This study investigated the formation 2-dodecycylobutanone 2-DCB with gas chromatography/mass spectrometry GC/MS and DNA Comet Assay in irradiated hamburgers. Hamburgers were irradiated using a 60Co source at three targeted absorbed doses of 0.4, 0.8, and 1.2 kGy. The samples were analyzed immediately after irradiation and post irradiation on days 2, 5 and 8 during storage at +4°C, and on days 2, 5, 8, 15 and 30 during storage at -12°C. Fragmented DNA stretched towards the anode and the damaged cells appeared as a comet in irradiated samples. DNA fragmentation in non-irradiated hamburger occurred during storage at two different temperature +4° and -12°C . The results indicated that the presence of 2-DCB may be used as an irradiation indicator in 1.2 kGy irradiated hamburgers since it does not occur in non-irradiated samples. The effect of storage temperatures on formation and diagnosis of 2-DCB of 1.2 kGy irradiated hamburgers was insignificant
Bu çalışmada ışınlanmış hamburgerler gaz kromatografisi / kütle spektrometresi ile 2-dodesilsiklobütanon 2-DSB oluşumu açısından ve DNA Komet analizi ile incelenmişlerdir. Hamburgerler 60Co kaynağı kullanılarak 0.4, 0.8 ve 1.2 kGy olmak üzere hedeflenen 3 farklı dozda ışınlanmışlardır. Örnekler ışınlamadan hemen sonra ve ışınlama sonrası +4°C’de 2, 5 ve 8 gün, -12°C’de 2, 5, 8, 15 ve 30 gün depolanarak analiz edilmişlerdir. Parçalanmış DNA anoda doğru yayılma eğilimindedir ve hasar görmüş hücreler ışınlanmış örneklerde kuyruklu yıldız görüntüsü vermektedirler. Işınlanmamış hamburgerlerde ise DNA parçalanması iki farklı sıcaklıkta +4° ve -12°C depolama sırasında görülmektedir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar 1.2 kGy’lik dozda ışınlanmış hamburgerlerde 2-DSB varlığının ışınlanmamış örneklerde oluşmaması nedeniyle, ışınlanmanın bir indikatörü olarak kullanabileceğini göstermektedir. 2-DSB’nin oluşumu ve tespitine 1.2 kGy’lik dozda ışınlanan hamburgerlerde depolama sıcaklığının etkisi önemli bulunmamıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).