Nişasta, diyette önemli bir enerji kaynağıdır. Nişastalar, enzim inkübasyonu sonrasındaki davranışlarına göre hızlı sindirilebilen nişasta, yavaş sindirilebilen nişasta ve dirençli nişasta DN şeklinde sınıflandırılmaktadır. Dirençli nişasta DN1, DN2, DN3 ve DN4 olmak üzere dört alt tipe ayrılmıştır. DN, birçok tanımda diyet lifi olarak sınıflandırılmaktadır. Daha çok nişasta-olmayan polisakkaritler gibi kalın bağırsakta fermente edilen bir polisakkarittir. Bu derlemede, dirençli nişasta tipleri, gıda kaynakları, dirençli nişastanın sağlık üzerine yararları ve gıda uygulamaları irdelenmiştir
Dirençli nişasta Tip Kaynak Yararlı fizyolojik etki Fonksiyonel özellik
Starch is an important source of dietary energy. It is classified as rapidly digestible starch, slowly digestible starch and resistant starch RS according to the starch behavior after the enzyme incubation. Resistant starch has been classified into four subtypes called RS1, RS2, RS3 and RS4. Resistant starch is now classified in most definitions as dietary fibre. Indeed, being mostly a polysaccharide, it is fermented in large intestines as they are mostly non-starch polysaccharides. In this review, different types of resistant starch, food sources, and beneficial effects of resistant starch on human health and the use of RS in food applications are discussed
Resistant starch Type Source Beneficial physiological effect Functional property
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mayıs 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 13 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).