In the present study, the oil contents and some oil quality properties of the Turkish opium poppy Papaver somniferum L. seed oils with different color were determined. The results showed that the oil yield of seeds ranged from 48.48 to 53.37% w/w . Fatty acid compositions of the seed oils were the following range: 70.94 to 73.15% linoleic acid, 13.56 to 14.61% for oleic acid, 10.68 to 12.15% for palmitic acid, 1.13 to 1.97% for stearic acid, and 0.29 to 0.70% for linolenic acid. It was found that poppy seed oil contained 1.54-13.35 mg / 100 g oil , 0.04-0.09 mg / 100 g oil , 3.10-11.56 mg / 100 g oil and 0.03-0.18 mg / 100 g oil tocopherol. There was a clear significant difference p
Bu çalışmada, farklı renklerdeki haşhaş Papaver somniferum L. tohumlarının yağ oranları % ve bazı yağ kalite özellikleri belirlenmiştir. Tohumların yağ oranları % 48.48 ile % 53.37 w/w arasında bulunmuştur. Yağ asitleri kompozisyonu ise şu değişim aralıklarında belirlenmiştir: % 70.9473.15 linoleik asit, %13.5614.61 oleik asit, %10.6812.15 palmitik asit, %1.131.97 stearik asit ve % 0.290.70 linolenik asit. Haşhaş yağının 1.5413.35 mg / 100 g yağ , 0.040.09 mg / 100 g yağ , 3.1011.56 mg / 100 g yağ ve 0.030.18 mg / 100 g yağ tokoferol içerdiği bulunmuştur. Toplam , , ve tokoferol bakımından tohumlar arasında istatistiksel olarak önemli düzeyde farklılık olduğu gözlenmiştir p
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).