Laboratory wastes should be disposed within the frames of certain rules. If not, it can be dangerous for both human and environment. Chemical and biological wastes may be present in great amounts in food laboratories. Food laboratory waste management plan should be prepared within the frame of the regulations. All works and liable personnel should be specified. Laboratory wastes should be classified, and appropriate storage, recovery/disposal and carrying operations should be achieved. By the disposal of wastes by this way, awareness of the impact on human health and environment can be created
Laboratuvar atıkları, belirli kurallar çerçevesinde laboratuvardan uzaklaştırılması gereken, uygun bir şekilde laboratuvardan uzaklaştırılmadığında insan sağlığına ve çevreye zarar verme riski olan maddelerdir. Gıda laboratuvarları gerek kimyasal gerekse de biyolojik atığın oldukça yoğun olarak bulunduğu laboratuvarlardır. Gıda laboratuvarlarında, yönetmeliklere uygun olarak atık yönetim planı oluşturulmalı, oluşturulan planda yapılacak tüm işler ve sorumlular açıkça belirtilmelidir. Atıklar sınıflandırılmalı ve her atığa uygun depolama, geri kazanım/bertaraf ve taşıma işlemleri yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan bir uygulama ile atıklarının, insan sağlığına ve çevreye etkisinin bilinci oluşturulabilecektir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).