Chlorine dioxide is one of the strongest oxidants used in fruit and vegetables as a disinfectant agent. It has great potential in food industry due to its high bactericidal activity over a wide pH range and selectivity. In contrast to chlorine, it is effective at lower concentrations with low reaction time and does not produce any toxic or carcinogenic by-products as trihalomethanes and haloacetic acids in the presence of organic materials. This review discusses the chemical properties of chlorine dioxide, mechanisms of its antimicrobial action and its effect on microorganisms in fruit and vegetables
Klordioksit meyve ve sebzelerde dezenfeksiyon ajanı olarak kullanılan en güçlü oksidantlardan birisidir. Gıda endüstrisindeki yüksek kullanım potansiyeli, geniş pH aralığındaki bakterisidal etkisinden ve seçiciliğinden kaynaklanmaktadır. Klordan farklı olarak, düşük konsantrasyon ve düşük reaksiyon sürelerinde bile etkili olup, organik madde varlığında trihalometan ve haloasetik asit gibi toksik ve karsinojenik yan ürünler oluşturmamaktadır. Bu derleme, klordioksitin kimyasal özelliklerini, antimikrobiyal etki mekanizmasını ve meyve ve sebzeler üzerindeki meydana getirdiği etkiyi incelemektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Collection |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).