Tomato is one of the most important food crops because its consumption rate is high and it is processed into various products. It is also important in terms of international trade point of view. Tomatoes have received great interest of researchers because of its beneficial effects on human health like the prevention of cardiovascular diseases and cancer. Tomatoes have been widely investigated for their antioxidative compounds during development. Studies have been focused on the differences in the antioxidant contents and profiles of tomatoes at different development stages. In this study, changes in antioxidative constituents of tomatoes during development and ripening were reviewed
Domates, en çok tüketilen meyvelerin başında gelmesinin yanı sıra yüksek ihracat değerleri açısından da önemli bir gıda maddesidir. Domates, insan sağlığı üzerindeki koroner ve kalp hastalıklarını önlemesi ve kanser riskini azaltması gibi olumlu etkileri nedeniyle araştırıcıların dikkatini çekmekte ve bu etkileri sağlayan antioksidanları açısından incelenmektedir. Yapılan çalışmalar, domatesin farklı gelişme evrelerinde antioksidan miktarı ve profili açısından farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, domatesin gelişimi ve olgunlaşması sırasında antioksidatif özelliğe sahip bileşenlerinde meydana gelen değişimleri ele alan araştırmalar derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Collection |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).