BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Microwave Application during Tempering on Milling and Baking Quality of Wheat

Yıl 2010, Cilt: 8 Sayı: 6, 6 - 12, 01.12.2010

Öz

In this research, microwave application was used during tempering of two different wheat varieties Bezostaya-1 and Gerek-79 at four different temperature 32, 40, 55 and 70°C , and the sample tempered by a conventional method was used as control. Overall, ash contents of the microwave-treated samples decreased while flour yield increased significantly p

Kaynakça

  • [1] Keskinoğlu, R., Elgün, A., Türker, S., 2001. Bir un değirmeninde uygulanan farklı ılık tavlama işlemlerinin öğütme kalitesine etkisi. Gıda 26(6): 419-427.
  • [2] Elgün, A., Ertugay, Z., 1995. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum.376s
  • [3] Lock Wood, J., 1982. Flour Milling. Hanry Simon Limited, England.
  • [4] Kent, N.L., 1990. Technology of Cereals. Pergamon Pres, Oxford, U.K.
  • [5] Grosse, 1929. Solicheinen weizervarbereiter cinbauen. Die Mühle, 66: 1089-1094.
  • [6] Wisher, F.W., Shelenberge, S.A., 1949. Relationship of physical factors to the granulation of flour. Norwest Miller 238 Sec. 2(11):11a
  • [7] Jones, D.D., 1949. Product and market dynamics in the international breakfast cereal industry. Cereal Foods World 37(5): 357-360.
  • [8] Türker, S., Elgün, A., Şahin, R., 1997. Fabrika şartlarında uygulanan soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin buğdayın öğütme özellikleri ve un kalitesine etkileri. Unlu Mamüller Dünyası 6(2):17- 27.
  • [9] Ertugay, Z., Çelik, İ., Koca, F., 1991. Farklı dozlarda uygulanan klorlu su ile soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin kırmızı-ekmeklik buğdaylarda öğütme değeri ile unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Doğa (15): 661-673.
  • [10] Woggle, D.H., McMasters, M.M., Word, A.B., 1964. Changes in some properties of the aleuron cell layer caused by steam conditioning. Cereal Chemistry 41: 401-405.
  • [11] Doty, N.C., Bakern, C.W., 1977. Microwave conditioning of hard red spring wheat I. effect of wide power range of flour and bread quality. Cereal Chemistry 54: 717-727.
  • [12] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984a. Indian durum wheats I. Effect of conditioning treatments on the milling quality and composition of semolina. Cereal Chemistry 61: 460-462.
  • [13] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984b. Indian durum wheats II. Effect of conditioning treatments on the quality of spaghetti. Cereal Chemistry 61: 463-465.
  • [14] Daskalova, Z., Baldzhiev, D., Shikrenov, D., 1980. Effect of dielectric heating on conditioning period of wheat. Khronitelna Promioblenost 29(5): 19-22.
  • [15] Elgün, A., Türker, S., 1995. Mikrodalga uygulamalarının buğdayın tavlanmasında tanenin kabuk-endosperm ayrışımı ve un özelliklerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Başkanlığı Proje No:ZF 92/138, Konya.
  • [16] Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:295, Ankara.
  • [17] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve Ürünlerine Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No:2 Konya.
  • [18] AACC, 1990. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. 8th ed. St. Paul, Minnesota: AACC. U.S.A.
  • [19] Anonymous, 1982. International Association for Cereal Chemists. ICC Standart No:116.
  • [20] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2007. Tahıl Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya.
  • [21] Bass, E.J., 1988. Wheat flour milling. In: Wheat Chemistry and Technology, Y. Pomeranz (Ed.), Vol. I. 3 rd Ed., AACC, Minnesota, A.B.D.
  • [22] Whitworth, M.B., 1994. Under the spotlight. International milling flour & Feed 88(5) Supplement: 10-13.
  • [23] Whitworth, M.B., Evers, T.D., Brock, C.J., 1998. Online measurement of bran in flour by image analysis. 16 th ICC Congress 1998, Ceral Science-Its contribution to health and well being, 9-12 May 1988, Viyana, Avusturya.
  • [24] Harrigan, K.A., Bussman, S., 1999. Digital image analysis of bran contamination in flour. Cereal Foods World 44(1): 12-26.
  • [25] Elgün, A., 2002. Buğdayda kalite takdiri ve alınan önlemler. Konya Ticaret Borsası Dergisi 5(11): 22- 23.
  • [26] Perten, H., Bondesson, A., Mjorndal, A., 1992. Gluten index variations in commercial swedish wheat samples. Cereal Foods World (37): 655-660.
  • [27] Curic, D., Karlovic, D., Tusak, D., Petrovic, B., Dugum, J., 2001. Gluten as a standart of wheat flour quality. Food Technology and Biotechnology 39(4): 353-361.
  • [28] Dikici, N., 2005. Farklı Tip Unlarda Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Un ve Hamur Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [29] Pomeranz, Y., 1988. Wheat Chemistry and Technology. Vol:1-2. AACC. St. Paul, Minnesota, U.S.A.
  • [30] Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • [31] Kaya, S., 2007. Süne ve Kımıl Emgili Buğday Tanelerinin Sortex Cihazı ile Ayrılması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [32] Göçmen, D., 1991. Marmara Bölgesinde Üretilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi

Yıl 2010, Cilt: 8 Sayı: 6, 6 - 12, 01.12.2010

Öz

Bu araştırmada, iki farklı buğday çeşidi Bezostaya-1 ve Gerek-79 mikrodalga uygulanarak tavlamaya tabi tutulmuştur. Mikrodalga uygulamasında 4 farklı sıcaklık derecesi 32, 40, 55 ve 70°C kullanılmış ve klasik tavlama uygulanmış örnek şahit olarak değerlendirilmiştir. Tavlamada mikrodalga işlemi uygulanan buğdaylarda; un verimi şahit örneğe göre artarken, kül miktarı düşmüştür p

Kaynakça

  • [1] Keskinoğlu, R., Elgün, A., Türker, S., 2001. Bir un değirmeninde uygulanan farklı ılık tavlama işlemlerinin öğütme kalitesine etkisi. Gıda 26(6): 419-427.
  • [2] Elgün, A., Ertugay, Z., 1995. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum.376s
  • [3] Lock Wood, J., 1982. Flour Milling. Hanry Simon Limited, England.
  • [4] Kent, N.L., 1990. Technology of Cereals. Pergamon Pres, Oxford, U.K.
  • [5] Grosse, 1929. Solicheinen weizervarbereiter cinbauen. Die Mühle, 66: 1089-1094.
  • [6] Wisher, F.W., Shelenberge, S.A., 1949. Relationship of physical factors to the granulation of flour. Norwest Miller 238 Sec. 2(11):11a
  • [7] Jones, D.D., 1949. Product and market dynamics in the international breakfast cereal industry. Cereal Foods World 37(5): 357-360.
  • [8] Türker, S., Elgün, A., Şahin, R., 1997. Fabrika şartlarında uygulanan soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin buğdayın öğütme özellikleri ve un kalitesine etkileri. Unlu Mamüller Dünyası 6(2):17- 27.
  • [9] Ertugay, Z., Çelik, İ., Koca, F., 1991. Farklı dozlarda uygulanan klorlu su ile soğuk ve ılık tavlama işlemlerinin kırmızı-ekmeklik buğdaylarda öğütme değeri ile unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Doğa (15): 661-673.
  • [10] Woggle, D.H., McMasters, M.M., Word, A.B., 1964. Changes in some properties of the aleuron cell layer caused by steam conditioning. Cereal Chemistry 41: 401-405.
  • [11] Doty, N.C., Bakern, C.W., 1977. Microwave conditioning of hard red spring wheat I. effect of wide power range of flour and bread quality. Cereal Chemistry 54: 717-727.
  • [12] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984a. Indian durum wheats I. Effect of conditioning treatments on the milling quality and composition of semolina. Cereal Chemistry 61: 460-462.
  • [13] Kathuria, D.K., Sidhua, J.S., 1984b. Indian durum wheats II. Effect of conditioning treatments on the quality of spaghetti. Cereal Chemistry 61: 463-465.
  • [14] Daskalova, Z., Baldzhiev, D., Shikrenov, D., 1980. Effect of dielectric heating on conditioning period of wheat. Khronitelna Promioblenost 29(5): 19-22.
  • [15] Elgün, A., Türker, S., 1995. Mikrodalga uygulamalarının buğdayın tavlanmasında tanenin kabuk-endosperm ayrışımı ve un özelliklerine etkisi. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Başkanlığı Proje No:ZF 92/138, Konya.
  • [16] Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:295, Ankara.
  • [17] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve Ürünlerine Analitik Kalite Kontrolü. Konya Ticaret Borsası. Yayın No:2 Konya.
  • [18] AACC, 1990. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists. 8th ed. St. Paul, Minnesota: AACC. U.S.A.
  • [19] Anonymous, 1982. International Association for Cereal Chemists. ICC Standart No:116.
  • [20] Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2007. Tahıl Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Konya.
  • [21] Bass, E.J., 1988. Wheat flour milling. In: Wheat Chemistry and Technology, Y. Pomeranz (Ed.), Vol. I. 3 rd Ed., AACC, Minnesota, A.B.D.
  • [22] Whitworth, M.B., 1994. Under the spotlight. International milling flour & Feed 88(5) Supplement: 10-13.
  • [23] Whitworth, M.B., Evers, T.D., Brock, C.J., 1998. Online measurement of bran in flour by image analysis. 16 th ICC Congress 1998, Ceral Science-Its contribution to health and well being, 9-12 May 1988, Viyana, Avusturya.
  • [24] Harrigan, K.A., Bussman, S., 1999. Digital image analysis of bran contamination in flour. Cereal Foods World 44(1): 12-26.
  • [25] Elgün, A., 2002. Buğdayda kalite takdiri ve alınan önlemler. Konya Ticaret Borsası Dergisi 5(11): 22- 23.
  • [26] Perten, H., Bondesson, A., Mjorndal, A., 1992. Gluten index variations in commercial swedish wheat samples. Cereal Foods World (37): 655-660.
  • [27] Curic, D., Karlovic, D., Tusak, D., Petrovic, B., Dugum, J., 2001. Gluten as a standart of wheat flour quality. Food Technology and Biotechnology 39(4): 353-361.
  • [28] Dikici, N., 2005. Farklı Tip Unlarda Ekmekçilik Kalitesi ile Farklı Metotlarla Ölçülen Un ve Hamur Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [29] Pomeranz, Y., 1988. Wheat Chemistry and Technology. Vol:1-2. AACC. St. Paul, Minnesota, U.S.A.
  • [30] Ercan, R., Seçkin, R., Velioğlu, S., 1988. Ülkemizde yetiştirilen bazı buğday çeşitlerinin ekmeklik kalitesi. Gıda 13(2): 107-114.
  • [31] Kaya, S., 2007. Süne ve Kımıl Emgili Buğday Tanelerinin Sortex Cihazı ile Ayrılması Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • [32] Göçmen, D., 1991. Marmara Bölgesinde Üretilen Bazı Buğday Çeşitlerinin Ekmeklik Kalitesi Üzerinde Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Hilal Bayrakçı Bu kişi benim

Selman Türker Bu kişi benim

Adem Elgün Bu kişi benim

Nilgün Ertaş Bu kişi benim

Nermin Bilgiçli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 8 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Bayrakçı, H., Türker, S., Elgün, A., Ertaş, N., vd. (2010). Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda, 8(6), 6-12.
AMA Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. Aralık 2010;8(6):6-12.
Chicago Bayrakçı, Hilal, Selman Türker, Adem Elgün, Nilgün Ertaş, ve Nermin Bilgiçli. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda 8, sy. 6 (Aralık 2010): 6-12.
EndNote Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N (01 Aralık 2010) Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda 8 6 6–12.
IEEE H. Bayrakçı, S. Türker, A. Elgün, N. Ertaş, ve N. Bilgiçli, “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”, Akademik Gıda, c. 8, sy. 6, ss. 6–12, 2010.
ISNAD Bayrakçı, Hilal vd. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda 8/6 (Aralık 2010), 6-12.
JAMA Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8:6–12.
MLA Bayrakçı, Hilal vd. “Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme Ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi”. Akademik Gıda, c. 8, sy. 6, 2010, ss. 6-12.
Vancouver Bayrakçı H, Türker S, Elgün A, Ertaş N, Bilgiçli N. Buğdayın Tavlanmasında Mikrodalga Uygulamasının Öğütme ve Ekmekçilik Kalitesine Etkisi. Akademik Gıda. 2010;8(6):6-12.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).