Ion mobility spectrometry IMS is an ion separation technique used to separate ionized molecules in the gas phase based on their mobility in a carrier gas. IMS significantly improves the identification capabilities of mass spectrometric analysis methods. High-Field Asymmetric Waveform Ion Mobility Spectrometry FAIMS is a new variation of ion mobility spectrometry. It is used under atmospheric pressure conditions and room temperature. The most important feature of the ion-mobility spectrometry method is the capability for gas-phase ion separation prior to mass spectrometry analysis. It is located between the ion source and the mass spectrometer. FAIMS when combined with mass spectrometry offers value-added data not possible from mass spectra alone. FAIMS combined with liquid chromatography-tandem mass spectrometry device provides separation of isomeric and isobaric analytes, reduces chemical noise, eliminates matrix interferences and improves signal-to-noise S/N ratio by selective ion transmission
İyon hareketliliği spektrometresi IMS , bir taşıyıcı gaz içinde hareket eden iyonların ayırımını sağlayan bir iyon ayırma tekniğidir. IMS tekniği kütle spektrometresi ile yapılan analizlerin belirleme yeteneğini önemli ölçüde geliştirmektedir. Yüksek Alan Asimetrik Dalga İyon Hareketliliği Spektrometresi FAIMS yeni bir iyon hareketliliği spektrometresi tekniğidir. FAIMS atmosferik basınç koşullarında ve oda sıcaklığında kullanılmaktadır. Bu tekniğin en önemli özelliği kütle spektrometresi ile yapılacak analizden önce gaz fazında iyonların ayırımının sağlanmasıdır. Cihaz iyon kaynağı ile kütle spektrometresi arasına yerleştirilmektedir. Kütle spektrometresi cihazlarının FAIMS ile birleştirilmesi bazı ek avantajlar sağlamaktadır. Sıvı kromatografisi-tandem kütle spektrometresi LC-MSMS ile birleştirilmiş FAIMS cihazı, izomerik ve izobarik analitlerin ayrımını sağlamakta, kimyasal gürültüyü azaltmakta, matriks etkisini gidermekte ve sinyal/gürültü S/N oranını artırmaktadır
İyon hareketliliği spektrometresi Kütle spektrometresi Gıda analizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 3-4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).