BibTex RIS Kaynak Göster

RESEARCHES on SOME QUALITY PROPERTIES of RED WINES PRODUCED BY KARASAKIZ AND KARALAHNA GRAPE VARIETIES

Yıl 2006, Cilt: 4 Sayı: 4, 32 - 34, 01.08.2006

Öz

Viniculture is very important for Canakkale and Karasakız and Karalahna as main red grape varieties are grown in the region. Karasakız is grown frequently in Region, because it is a quality cognac grape variety and also, there is a cognac factory in Çanakkale. Furthermore, Karalahna is produced in Bozcaada, which is the wine region of Canakkale. In this study, quality properties of red wines produced by Karasakız and Karalahna grape varieties were determined. Wine properties were compared to each other and related regulations. In this frame, Wine of Karasakız was found superior than wine of Karalahna in terms of alcohol, total acidity and sugar free dry matter. Moreover, wine of Karasakız was convenient according to the regulations but wine of Karalahna was not regarding alcohol amount. However, wine of Karalahna was liked more than wine of Karasakız according to sensorial evaluation results in terms of colour, clearness, duft, flavour and general impression.

Kaynakça

  • Akman, A. V., 1962. Şarap Analiz Metodları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:33
  • Tatbikat Klavuzu:1, Ankara, 111 s. Anonymous, 1976. TS 521 Şaraplar standardı. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Canbaş, A., 1983. Şaraplarda Fenol Bileşikleri ve Bunların Analiz Yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat
  • Fakültesi, Adana. Tekel Enstitüleri Yayın No Tekel 279 EM7003.
  • Dardeniz, A., Kaynaş, K., Ateş, F., 2001. Çanakkale İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Bahçe Dergisi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30. cilt, 25-35.
  • Dardeniz, A., 2002. Bozcaada Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Bağcılığın
  • Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Ekin Dergisi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yayın Organı, 20 (6), 77-83. Dardeniz, A., Güven, S., 2003. Karasakız Üzüm Çeşidinin Çanakkale Ekonomisindeki Yeri ve Önemi ile Başlıca Değerlendirilme Şekilleri. Ekin Dergisi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez
  • Birliği Yayın Organı, 26 (7), 62-68. Fidan, I., 1975. Şarap Analiz Yöntemleri. Tekel Enstitüleri Yayınları A Serisi No:18, İstanbul, s.
  • Güven, S., 1999. Laboratuvar Tekniği. TAV Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme
  • Vakfı, Yayın No:41, Yalova, 162 s. Schmitt, A., 1983. Aktuelle Weinanalytik. Verlag Heller Chemie-und Verwaltunsgesellschaft mbH, Germany, 157p.
  • Troost, G:, 1988. Technologie des Weins. Eugen Ulmer GmbH&Co., Stuttgart, Germany, p.
  • Uylaşer, V., Başoğlu, F. 2001. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Klavuzu. Uludağ Üniversitesi
  • Ziraat Fakültesi Uygulama Klavuzu No:9, Bursa, 119 s. Yavuzeser, A., 1982. Türkiye Şarapçılığı. Türkiye
  • Şarap Yarışması, Tekirdağ, 57 s. karşılaştırılacak olursa [2]

Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar

Yıl 2006, Cilt: 4 Sayı: 4, 32 - 34, 01.08.2006

Öz

Çanakkale İli'nde bağcılık önem taşımakta ve yörede başlıca yerli kırmızı şaraplık çeşitler olarak Karasakız ve Karalahna üzümleri yetiştirilmektedir. Karasakız, aynı zamanda kalite kanyak veren bir üzüm çeşidi olması ve İlimizde Kanyak Fabrikasının da bulunması nedeniyle yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Karalahna üzüm çeşidi ise İlin şarapçılık merkezi olan Bozcaada'da yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada yöremiz şaraplık çeşitleri olan Karasakız ve Karalahna üzümlerinin ve bunlardan elde edilen şarapların kalite özellikleri belirlenmiştir. Şaraplar özellikleri bakımından birbirleriyle ve ilgili standarttaki verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuçta Karasakız şarabı alkol, şekersiz kurumadde, toplam asit değerleri bakımından Karalahna şarabından daha üstün bulunmuş, Karasakız şarabının tamamen Karalahna şarabının ise alkol miktarı dışında ilgili standarda uygun olduğu belirlenmiştir. Ancak renk, berraklık, buke, tat ve genel izlenim olmak üzere toplam 20 puan üzerinden yapılan duyusal değerlendirme sonuçlarına göre ise Karalahna şarabı Karasakız şarabından daha fazla beğeni toplamıştır

Kaynakça

  • Akman, A. V., 1962. Şarap Analiz Metodları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:33
  • Tatbikat Klavuzu:1, Ankara, 111 s. Anonymous, 1976. TS 521 Şaraplar standardı. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Canbaş, A., 1983. Şaraplarda Fenol Bileşikleri ve Bunların Analiz Yöntemleri. Ç.Ü. Ziraat
  • Fakültesi, Adana. Tekel Enstitüleri Yayın No Tekel 279 EM7003.
  • Dardeniz, A., Kaynaş, K., Ateş, F., 2001. Çanakkale İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Bahçe Dergisi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 30. cilt, 25-35.
  • Dardeniz, A., 2002. Bozcaada Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Bağcılığın
  • Geliştirilmesine Yönelik Öneriler. Ekin Dergisi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yayın Organı, 20 (6), 77-83. Dardeniz, A., Güven, S., 2003. Karasakız Üzüm Çeşidinin Çanakkale Ekonomisindeki Yeri ve Önemi ile Başlıca Değerlendirilme Şekilleri. Ekin Dergisi. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez
  • Birliği Yayın Organı, 26 (7), 62-68. Fidan, I., 1975. Şarap Analiz Yöntemleri. Tekel Enstitüleri Yayınları A Serisi No:18, İstanbul, s.
  • Güven, S., 1999. Laboratuvar Tekniği. TAV Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme
  • Vakfı, Yayın No:41, Yalova, 162 s. Schmitt, A., 1983. Aktuelle Weinanalytik. Verlag Heller Chemie-und Verwaltunsgesellschaft mbH, Germany, 157p.
  • Troost, G:, 1988. Technologie des Weins. Eugen Ulmer GmbH&Co., Stuttgart, Germany, p.
  • Uylaşer, V., Başoğlu, F. 2001. Gıda Analizlerine Giriş Uygulama Klavuzu. Uludağ Üniversitesi
  • Ziraat Fakültesi Uygulama Klavuzu No:9, Bursa, 119 s. Yavuzeser, A., 1982. Türkiye Şarapçılığı. Türkiye
  • Şarap Yarışması, Tekirdağ, 57 s. karşılaştırılacak olursa [2]
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

S Dilek Doyuran Bu kişi benim

Selma Güven Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Doyuran, S. D., & Güven, S. (2006). Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akademik Gıda, 4(4), 32-34.
AMA Doyuran SD, Güven S. Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akademik Gıda. Ağustos 2006;4(4):32-34.
Chicago Doyuran, S Dilek, ve Selma Güven. “Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Akademik Gıda 4, sy. 4 (Ağustos 2006): 32-34.
EndNote Doyuran SD, Güven S (01 Ağustos 2006) Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akademik Gıda 4 4 32–34.
IEEE S. D. Doyuran ve S. Güven, “Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar”, Akademik Gıda, c. 4, sy. 4, ss. 32–34, 2006.
ISNAD Doyuran, S Dilek - Güven, Selma. “Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Akademik Gıda 4/4 (Ağustos 2006), 32-34.
JAMA Doyuran SD, Güven S. Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akademik Gıda. 2006;4:32–34.
MLA Doyuran, S Dilek ve Selma Güven. “Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar”. Akademik Gıda, c. 4, sy. 4, 2006, ss. 32-34.
Vancouver Doyuran SD, Güven S. Karasakız Ve Karalahna Üzüm Çeşitlerinden Elde Edilen Kırmızı Şarapların Kalite Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Akademik Gıda. 2006;4(4):32-4.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).