Lactose content of milk is a basic indicator for the evaluation of milk quality. Various methods are used for the determination of lactose; however, many of these methods are generally time-consuming, labor-intensive and expensive for routine quality control applications. Biosensors offer a cheap, quick, and reliable alternative for lactose determination. Until today many different types of biosensors have been developed. These biosensors are mostly enzyme sensors, which are developed by the immobilization of different enzymes, based on amperometric and conductivity measurements. In this present study, the structure and properties of biosensors are presented, and studies on different enzyme biosensors developed for the determination of lactose using different immobilization methods and materials are reviewed
Sütün laktoz içeriği, süt kalitesinin değerlendirilmesinde temel bir indikatördür. Sütte laktoz tayini için kullanılan yöntemlerin önemli bir bölümü zaman alıcı, nitelikli iş gücü gerektiren ve pahalı yöntemlerdir. Laktoz tayininde biyosensörlerin kullanımı ucuz, kolay ve hızlı bir alternatif olarak görülmektedir. Günümüze kadar farklı tiplerde laktoz biyosensörleri geliştirilmiştir. Bunlar, daha çok farklı enzimlerin immobilize edildiği, amperometrik ve iletkenlik ölçümlerine dayalı sensörlerdir. Bu çalışmada biyosensörlerin yapısı ve özellikleri ile ilgili bilgiler verildikten sonra farklı immobilizasyon metot ve materyalleri kullanılarak laktoz tayini için geliştirilen farklı enzim biyosensörleri ile ilgili çalışmalar derlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 14 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).