BibTex RIS Kaynak Göster

Microbiological Quality of Chicken Liver and Meats Sold in Erzurum Turkey Market

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 3-4, 58 - 62, 01.09.2013

Öz

In this study microbiological quality of chicken liver and meats marketed in Erzurum was investigated. For this purpose, 30 chicken meat samples equal numbers of baguette, liver and breast samples obtained from different retail stores were counted for total mesophilic aerobic bacteria TAMB , total psychrotrofic bacteria, yeasts-moulds, coliform and enterococci bacteria. In chicken liver and breast samples, the counts of TAMB were 7.69 and 7.01 log cfu/g, psychrotrophic bacteria 6.04 and 6.35 log cfu/g, coliform bacteria 3.26 and 3.19 log cfu/g, yeast-mold 6.23 and 6.43 log cfu/g, respectively. The results of rinsing water 100 mL for chicken baguettes indicated that the logarithmic counts of TAMB, psychrotrophic bacteria, coliform and yeast-mold were 9.70, 8.47, 5.67 and 7.50 cfu/g, respectively. Enterococci bacteria were isolated in 13 43% of the chicken meat samples. Enterococci bacteria were determined in the 3 30% chicken liver samples, 4 40% chicken breasts and 6 60% chicken baguettes as positive. In this study, high level microorganisms were determined in poultry samples. The results also indicated that good manufacturing practices GMP were inadequate in the production of chicken liver and meats in Erzurum

Kaynakça

  • Çetin, B., 2006. Koruyucu Kültür ve Laktik Asit Uygulamalarının Tavuk Etlerinde Raf Ömrü ve Salmonella typhimurium Gelişimi ve Önemli Bazı Mikroorganizmaların İnhibisyonu Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Erzurum, Türkiye, 150 s. [2] Anonim, 2013. faostat3.fao.org/home/index.html. (20 Şubat 2013)
  • Koçak, Ç., Akbay, R., Testik, A., Türkoğlu, M., Statistics. Altan, Ö., Yalçın, S., Özkan, S., Sarıca, M., Şahan, Ü., Elibol, O., Akşit, M., 2005. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği. VI. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 3-7 Ocak 2005, Ankara, Türkiye, 727- 742.
  • Anonim, 2013. The nutritional value of chicken meat. http://www.nationalchickencouncil.org/chicken-the- preferred-protein-for-your-health-and-budget/the- nutritional-value-of-chicken/. (18 Ağustos 2013).
  • Yurdakul, N.E., 2008. Tavuk Etlerinden Gram Pozitif Kokların İzolasyonu ve Antibiyotiklere Karşı Dirençliliklerinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Adana, Türkiye, 72s.
  • Lattuada, C.P., Dillard, L.H., Rose, B.E., 1998. Examination of fresh, refrigerated and frozen prepared meat, poultry and pasteurized egg products (Chapter 3), USDA/FSIS Microbiology Laboratory Guidebook (3rd Edition), USA, 1-13.
  • Harrigan, W.F., 1998. Laboratory Methods In Food Microbiology, Academic Press, San Diego, USA, 26-39.
  • Maturin, L.J., and Peeler J.T., 1998. Aerobic Plate Count, Chapter 3, Bacteriological Analytical Manual (BAM 8th edition), FDA, Gaitghersburg, MD, USA, 17-26.
  • Bailey, J.S., Lyon, BG., Lyon, C.E. and Windham, W.R., 2000. The microbiological profile of chilled and frozen chicken. J. Food Microbiol. 63(9): 1228- 1230.
  • Tournas, V., Stack, M.E., Mislives, P.B., Koch, H.A., and Bandler, K., 1998. Yeats, molds and mycotoxins (Chapter 18), Bacteriological Analytical Manual (BAM 8th edition), FDA, Gaithersburg, MD, USA. 227-234.
  • Efe, M., 2005. Ankara Garnizonunda Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinin Mikrobiyolojik Analizi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, Türkiye, 58 s.
  • Sağun, E., Sancak Y.C., Ekici, K., Durmaz, H., 1996. Van’da tüketime sunulan piliç but ve göğüs etlerinin hijyenik kalitesi üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg. 7(2): 62-66.
  • Tunail, N., 1999. Mikrobiyel enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar. Uygulamaları, Armoni Matbaacılık Ltd Şti, Ankara, Türkiye, 59-90. Mikrobiyolojisi ve
  • Kundakçı, A., Yücel, A., Uylaşer, V., Konca, R., ve Can, S., 1991. Soğuk koşullarda depolanan ve satışa sunulan piliç etlerinin mikroflorası ve kalitesi. II. Uluslararası Gıda Sempozyumu, 1-3 Ekim, Bursa, Türkiye, 191-200.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. I. Baskı, Mengi Tan Basımevi, İzmir, Türkiye, 605 s.
  • Gökalp, H.Y., Yetim, H., ve Kaya, M., 1987. Ticari kuruluşlarda dondurularak muhafaza edilen tavuk etlerinin kokuşma düzeyleri ve bakteriyolojik durumları üzerine bir araştırma. Et ve Balık Endüst Derg. 51(8): 13-22.
  • Anar, Ş., Çarlı, T., Şen, A.ve Eyigör, A., 1992. Bursa’da tüketime sunulan piliç butlarından S. aureus ve E. coli Tip 1 izolasyonu üzerine bir çalışma. U.Ü. Vet. Fak. Derg. 2(11): 135-141.
  • Seyitoğlu, Ş., 2009. Erzurum Piyasasında Tüketime Sunulan Tavuk Döner’de Campylobacter spp. Varlığının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye, 26 s.
  • Bayram, G., Delialioğlu, N., Emekdaş, G., 2011. Mersin ilinde tüketime sunulan etlerden izole edilen enterokok türlerinin prevalansı ve tiplendirilmesi. Mersin Univ. Sağlık Bilim. Derg. 4(2): 12-16.

Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi

Yıl 2013, Cilt: 11 Sayı: 3-4, 58 - 62, 01.09.2013

Öz

Bu çalışmada, Erzurum piyasasında satılan tavuk ciğer ve etlerinin mikrobiyolojik kontaminasyon seviyeleri araştırılmıştır. Bu amaçla piyasadan toplanan örneklerde 10’ar adet ciğer, göğüs ve baget toplam aerobik mezofilik bakteri TAMB , maya-küf, psikrotrofik bakteri, koliform bakteri, enterokok bakteri sayımı yapılmıştır. Tavuk ciğeri ve göğsü numunelerinde sırasıyla TAMB sayısı 7.69 ve 7.01, psikrotrof bakteri sayısı 6.04 ve 6.35, koliform bakteri sayısı 3.26 ve 3.19, maya-küf sayısı 6.23 ve 6.43 log kob/g seviyesinde belirlenmiştir. Bagetlerde yıkama sıvısı 100 mL dikkate alınarak TAMB 9.70, psikrotrofik bakteri 8.47, koliform bakteri 5.67 ve maya-küf 7.50 log kob/baget seviyesinde belirlenmiştir. Toplam 30 örneğin 13 %43 tanesinde enterokok bakteri izole edilmiştir. Tavuk ciğerinden 3 %30 , tavuk göğsünden 4 %40 ve tavuk bagetinde 6 %60 örnekten enterokok bakteri açısından pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada tespit edilen mikroorganizmaların yüksek seviyede bulunması tavuk ürünlerinin üretim, yıkama, paketleme ve depolama koşullarının iyi olmadığını, hijyen kurallarına yeterince uyulmadığını göstermektedir

Kaynakça

  • Çetin, B., 2006. Koruyucu Kültür ve Laktik Asit Uygulamalarının Tavuk Etlerinde Raf Ömrü ve Salmonella typhimurium Gelişimi ve Önemli Bazı Mikroorganizmaların İnhibisyonu Üzerine Etkileri. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, Erzurum, Türkiye, 150 s. [2] Anonim, 2013. faostat3.fao.org/home/index.html. (20 Şubat 2013)
  • Koçak, Ç., Akbay, R., Testik, A., Türkoğlu, M., Statistics. Altan, Ö., Yalçın, S., Özkan, S., Sarıca, M., Şahan, Ü., Elibol, O., Akşit, M., 2005. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği. VI. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 3-7 Ocak 2005, Ankara, Türkiye, 727- 742.
  • Anonim, 2013. The nutritional value of chicken meat. http://www.nationalchickencouncil.org/chicken-the- preferred-protein-for-your-health-and-budget/the- nutritional-value-of-chicken/. (18 Ağustos 2013).
  • Yurdakul, N.E., 2008. Tavuk Etlerinden Gram Pozitif Kokların İzolasyonu ve Antibiyotiklere Karşı Dirençliliklerinin Belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Adana, Türkiye, 72s.
  • Lattuada, C.P., Dillard, L.H., Rose, B.E., 1998. Examination of fresh, refrigerated and frozen prepared meat, poultry and pasteurized egg products (Chapter 3), USDA/FSIS Microbiology Laboratory Guidebook (3rd Edition), USA, 1-13.
  • Harrigan, W.F., 1998. Laboratory Methods In Food Microbiology, Academic Press, San Diego, USA, 26-39.
  • Maturin, L.J., and Peeler J.T., 1998. Aerobic Plate Count, Chapter 3, Bacteriological Analytical Manual (BAM 8th edition), FDA, Gaitghersburg, MD, USA, 17-26.
  • Bailey, J.S., Lyon, BG., Lyon, C.E. and Windham, W.R., 2000. The microbiological profile of chilled and frozen chicken. J. Food Microbiol. 63(9): 1228- 1230.
  • Tournas, V., Stack, M.E., Mislives, P.B., Koch, H.A., and Bandler, K., 1998. Yeats, molds and mycotoxins (Chapter 18), Bacteriological Analytical Manual (BAM 8th edition), FDA, Gaithersburg, MD, USA. 227-234.
  • Efe, M., 2005. Ankara Garnizonunda Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinin Mikrobiyolojik Analizi. Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kayseri, Türkiye, 58 s.
  • Sağun, E., Sancak Y.C., Ekici, K., Durmaz, H., 1996. Van’da tüketime sunulan piliç but ve göğüs etlerinin hijyenik kalitesi üzerine bir araştırma. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg. 7(2): 62-66.
  • Tunail, N., 1999. Mikrobiyel enfeksiyonlar ve intoksikasyonlar. Uygulamaları, Armoni Matbaacılık Ltd Şti, Ankara, Türkiye, 59-90. Mikrobiyolojisi ve
  • Kundakçı, A., Yücel, A., Uylaşer, V., Konca, R., ve Can, S., 1991. Soğuk koşullarda depolanan ve satışa sunulan piliç etlerinin mikroflorası ve kalitesi. II. Uluslararası Gıda Sempozyumu, 1-3 Ekim, Bursa, Türkiye, 191-200.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1998. Gıda Mikrobiyolojisi. I. Baskı, Mengi Tan Basımevi, İzmir, Türkiye, 605 s.
  • Gökalp, H.Y., Yetim, H., ve Kaya, M., 1987. Ticari kuruluşlarda dondurularak muhafaza edilen tavuk etlerinin kokuşma düzeyleri ve bakteriyolojik durumları üzerine bir araştırma. Et ve Balık Endüst Derg. 51(8): 13-22.
  • Anar, Ş., Çarlı, T., Şen, A.ve Eyigör, A., 1992. Bursa’da tüketime sunulan piliç butlarından S. aureus ve E. coli Tip 1 izolasyonu üzerine bir çalışma. U.Ü. Vet. Fak. Derg. 2(11): 135-141.
  • Seyitoğlu, Ş., 2009. Erzurum Piyasasında Tüketime Sunulan Tavuk Döner’de Campylobacter spp. Varlığının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye, 26 s.
  • Bayram, G., Delialioğlu, N., Emekdaş, G., 2011. Mersin ilinde tüketime sunulan etlerden izole edilen enterokok türlerinin prevalansı ve tiplendirilmesi. Mersin Univ. Sağlık Bilim. Derg. 4(2): 12-16.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Mehmet Yüksel Bu kişi benim

Bülent Çetin Bu kişi benim

Selahattin Sert Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 3-4

Kaynak Göster

APA Yüksel, M., Çetin, B., & Sert, S. (2013). Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Akademik Gıda, 11(3-4), 58-62.
AMA Yüksel M, Çetin B, Sert S. Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Akademik Gıda. Eylül 2013;11(3-4):58-62.
Chicago Yüksel, Mehmet, Bülent Çetin, ve Selahattin Sert. “Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer Ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Akademik Gıda 11, sy. 3-4 (Eylül 2013): 58-62.
EndNote Yüksel M, Çetin B, Sert S (01 Eylül 2013) Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Akademik Gıda 11 3-4 58–62.
IEEE M. Yüksel, B. Çetin, ve S. Sert, “Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”, Akademik Gıda, c. 11, sy. 3-4, ss. 58–62, 2013.
ISNAD Yüksel, Mehmet vd. “Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer Ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Akademik Gıda 11/3-4 (Eylül 2013), 58-62.
JAMA Yüksel M, Çetin B, Sert S. Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Akademik Gıda. 2013;11:58–62.
MLA Yüksel, Mehmet vd. “Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer Ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi”. Akademik Gıda, c. 11, sy. 3-4, 2013, ss. 58-62.
Vancouver Yüksel M, Çetin B, Sert S. Erzurum’da Satışa Sunulan Tavuk Ciğer ve Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesi. Akademik Gıda. 2013;11(3-4):58-62.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).