Sübye is a traditional cold beverage and consists of melon seeds, sugar and water. Sübye production is important in economic and environmental point of view since melon seeds, wastes of food production, are used as a raw material. In this study, rheological properties of Sübye were determined by fitting shear stress–shear rate data to some rheological models. Herschel-Bulkley model was the best model that fitted the experimental data R2=0.996, X2=0.0245, RMSE=0.0008 . Also Sübye showed time-dependent rheopectic characteristics at low and high shear rates whereas thixotropic characteristics existed at medium shear rates
Sübye kavun çekirdekleri, şeker ve su ile elde edilen geleneksel soğuk bir içecektir. Sübye üretimi bir gıda atığı olan kavun çekirdeklerinin hammadde olarak kullanılması ile ekonomik ve çevresel önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, sübye’nin reolojik özellikleri kayma gerilimi ve kayma hızı verilerinin bazı reolojik modellere uyarlanması ile belirlenmiştir. Herschel-Bulkley modelinin en iyi uyumluluk gösteren model olduğu bulunmuştur R2=0.996, X2=0.0245, RMSE=0.0008 . Ayrıca sübyenin düşük ve yüksek kayma hızlarında reopektik, orta kayma hızlarında ise tiksotropik özellik gösterdiği tespit edilmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).