The objective of this study was to determine the effect of olive oil consumption on the blood lipid profiles of obese individuals n=100 . Blood lipid values and one-day food consumption records were collected. Statistically significant relation was found between the consumption of salad with olive oil, low-fat cheese, semi-skimmed milk, walnut and triglyceride TG values; and of total olive oil, fresh fruit consumption and low-density lipoprotein LDL values P
Bu çalışmanın amacı, obez bireylerin n=100 kan lipit profili üzerine Akdeniz diyetiyle zeytinyağı tüketiminin etkisinin belirlenmesidir. Kan lipit değerleri ölçülmüş ve bir günlük gıda tüketim kayıtları alınmıştır. Zeytinyağlı salata, az yağlı peynir, yarım yağlı süt ve ceviz tüketimi ile trigliserit TG değerleri, zeytinyağı ve taze meyve tüketimi ile de düşükyoğunluklu lipoprotein LDL değerleri arasında önemli bir istatistiksel ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Kırmızı ve derisi alınmış beyaz et tüketimi ile TG değerleri arasında da pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmekle birlikte, ayçiçek yağı tüketimi ile TG ve LDL değerleri arasında önemli bir korelasyon bulunmamıştır. LDL değerleri, kızartılmış gıda tüketimi ile de pozitif yönde bir korelasyon sergilemiştir. Aynı zamanda fiziksel aktivite ile LDL değeri arasında pozitif bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Çalışma sonucunda, Akdeniz tipi beslenme düzeni içerisinde zeytinyağı, taze meyve sebze, ceviz, düşük yağlı süt ürünleri, baklagil ve tahılların orta düzeyde tüketilmesinin obez bireylerde LDL ve/veya TG değerlerinde olumlu değişikliklere yol açabileceği gözlenmiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 3-4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).