In this study, pudding mix containing dried blueberry Vaccinium corymbosum L. and caseinomacropeptide CMP was developed for phenylketonuria patients. CMP, having no phenylalanine Phe in its amino acid sequence, was isolated from sweet whey as a protein source. The percentage of CMP in the lyophilized isolate was 57.56 ± 0.18%. The yield of CMP was 71.22 ± 0.21%. Six different pudding mixes were prepared by the addition of different proportions of CMP isolate 10, 12 or 15% and different amounts of dried blueberries 10 or 15% . The formulation containing 15% CMP isolate and 15% dried blueberries was chosen as the best formulation according to the results of sensory evaluation and viscosity analysis. Phenylalanine and tyrosine Tyr contents of pudding mix and cooked pudding were 134.05 mg Phe/100 g, 478.73 mg Tyr/100 g and 32.39 mg Phe/100 g, 106.41 mg Tyr/ 100 g, respectively
Bu çalışmada, fenilketonüri hastaları için kazeinomakropeptit KMP ve kurutulmuş maviyemiş Vaccinium corymbosum L. içeren toz puding karışımı geliştirilmiştir. Bu amaçla, amino asit diziliminde fenilalanin Phe bulunmayan kazeinomakropeptit KMP , peynir altı suyundan izole edilerek protein kaynağı olarak kullanılmıştır. Elde edilen liyofilize izolattaki KMP oranı %57.56±0.18 olarak bulunmuştur. KMP verimi ise %71.22±0.21 olarak hesaplanmıştır. Farklı oranlarda %10, 12 veya 15 KMP izolatı ve kurutulmuş maviyemiş %10 veya 15 içeren altı farklı toz puding karışımından duyusal özellikler ve viskozite açısından en uygun formülasyonun %15 KMP izolatı ve %15 kurutulmuş maviyemiş içeren puding olduğu belirlenmiştir. Toz karışım ve pişmiş pudingin Phe ve tirozin Tyr içerikleri sırasıyla 134.05mg Phe/100 g, 478.73 mg Tyr/100 g ve 32.39 mg Phe/100 g, 106.41 mg Tyr/ 100 g olarak saptanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).