In present study, phenolic acid compositions gallic, protocathechuic, p-hydroxy benzoic, vanillic, caffeic, chlorogenic, syringic, p-coumaric, ferulic, rosemarinic, o-coumaric and trans-cinnamic acids of herbal parts of Sideritis trojana, Salvia tomentosa, Origanum vulgare subsp. hirtum, Lavandula stoechas subsp. stoechas, Sideritis athoa, Mentha pulegium, Abies nordmannia subsp. equi-trojani cone , Hypericum perforatum, Achillea nobilis subsp. sipylea and Mentha spicata collected from Kaz Mountain were determined by reverse phase-high pressure liquid chromatography RP-HPLC at 280 nm wavelength using propylparaben as internal standard. It was observed that Origanum vulgare subsp. hirtum and Salvia tomentosa are rich in phenolic acids. Rosemarinic acid was the most dominant phenolic acid in these herbal parts. Moreover, Abies nordmannia subsp. equi-trojani cone was found the poorest plant in terms of phenolic acid composition among the herbs analyzed
Bu çalışmada Kaz Dağları’ndan toplanan Sideritis trojana, Salvia tomentosa, Origanum vulgare subsp. hirtum, Lavandula stoechas subsp. stoechas, Sideritis athoa, Mentha pulegium, Abies nordmannia subsp. equi-trojani kozalağı, Hypericum perforatum, Achillea nobilis subsp. sipylea ve Mentha spicata bitkilerinin fenolik asit kompozisyonları gallik, protokateşik, p-hidroksibenzoik, vanilik, kafeik, klorojenik, sirinjik, p-kumarik, ferulik, okumarik, rozmarinik ve trans-sinamik asitler belirlenmiştir. Fenolik asit analizleri ters faz HPLC ile gradiyent sistemde, 280 nm dalgaboyunda ve iç standart olarak propilparaben kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Origanum vulgare subsp. hirtum ve Salvia tomentosa’nın fenolik asitlerce oldukça zengin oldukları gözlenmiştir. Rozmarinik asit, hem bulunma sıklığı hem de bulunma miktarı bakımından diğer fenolik asitlerden daha fazla tespit edilmiştir. İncelenen bitkiler arasında fenolik asit içeriği bakımından en fakir olan türün, endemik bir bitki olan Abies nordmannia subsp. equitrojani kozalağı olduğu belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).