Tulum cheese, which is produced easily from sheep and goat milk, is one of the traditional Turkish cheese type. There are many varieties of tulum cheese which have been produced by traditional tecniques in almost every region. Tulum cheese production is made in family scale and there is no industrial production. So the production technique of cheese has no standard and production occurs under unhygienic conditions and moreover the preservation and the marketing is also in usual manner
Akyüz, N. 1981. Erzincan (Şavak) tulum peynirinin yapılışı ve bileşimi.
Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 12(1), 85-112. Süzülen süte rennet ilave edilerek 1-2 saat içinde Arıcı, M., Şimşek, O. 1991. Kültür kullanımının tulum peynirinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Gıda, 16(1), 53-62.
Bostan, K., Uğur, M. 1992. Tulum peynirlerinde starter kültür kullanımı üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 17(2), 97-110. 4 saat süreyle süzülür ve bir tezgahın üzerinde 7-8
Bostan, K., Uğur, M., Aksu, H. 1992. Deri ve plastik bidonlar içinde satışa
Kılıç, S., Gönç, S., Uysal, H., Karagözlü, C. 1998. Geleneksel yöntemle ve sunulan tulum peynirlerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Pendik Hayv. Hast. Merk. Araşt. Enst. Derg., 23(1), 75-83.
Dağdemir, V. 2000. Erzincan ilinde tulum peynirinin imalat maliyeti ve kültür kullanılarak yapılan İzmir tulum peynirinin olgunlaşma süresince meydana gelen değişikliklerin kıyaslanması. Geleneksel Süt Ürünleri. Milli
Prodüktivite Merkezi Yayın No: 621, 43-64, Mert Matbaası, Ankara. Koca, N., Metin, M. 1998. Çeşitli starter kültür kombinasyonlarının İzmir pazarlama marjının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tr. J. Agric. For., , 57-61. teneke tulum peynirlerinin nitelikleri üzerine etkileri. Geleneksel Süt
Ürünleri. Milli Prodüktivite Merkezi Yayın No: 621, 298-314, Mert Matbaası, Ankara. Nitelikleri Özellikle Mineral Madde Bileşimi Ve Enerji Değerleri Üzerinde Araştırmalar. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir. Fak. Araşt. No: 7, Yayın No: 44, Tekirdağ. Konya Tarım İl Müdürlüğü 2005. 2005 Yılı Süt ve Ürünleri Gayrisafi Hasıla
Hesap Raporu. Proje ve İstatistik Şubesi, Konya. Devlet Planlama Teşkilatı 1990. Süt ve Mamulleri Sanayi. Devlet Planlama
Kurt, A., Çağlar, A., Akyüz, N., Çakmakçı, S. 1991. Erzincan (Şavak) tulum
Teşkilatı, Yayın No: 2239, Ankara. peynirinin kimyasal özellikleri. Gıda, 16(5), 295-302.
Devlet Planlama Teşkilatı 1992. Süt ve Mamulleri Komisyon Raporu. 7. Beş
Özçelik, F. 2004. Gök Peynir (Küflü Peynir). Eğitaş, I. Baskı, Konya.
Özkalp, B., Durak, Y. 1998. Konya ve civarı küflü peynirlerinde küf florasının
Yıllık Kalkınma Raporu. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara. Devlet Planlama Teşkilatı 2001. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu araştırılması. Tr. J. of Biology, 22, 341-346.
Raporu: Süt ve Mamulleri Sanayii Alt Komisyonu Raporu. 8. Beş Yıllık Kalkınma Raporu. Yayın No: 2696, Ö.İ.K : 644. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
Sarısaçlı, İ.E. 2006. Süt Ürünleri. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı
İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi, Emek-Ankara. Tekinşen, K.K. 2003. Maraş Peyniri: Nitelikleri, yapımı ve benzerleri
Devlet Planlama Teşkilatı 2006. Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu: sınıflandırmada yeri. Türk Vet. Hekiml. Derg., 5(3-4), 38-43.
Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013). Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
Tekinşen, O.C., Tekinşen, K.K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler
Teknoloji, Kalite Kontrolü. Selçuk Üniv. Basımevi, Konya. Dığrak, M., Yılmaz. Ö., Özçelik, S. 1994. Elazığ kapalı çarşısında satışa
Tekinşen, O.C., Nizamlıoğlu, M., Keleş, A., Atasever, M., Güner, A. 1998. sunulan Erzincan tulum (Şavak) peynirlerinin mikrobiyolojik ve bazı fiziksel-kimyasal özellikleri. Gıda, 19(6), 381-387.
Tulum peyniri üretiminde yarı sentetik kılıfların kullanabilme imkanları ve vakum ambalajlamanın kaliteye etkisi. Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg., 14(2), 70. Keleş, A. 1995. Çiğ ve Pastörize Sütten Üretilen Tulum Peynirinin Farklı
Ambalajlarda Olgunlaştırılmasının Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bil. Enst., Konya. Ünsal, A. 1997. Süt Uyuyunca Türkiye Peynirleri. I. Baskı, Yapı Kredi Kültür
Keleş, A., Atasever, M. 1996. Divle tulum peynirinin kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal kalite nitelikleri. Süt Teknolojisi, 1(1), 47-53.
Sanat Yay. Tic. ve San. A.Ş., İstanbul. Kılıç, S., Gönç, S. 1990. İzmir tulum peynirinin kimi özellikleri üzerine araştırmalar I. Ege Üniv. Zir. Fak. Derg., 27(3), 155-167.
Tulum peyniri, birçok yörede koyun ve keçi sütünün en kolay şekilde değerlendirildiği Türkiye'ye özgü bir peynirdir. Halk tarafından beğeniyle tüketilen bu peynirin ülkenin hemen hemen her yöresinde mahalli usul ve metotlarla üretilen birçok çeşidi bulunmaktadır. Tulum peyniri üretimi aile ihtiyacının karşılanması dışına pek çıkarılamamıştır; genellikle hijyenik koşullardan yoksun küçük aile işletmelerinde standart olmayan tekniklerle yapılmakta; muhafaza ve pazarlanmasına da gerekli özen gösterilmemektedir.
Akyüz, N. 1981. Erzincan (Şavak) tulum peynirinin yapılışı ve bileşimi.
Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 12(1), 85-112. Süzülen süte rennet ilave edilerek 1-2 saat içinde Arıcı, M., Şimşek, O. 1991. Kültür kullanımının tulum peynirinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Gıda, 16(1), 53-62.
Bostan, K., Uğur, M. 1992. Tulum peynirlerinde starter kültür kullanımı üzerine bir araştırma. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 17(2), 97-110. 4 saat süreyle süzülür ve bir tezgahın üzerinde 7-8
Bostan, K., Uğur, M., Aksu, H. 1992. Deri ve plastik bidonlar içinde satışa
Kılıç, S., Gönç, S., Uysal, H., Karagözlü, C. 1998. Geleneksel yöntemle ve sunulan tulum peynirlerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Pendik Hayv. Hast. Merk. Araşt. Enst. Derg., 23(1), 75-83.
Dağdemir, V. 2000. Erzincan ilinde tulum peynirinin imalat maliyeti ve kültür kullanılarak yapılan İzmir tulum peynirinin olgunlaşma süresince meydana gelen değişikliklerin kıyaslanması. Geleneksel Süt Ürünleri. Milli
Prodüktivite Merkezi Yayın No: 621, 43-64, Mert Matbaası, Ankara. Koca, N., Metin, M. 1998. Çeşitli starter kültür kombinasyonlarının İzmir pazarlama marjının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tr. J. Agric. For., , 57-61. teneke tulum peynirlerinin nitelikleri üzerine etkileri. Geleneksel Süt
Ürünleri. Milli Prodüktivite Merkezi Yayın No: 621, 298-314, Mert Matbaası, Ankara. Nitelikleri Özellikle Mineral Madde Bileşimi Ve Enerji Değerleri Üzerinde Araştırmalar. Trakya Üniv. Tekirdağ Zir. Fak. Araşt. No: 7, Yayın No: 44, Tekirdağ. Konya Tarım İl Müdürlüğü 2005. 2005 Yılı Süt ve Ürünleri Gayrisafi Hasıla
Hesap Raporu. Proje ve İstatistik Şubesi, Konya. Devlet Planlama Teşkilatı 1990. Süt ve Mamulleri Sanayi. Devlet Planlama
Kurt, A., Çağlar, A., Akyüz, N., Çakmakçı, S. 1991. Erzincan (Şavak) tulum
Teşkilatı, Yayın No: 2239, Ankara. peynirinin kimyasal özellikleri. Gıda, 16(5), 295-302.
Devlet Planlama Teşkilatı 1992. Süt ve Mamulleri Komisyon Raporu. 7. Beş
Özçelik, F. 2004. Gök Peynir (Küflü Peynir). Eğitaş, I. Baskı, Konya.
Özkalp, B., Durak, Y. 1998. Konya ve civarı küflü peynirlerinde küf florasının
Yıllık Kalkınma Raporu. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara. Devlet Planlama Teşkilatı 2001. Gıda Sanayii Özel İhtisas Komisyonu araştırılması. Tr. J. of Biology, 22, 341-346.
Raporu: Süt ve Mamulleri Sanayii Alt Komisyonu Raporu. 8. Beş Yıllık Kalkınma Raporu. Yayın No: 2696, Ö.İ.K : 644. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
Sarısaçlı, İ.E. 2006. Süt Ürünleri. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı
İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi, Emek-Ankara. Tekinşen, K.K. 2003. Maraş Peyniri: Nitelikleri, yapımı ve benzerleri
Devlet Planlama Teşkilatı 2006. Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu: sınıflandırmada yeri. Türk Vet. Hekiml. Derg., 5(3-4), 38-43.
Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013). Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
Tekinşen, O.C., Tekinşen, K.K. 2005. Süt ve Süt Ürünleri: Temel Bilgiler
Teknoloji, Kalite Kontrolü. Selçuk Üniv. Basımevi, Konya. Dığrak, M., Yılmaz. Ö., Özçelik, S. 1994. Elazığ kapalı çarşısında satışa
Tekinşen, O.C., Nizamlıoğlu, M., Keleş, A., Atasever, M., Güner, A. 1998. sunulan Erzincan tulum (Şavak) peynirlerinin mikrobiyolojik ve bazı fiziksel-kimyasal özellikleri. Gıda, 19(6), 381-387.
Tulum peyniri üretiminde yarı sentetik kılıfların kullanabilme imkanları ve vakum ambalajlamanın kaliteye etkisi. Selçuk Üniv. Vet. Bil. Derg., 14(2), 70. Keleş, A. 1995. Çiğ ve Pastörize Sütten Üretilen Tulum Peynirinin Farklı
Ambalajlarda Olgunlaştırılmasının Kaliteye Etkisi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bil. Enst., Konya. Ünsal, A. 1997. Süt Uyuyunca Türkiye Peynirleri. I. Baskı, Yapı Kredi Kültür
Keleş, A., Atasever, M. 1996. Divle tulum peynirinin kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal kalite nitelikleri. Süt Teknolojisi, 1(1), 47-53.
Sanat Yay. Tic. ve San. A.Ş., İstanbul. Kılıç, S., Gönç, S. 1990. İzmir tulum peynirinin kimi özellikleri üzerine araştırmalar I. Ege Üniv. Zir. Fak. Derg., 27(3), 155-167.