In food plants ambient air contains many substances, which are present in free form or connected to the substances called bioaerosol. Air surrounds us, and air-borne microbial contamination poses significant risk for dairy plants, products, employees and consumers. Among the main sources of air-borne microorganisms, employees, ventilation, air conditioning, packaging material, entering air from outside etc. can be counted. Microbial factors include bacteria, yeasts, molds and viruses. Airborne microorganisms can be found on solid particles such as dust or in aerosol droplets, besides in the form of single organisms resulting from evaporation of water droplets or can occur with the development of certain types of molds. In dairy plants for air controlling and identifying areas that pose risk, various approaches have been developed and precautions are determined by means of these approaches. A number of methods can be used for this purpose. In studies where several of these methods are compared, determining the most accurate method was inconclusive. Sedimentation and impaction are the two most commonly used methods, and they have advantages and disadvantages against each other
Gıda işletmelerinde ortam havası, biyoaerosol olarak adlandırılan çok sayıda serbest halde veya maddelere bağlı olarak bulunan mikrobiyal etkeni içinde bulundurur. Havanın her yerde bulunduğu düşünüldüğünde, hava kaynaklı mikrobiyal kontaminasyon gıda işletmesi, ürünler, çalışanlar ve söz konusu gıdaları tüketecek kişiler için risk oluşturmaktadır. Havadaki mikroorganizmaların başlıca kaynakları arasında çalışanlar, havalandırma, iklimlendirme, ambalajlama materyali, dış havanın işletme içine girmesi vb. sayılabilir. Mikrobiyal etkenler bakterileri, maya-küfleri ve virüsleri kapsamaktadır. Hava kaynaklı mikroorganizmalar toz gibi katı partiküller üzerinde veya aerosol damlalarında bulunabilmekte ayrıca su damlalarının buharlaşmasıyla ortaya çıkan tekli organizmalar şeklinde veya belirli bazı küf türlerinin gelişmesiyle meydana gelebilmektedirler. Süt işletmelerinde hava kontrolü ve risk teşkil eden alanların belirlenmesi için çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiş ve bunun sonucunda da alınabilecek önlemler belirlenmiştir. Bu amaçla çeşitli yöntemler kullanılmakta olup yöntemlerin karşılaştırıldığı çalışmalarda en doğru yöntemin hangisi olduğuna dair önemli bir sonuç elde edilmemiştir. Çöktürme ve çarptırma yöntemleri en sık kullanılan iki yöntem olup birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları vardır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 13 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).