The beneficial effect of probiotic bacteria on human health has been investigated for a long time. The natural food products have become important with increased attention of consumers in many societies. The antibiotic peptides bacteriocins - produced by probiotic bacteria – may play a critical role in the competition against undesired or pathogenic microorganisms, the survival in the media and the forming colonization in the colon. Lactic acid bacteria LAB which produce bacteriocin can be used as a probiotic or a bio-protective agent. With these natural antimicrobial compounds, consumption of antibiotics can be reduced while competing against illnesses. In this study, the effect of LAB, especially those that can produce bacteriocin, on human and animal health and their use for probiotic purposes are reviewed
Probiyotik bakterilerin insan sağlığına faydası uzun zamandır araştırılan, kanıtlanmış bir olgudur. Dünyada giderek yaygınlaşan doğal ürünlerin tüketimine ilginin artışından sonra gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin de değişikliğe uğradığı ve doğal ürünlerin ön plana çıktığı gözlemlenmektedir. Probiyotik bakteriler ürettikleri antimikrobiyel peptidler bakteriyosinler , istenmeyen ya da patojen olan mikroorganizmalarla yarışabilme, ortamda canlı kalabilme ve bağırsaklarda koloni oluşturabilme özellikleri ile kritik bir rol üstlenmektedir. Bu sebeple bakteriyosin üreten laktik asit bakterilerinin LAB probiyotik ya da biyokoruyucu ajan olarak kullanılmalarının söz konusu olabileceği düşünülmektedir. Bu antimikrobiyel bileşikler sayesinde hem birçok hastalığın tedavisi, hem de antibiyotik kullanımının azaltılması amaçlanmaktadır. Bu makalede, özellikle bakteriyosin üretimi ile ön plana çıkan LAB’nin insan ve hayvan sağlığı üzerine etki mekanizmaları ve bunların probiyotik amaçlı kullanımına ilişkin çalışmalar özetlenmiştir
Laktik asit bakterileri LAB Probiyotik bakteriler Bakteriyosin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).