Region, Turkey. Environment International 30: 659- 666.
  • Güvenç, D., Aksoy, A., 2010. Samsun yöresinde toplanan çiğ süt örneklerinde bazı pestisid kalıntılarının araştırılması. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 16(2): 281-286.
  • Bulut, S., Akkaya, L., Gök, V., Konuk, M., 2011. Organochlorine Pesticide (OCP) Residues in cow’s, buffalo’s, and sheep’s milk from Afyonkarahisar region, Turkey. Environment Monitoring and Assessment 181: 555-562.
  • Anonim, 2014. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 29099 (Mükerrer). Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Hişmioğulları, Ş., Hişmioğulları, A.A., Aşkar, T.K., 2012. Dioksin ve dioksin benzeri kimyasalların toksik etkileri. Balıkesir Sağlık Bilgisi Dergisi 1(1): 23-27.
  • Erkmen, O., 2010. Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 53: 220- 235.
  • Uçar, Y., Traag, W., Immerzeel, J., Kraats, C., Van Der Lee, M., Hoogenboom, R., Weg, Van Der, G., Çelik Çakıroğlu, G., Oymacı, B., Kılıç, D., 2011. Levels of PCDD/Fs, PCBs and PBDEs in butter from Turkey and estimated dietary intake from dairy products. Food Additives and Contaminants Part B 4(2): 141-151.
  • Arıkan, D., Yetim, H., Sağdıç, O., Kesmen, Z., 2009. Gıdalarda dioksin kontaminasyonu ve insan sağlığı üzerine etkileri. Gıda Teknolojisi Elektronik Dergisi 12(2): 9-15.
  • Gürsoy, O., 2001. Polikarbonlanmış dibenzodioksin ve furan bileşikleri ve bunların süt ve ürünlerindeki önemi. Mühendislik Bilimleri Dergisi 7(2): 235-241.
  • Uçar, Y., 2015. Yoğurt ve Kefirde Fermentasyonun Dioksinler, Furanlar, Poliklorlu Bifeniller ve İndikatör Poliklorlu Bifeniller Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 85 sayfa.
  • Anonim, 2011. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28157. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Melek, M., Demir, H., Kırımi, E., Meral, İ., Keskin, S., 2011. Catalase and carbonic anhydrase enzyme activities concentrations in newborns with congenital malformations. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi 31(2):405-412. mineral-heavy metal
  • İstanbulluoğlu, H., Oğur, R., Tekbaş, Ö.F., Bakır, B., 2013. Süt ve süt ürünlerinde ağır metal kirliliği. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi 33(2): 410- 409.
  • Abdulkhaliq, A., Swaileh, K., Hussein, M., R.M., Matani, M., 2012. Levels of metals (Cd, Pb, Cu And Fe) in cow’s milk, dairy products and hen’s eggs from The West Bank, Palestine. International Food Research Journal 19(3): 1089-1094.
  • Temurci, H., Güner, A., 2006. Ankara’da tüketime sunulan süt ve beyaz peynirlerde ağır metal kontaminasyonu. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1(1-2): 20-28.
  • Oruç, H.H., Kalkanlı, Ö., Cengiz, M., Sonal, S., 2005. Bursa'nın ova ve dağ köylerinden toplanan çiğ sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. II. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu, Mayıs 23-24, 2005, İstanbul, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 124-127.
  • Kim, E.K., Shon, D.H., Ryu, D., Park, J.W., Hwang, H.J., Kim, Y.B., 2000. Occurence of aflatoxsin M1 in Korean dairy products determined by ELISA and HPLC. Food Additives and Contaminants 17(1): 59- 64.
  • Applebaum, R.S., Brackett, R.E., Wiseman, D.V., Marth, E.H., 1982. Aflatoxin: toxicity to dairy cattle and occurence in milk and milk products- A rewiev. Journal of Food Protection 45(8): 752-777.
  • İşleyici, Ö., Morul, F., Sancak, Y.C., 2012. Van’da tüketime sunulan UHT Sterilize inek sütlerinde aflatoksin M1 düzeyinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23(2): 65- 69.
  • Galvano, F., Galofaro, V., Galvano, G., 1998. Occurence and stability of aflatoxsin M1 in milk and milk products: A worldwide rewiev. Journal of Food Protection 59(10): 1079-1090.
  • Bakırcı, I., 2001. A study on the occurence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey. Food Control 12: 47-51.
  • Meerarani, S., Ramadas, P., Padmanaban, V.D., Nachimthu, K., 1997. Incidence of Aflatoxsin M1 in milk samples around Chennai (Madreas) City. Journal of Food Science and Technology 34(6): 506-508.
  • Rustom, I.Y.S., 1997. Aflatoxin in food and feed: occurence, legislation and ınactivation by physical methods. Food Chemistry 59 (1): 57-67.
  • Deveci, O., Sezgin, E., 2006. Changes in concentration of aflatoxsin M1 during manufacture and storage of skim milk powder. Journal of Food Protection 69(3): 682-685.
  • Çetin, T., Gürsoy, A., Deveci, O., Sezgin, E., 2005. Ankara peynirlerinin aflatoksin M1 içeriklerinin belirlenmesi. Gıda Teknolojisi 9, 93-95. sunulan kaşar
  • Gürbay, A., Aydın, S., Girgin, G., Engin, A.B., Şahin, G., 2006. Assessment of aflatoxin M1 levels in milk in Ankara, Turkey. Food Control 17:1-4.
  • Deveci, O., Sezgin, E., 2005. Aflatoxin m1 levels of skim milk powders produced in Turkey. Journal of Food and Drug Analysis 13(2): 139-142.
  • Kireçci, E., Savaşçı, M., Ayyıldız, A., 2007. Sarıkamış’ta tüketilen süt ve peynir ürünlerinde Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi 21(2): 93-96.
  • Gücükoğlu, A., Çadırcı, Ö., Özpınar N., 2010. UHT Süt ve peynir örneklerinde aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 21: 45-50.
  • Sezer, Ç., Aksoy, A., Vatansever, L., Bilge, N., 2014. Kars ilinde satışa sunulan dondurmalarda Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 40(1):90-94.
  • Özmert Ergin, S., Yaman, H., 2013. Genetiği değiştirilmiş gıdalar ve insan sağlığı üzerine etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2(2): 261-274.
  • Barriere, Y., Verite, R., Brunschwig, P., Surault, F., Emile, J.C., 2001. The feeding value of silage maize estimated with sheep and dairy cows is not affected by genetic ıncorporation of the Bt 176 resistance to Ostrinia Nubilalis. Journal of Dairy Science 84: 1863–1871.
  • Hammond, B., Vicini, J.L., Harnel, G.F., Naylor, M.W., Knight, C.D., Robinson, E.H., Fuchs, R.L., Padgette, S.R., 1996. The feeding value of soybeans feed to rats, chickens, catfish and dairy cattle is not affected by genetic incorporation of glyphosate tolerance. Journal of Nutrition 126:717
  • Anonim, 2010. Biyogüvenlik Kanunu. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 27533. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.

Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar

Yıl 2016, Cilt: 14 Sayı: 1, 67 - 74, 01.03.2016

Öz

Süt tüm insanlar için yaşamlarının ilk yılından itibaren temel besin kaynaklarından biridir. Bununla birlikte, bilimsel çalışmalar sütte bulunabilen çeşitli kimyasal kalıntılar ve onların insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerine dikkat çekmektedir. Süt ve süt ürünlerinde en yaygın olarak bulunan kalıntılar antibiyotikler ve hormonlar gibi veteriner ilaçları, pestisitler, mikotoksinler ve dioksinlerdir. Süt ürünlerinin dünyada yaygın olarak çocuklar ve yetişkinler tarafından tüketilmesinden dolayı, sütte bu kimyasal kalıntıların varlığı halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlikedir. Bu nedenle, birçok ülke süt ve süt ürünlerinde bulunabilecek kimyasal kalıntıların düzeyi için yasal sınırlamalar getirmiştir. Bu derlemede, süt ve süt ürünlerinde kimyasal kalıntıların kaynağı ve bu kalıntıların kontrol altına alınması ve önlenmesi için yasal düzenlemeler ele alınmıştır

Kaynakça

  • Jahed Khaniki, R., 2007. Chemical contaminants in milk and public health concerns: A review. International Journal of Dairy Science 2(2):104-115.
  • Girma K., Tilahun, Z., Haimanot, D., 2014. Review on milk safety with emphasis on ıts public health. World Journal of Dairy & Food Sciences 9(2):166
  • Sonawane, B.R., 1995. Chemical contaminants in human milk: An overview. Enviromental Health Perspectives 103(6): 197-205.
  • Anonymous, 2005. Dietary Exposure Assessment of Chemicals in Food. Report of a Joint World Health Organization Organization Maryland, USA, 2-6 May, 88 p. and Agriculture Annapolis, Consultation
  • Acar, J., Uygun, Ü., 2007. Doğal Toksik Maddeler ve Kontaminantlar. In Gıda Kimyası, Editör İ. Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, Türkiye, 587 p.
  • Gökçen, A., Atalay, M., 2012. Et ve sütte paraziter kalıntıları. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 1(2):117-124.
  • Filazi, A., 2006. Veteriner İlaçlar ve Hormonlar. Dünya Gıda Günü Sempozyumu, 13-14 Ekim, 2006, Ankara, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 153-161.
  • Seğmenoğlu, M.S., 2014. Makrolit Grubu Bazı Antibiyotiklerin Sütte Varlığının Belirlenmesi. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü 4: 9-13.
  • Dimitrieska-Stojkovic, E., Stajanovska-Dimzoska, B., Sekulovski, P., Uzunov, R., 2011. Screening of veterinary drug residues in milk from individual farms in Macedonia. Macedonian Veterinary Review 1(5): 5-13. Z.
  • Özer, B., 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Medya LTD. ŞTİ., İzmir, Türkiye.
  • Ergin Kaya, S., Filazi, A., 2010. Determination of antibiotic residues in milk samples. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16:31-35.
  • Návrátilová, P., Borkovcová, I., Dracková, M., Jánštová, B., Vorlová, L., 2009. Occurence of tetracycline, chlortetracyclin and oxytetracycline residues in raw cow’s milk. Czech J. Food Sci. 27(5): 379-385.
  • Anonim, 2012. Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28282. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Anonim, 2003. Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon Ve Benzeri Maddeler Hakkındaki Tebliğ 2003/18. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 25143. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Maron,i M., Colosio, C., Ferioli, A., Fait, A., 2000. Biological monitoring of pesticide exposure: A review. Introduction to Toxicology 143(1): 1-118
  • Durmuşoğlu, E., Çelik, C., 2001. Türkiye’de pestisit kalıntıları üzerindeki yapılan araştırmalar. Türk Entomoloji Dergisi 25(1): 65-80.
  • Karakaya, M., Boyraz, N., 1992. Gıda kirlenmesinde pestisitler ve korunma yolları. Ekoloji 1(4): 11-15.
  • Kınık, Ö., Kavas, G., 2002. Süt ve ürünlerinde pestititler. Gıda Mühendisliği Dergisi 12: 31-32.
  • Ciscato, C.H.P., Gebara, A.B, Spinosa, H.S., 2002. Pesticide residues in cow milk consumed in Sao Paulo city (Brazil). Journal Environmental Science and Health B 37(4): 323-330.
  • Çoksöyler, N., 2004. Bulaşanlar. Dünya Gıda Günü Sempozyumu, 13-14 Ekim, 2006, Ankara, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 139-147.
  • Dervişoğlu, M., Gül, O., Yazıcı, F., Aydemir, O., 2013. Süt ve süt ürünlerinde organik klorlu pestisit varlığı. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi 13: 31-40.
  • Erdoğrul, Ö., Covaci, A., Kurtul, N., Schepens, P., 2004. Levels of organohalogenated persistent pollutants in human milk from Kahramanmaraş Region, Turkey. Environment International 30: 659- 666.
  • Güvenç, D., Aksoy, A., 2010. Samsun yöresinde toplanan çiğ süt örneklerinde bazı pestisid kalıntılarının araştırılması. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 16(2): 281-286.
  • Bulut, S., Akkaya, L., Gök, V., Konuk, M., 2011. Organochlorine Pesticide (OCP) Residues in cow’s, buffalo’s, and sheep’s milk from Afyonkarahisar region, Turkey. Environment Monitoring and Assessment 181: 555-562.
  • Anonim, 2014. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 29099 (Mükerrer). Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Hişmioğulları, Ş., Hişmioğulları, A.A., Aşkar, T.K., 2012. Dioksin ve dioksin benzeri kimyasalların toksik etkileri. Balıkesir Sağlık Bilgisi Dergisi 1(1): 23-27.
  • Erkmen, O., 2010. Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 53: 220- 235.
  • Uçar, Y., Traag, W., Immerzeel, J., Kraats, C., Van Der Lee, M., Hoogenboom, R., Weg, Van Der, G., Çelik Çakıroğlu, G., Oymacı, B., Kılıç, D., 2011. Levels of PCDD/Fs, PCBs and PBDEs in butter from Turkey and estimated dietary intake from dairy products. Food Additives and Contaminants Part B 4(2): 141-151.
  • Arıkan, D., Yetim, H., Sağdıç, O., Kesmen, Z., 2009. Gıdalarda dioksin kontaminasyonu ve insan sağlığı üzerine etkileri. Gıda Teknolojisi Elektronik Dergisi 12(2): 9-15.
  • Gürsoy, O., 2001. Polikarbonlanmış dibenzodioksin ve furan bileşikleri ve bunların süt ve ürünlerindeki önemi. Mühendislik Bilimleri Dergisi 7(2): 235-241.
  • Uçar, Y., 2015. Yoğurt ve Kefirde Fermentasyonun Dioksinler, Furanlar, Poliklorlu Bifeniller ve İndikatör Poliklorlu Bifeniller Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 85 sayfa.
  • Anonim, 2011. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 28157. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
  • Melek, M., Demir, H., Kırımi, E., Meral, İ., Keskin, S., 2011. Catalase and carbonic anhydrase enzyme activities concentrations in newborns with congenital malformations. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi 31(2):405-412. mineral-heavy metal
  • İstanbulluoğlu, H., Oğur, R., Tekbaş, Ö.F., Bakır, B., 2013. Süt ve süt ürünlerinde ağır metal kirliliği. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi 33(2): 410- 409.
  • Abdulkhaliq, A., Swaileh, K., Hussein, M., R.M., Matani, M., 2012. Levels of metals (Cd, Pb, Cu And Fe) in cow’s milk, dairy products and hen’s eggs from The West Bank, Palestine. International Food Research Journal 19(3): 1089-1094.
  • Temurci, H., Güner, A., 2006. Ankara’da tüketime sunulan süt ve beyaz peynirlerde ağır metal kontaminasyonu. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 1(1-2): 20-28.
  • Oruç, H.H., Kalkanlı, Ö., Cengiz, M., Sonal, S., 2005. Bursa'nın ova ve dağ köylerinden toplanan çiğ sütlerde aflatoksin M1 düzeyleri. II. Ulusal Mikotoksin Sempozyumu, Mayıs 23-24, 2005, İstanbul, Türkiye, Bildiriler Kitabı, 124-127.
  • Kim, E.K., Shon, D.H., Ryu, D., Park, J.W., Hwang, H.J., Kim, Y.B., 2000. Occurence of aflatoxsin M1 in Korean dairy products determined by ELISA and HPLC. Food Additives and Contaminants 17(1): 59- 64.
  • Applebaum, R.S., Brackett, R.E., Wiseman, D.V., Marth, E.H., 1982. Aflatoxin: toxicity to dairy cattle and occurence in milk and milk products- A rewiev. Journal of Food Protection 45(8): 752-777.
  • İşleyici, Ö., Morul, F., Sancak, Y.C., 2012. Van’da tüketime sunulan UHT Sterilize inek sütlerinde aflatoksin M1 düzeyinin araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 23(2): 65- 69.
  • Galvano, F., Galofaro, V., Galvano, G., 1998. Occurence and stability of aflatoxsin M1 in milk and milk products: A worldwide rewiev. Journal of Food Protection 59(10): 1079-1090.
  • Bakırcı, I., 2001. A study on the occurence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey. Food Control 12: 47-51.
  • Meerarani, S., Ramadas, P., Padmanaban, V.D., Nachimthu, K., 1997. Incidence of Aflatoxsin M1 in milk samples around Chennai (Madreas) City. Journal of Food Science and Technology 34(6): 506-508.
  • Rustom, I.Y.S., 1997. Aflatoxin in food and feed: occurence, legislation and ınactivation by physical methods. Food Chemistry 59 (1): 57-67.
  • Deveci, O., Sezgin, E., 2006. Changes in concentration of aflatoxsin M1 during manufacture and storage of skim milk powder. Journal of Food Protection 69(3): 682-685.
  • Çetin, T., Gürsoy, A., Deveci, O., Sezgin, E., 2005. Ankara peynirlerinin aflatoksin M1 içeriklerinin belirlenmesi. Gıda Teknolojisi 9, 93-95. sunulan kaşar
  • Gürbay, A., Aydın, S., Girgin, G., Engin, A.B., Şahin, G., 2006. Assessment of aflatoxin M1 levels in milk in Ankara, Turkey. Food Control 17:1-4.
  • Deveci, O., Sezgin, E., 2005. Aflatoxin m1 levels of skim milk powders produced in Turkey. Journal of Food and Drug Analysis 13(2): 139-142.
  • Kireçci, E., Savaşçı, M., Ayyıldız, A., 2007. Sarıkamış’ta tüketilen süt ve peynir ürünlerinde Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. İnfeksiyon Dergisi 21(2): 93-96.
  • Gücükoğlu, A., Çadırcı, Ö., Özpınar N., 2010. UHT Süt ve peynir örneklerinde aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi 21: 45-50.
  • Sezer, Ç., Aksoy, A., Vatansever, L., Bilge, N., 2014. Kars ilinde satışa sunulan dondurmalarda Aflatoksin M1 varlığının belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 40(1):90-94.
  • Özmert Ergin, S., Yaman, H., 2013. Genetiği değiştirilmiş gıdalar ve insan sağlığı üzerine etkileri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2(2): 261-274.
  • Barriere, Y., Verite, R., Brunschwig, P., Surault, F., Emile, J.C., 2001. The feeding value of silage maize estimated with sheep and dairy cows is not affected by genetic ıncorporation of the Bt 176 resistance to Ostrinia Nubilalis. Journal of Dairy Science 84: 1863–1871.
  • Hammond, B., Vicini, J.L., Harnel, G.F., Naylor, M.W., Knight, C.D., Robinson, E.H., Fuchs, R.L., Padgette, S.R., 1996. The feeding value of soybeans feed to rats, chickens, catfish and dairy cattle is not affected by genetic incorporation of glyphosate tolerance. Journal of Nutrition 126:717
  • Anonim, 2010. Biyogüvenlik Kanunu. T.C. Resmi Gazete, Sayı: 27533. Başbakanlık Yayınevi, Ankara, Türkiye.
Toplam 55 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Tijen Çoşkun Bu kişi benim

Tuba Şanlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çoşkun, T., & Şanlı, T. (2016). Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar. Akademik Gıda, 14(1), 67-74.
AMA Çoşkun T, Şanlı T. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar. Akademik Gıda. Mart 2016;14(1):67-74.
Chicago Çoşkun, Tijen, ve Tuba Şanlı. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar”. Akademik Gıda 14, sy. 1 (Mart 2016): 67-74.
EndNote Çoşkun T, Şanlı T (01 Mart 2016) Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar. Akademik Gıda 14 1 67–74.
IEEE T. Çoşkun ve T. Şanlı, “Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar”, Akademik Gıda, c. 14, sy. 1, ss. 67–74, 2016.
ISNAD Çoşkun, Tijen - Şanlı, Tuba. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar”. Akademik Gıda 14/1 (Mart 2016), 67-74.
JAMA Çoşkun T, Şanlı T. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar. Akademik Gıda. 2016;14:67–74.
MLA Çoşkun, Tijen ve Tuba Şanlı. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar”. Akademik Gıda, c. 14, sy. 1, 2016, ss. 67-74.
Vancouver Çoşkun T, Şanlı T. Süt ve Süt Ürünlerinde Kalıntılar. Akademik Gıda. 2016;14(1):67-74.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).