BibTex RIS Kaynak Göster

GOAT MILK and ITS THERAPEUTIC PROPERTIES

Yıl 2006, Cilt: 4 Sayı: 3, 19 - 20, 01.06.2006

Öz

Production of novel high value-added nutraceuticals from milk has been the subject of increasing interest in the pharmaceutical and food industries. Thus much attention has been given to fractionating milk proteins, fat and other components to take advantage of their biological or functional properties.Goat milk and derived foods are playing a more important role in human nutrition, due to the low allergenic properties and their high digestibility

Kaynakça

  • Haenlein, G. F. W., 1992. Role of goat meat and milk in human nutrition. Proc. V. Iml. Conf. Goat. New Delhi, India. Vol. II: Part I, pp. 575-580.
  • Grosclaude, F. 1995. Genetic polymorhism of milk proteins. In: Proceeding of
  • İnek sütü proteinlerine duyarlı hastaların %40'ının
  • keçi sütü proteinlerini tolere edebildiği bildirilmektedir. Ayrıca
  • Fransa da yapılan klinik çalışmalar sonucunda inek sütüne
  • alerjisi olan çocuklar keçi sütü tükettiklerinde çocukların
  • %93'ünde pozitif sonuçlar görüldüğü ve bu sütün sindirimini
  • daha iyi olduğu saptanmıştır. Yapılan bir çok çalışma ile keçi
  • sütünün hipoalerjenik özellikte olduğu desteklenmektedir [14, 15].
  • Yapılan çalışmalarda sonucunda diyette keçi sütü
  • bulunmasının çinko ve selenyumun biyoyararlığınının
  • artmasının yanısıra kalsiyum, fosfor, protein ve magnezyumun
  • besinsel kullanımı üzerine olumlu etkilerinin olduğunu da
  • bildirmektedirler [16, 17, 18] . the IDF Seminar on Implications of Genetic Polymorphism of Milk Proteins on Production and Orocessing of Milk, Zurich, Switzerland, Volume:3, IDF Publication, Brussels, Belgium, 28-29.
  • Haenlein, G.F.W. 2004. Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, 51:155-163.
  • Moneret-Vautrin, A. 2004. Allergy to goat milk and to sheep milk. International Symposium, The Future of The Sheep and Goat Dairy Sectors.Zaragoza, Spain, 28-30 October 2004.
  • Haenlein, G.F.W., Caccese, R. 1984. Goat milk versus cow milk. In: G.F.W. Haenlein and D.L. Ace (Eds) Extension Goat Handbook. USDA Publ., Washington, DC, E-1, pp 1-4.
  • Jenness, R., 1980. Composition and characteristics of goat milk:. Journal of Dairy Science, 63: 1605-1630.
  • Park, Y.W. 1994. Hipo-allergenic and Therapeutic significanse of goat milk. Small Ruminant Research, 14(2): 151-159.
  • Ambrosoli, R., Di Stasio, L., Mazzoco, P. 1998. Content of αs1-casein and coagulation properties in goat milk. Journal of Dairy Science, 71:24- 28.
  • Çizelge 1. Keçi sütünün yağ asidi bileşimi [1, 3, 5]
  • Clark, S., Sherbon, J. W. 2000. Alpha -casein, milk composition and s1 coagulation properties of goat milk. Small Ruminant Research, 38(2): 123-134.
  • Juarez M. And Ramos, M., 1986. Physioco-chemical characteristics of goat milk as distinct from those of cow millk. Intl. Dairy Fed. Bull. Nº 202, pp 54-67.
  • Alferez, M.J., Lopez-Aliaga, I., Barrionuevo, M., Campos, M.S. 2003. Effects of dietary inclusion of goat milk on the bioavailability of zinc and selenium in rats. Journal of Dairy Research, 70(2):181-187.
  • Park, Y. W., 1991. Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy- based infant formulas, and non-prscription anti-acid drugs. Journal of Dairy Science, 74: 3326-3333.
  • Park, Y. W., 1992. Comparison of buffering components in goat and cow milk. Small Ruminant Research, 8: 75 - 81.
  • Heyman, M. And Desjeux, J. F., 1992. Signifiacance of intestinal food protein transport. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 15: 48-57.
  • Prosser, C. Stelwagen, K., Cummins, R., Guerin, P., Gill, N., Milne, C. 2003. Reduction in heat induced gastro-intestinal hyperpermeability in rats by bovine colostrum and goat milk powders. Journal of Applied Physiology, 96:650-654.
  • Alferez, M.J., Lopez-Aliaga, I., Barrionuevo, M., Campos, M.S. 2003. Effects of dietary inclusion of goat milk on the bioavailability of zinc and selenium in rats. Journal of Dairy Research, 70(2):181-187.
  • Campos, M.S., Lopez-Aliaga, I., Alferez, M.J., Nestares, T., Barrionuevo, M. 2003. Effects of goats' or cows' milk on nutritive utilisation of calsium and phosphorous in rats with intestinal resection. British Journal of Nutrition, 90(1):61-67.
  • Lopez-Aliaga, I., Alferez, M.J., Barrionuevo, M., Nestares, T., Sanz Sampelayo M.R., Campos, M.S. 2003. Study of nutritive utilisation of protein and magnesium in rats with resection of the distal small intestine beneficial effect of goat milk. Journal of Dairy Research, 86):2958-2966.
  • Mehaia, M.A. 1989. Studies on camel and goat milk proteins:Nitrogen
  • üretmemektedir. Asidik kan ve bağırsak pH oranları ile
  • bağlantılı olarak ortaya çıkan aşırı yorgunluk, baş ağrısı, kas
  • ağrıları, aşırı kilo, kan şekeri dengesizliği ve geniş maya
  • popülasyonu gibi bir çok rahatsızlığın tedavisinde yüksek
  • orandaki L-glutamin amino asit içeriği ile kanın pH'sını arttırıcı
  • özellik gösteren keçi sütünün kullanılması beslenme ve diyet distribution and amino acid composition. Nutrition Reports International, 39(2):351-357.
  • Baum M. K., Miguez-Burbano M.J., Campa A., Shor-Posner, G. .2000. Selenium and Interleukins in Persons Infected with Human Immunodeficiency Virus Type 1 The Journal of Infectious Diseases , 182:69-73.

Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri

Yıl 2006, Cilt: 4 Sayı: 3, 19 - 20, 01.06.2006

Öz

Gıda ve farmasötik endüstrisinde sütten elde edilen yüksek değerli nutrasötiklerin üretimine olan ilgi hızla artmaktadır. Bu nedenle biyolojik ve fonksiyonel avantajlara sahip süt proteini, yağı ve diğer bileşenlerine çok fazla ilgi gösterilmektedir. Keçi sütü ve ürünleri düşük alerjenik özellikleri ve yüksek sindirilebilirliği nedeniyle insan beslenmesinde çok fazla önemli rol oynuyor

Kaynakça

  • Haenlein, G. F. W., 1992. Role of goat meat and milk in human nutrition. Proc. V. Iml. Conf. Goat. New Delhi, India. Vol. II: Part I, pp. 575-580.
  • Grosclaude, F. 1995. Genetic polymorhism of milk proteins. In: Proceeding of
  • İnek sütü proteinlerine duyarlı hastaların %40'ının
  • keçi sütü proteinlerini tolere edebildiği bildirilmektedir. Ayrıca
  • Fransa da yapılan klinik çalışmalar sonucunda inek sütüne
  • alerjisi olan çocuklar keçi sütü tükettiklerinde çocukların
  • %93'ünde pozitif sonuçlar görüldüğü ve bu sütün sindirimini
  • daha iyi olduğu saptanmıştır. Yapılan bir çok çalışma ile keçi
  • sütünün hipoalerjenik özellikte olduğu desteklenmektedir [14, 15].
  • Yapılan çalışmalarda sonucunda diyette keçi sütü
  • bulunmasının çinko ve selenyumun biyoyararlığınının
  • artmasının yanısıra kalsiyum, fosfor, protein ve magnezyumun
  • besinsel kullanımı üzerine olumlu etkilerinin olduğunu da
  • bildirmektedirler [16, 17, 18] . the IDF Seminar on Implications of Genetic Polymorphism of Milk Proteins on Production and Orocessing of Milk, Zurich, Switzerland, Volume:3, IDF Publication, Brussels, Belgium, 28-29.
  • Haenlein, G.F.W. 2004. Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, 51:155-163.
  • Moneret-Vautrin, A. 2004. Allergy to goat milk and to sheep milk. International Symposium, The Future of The Sheep and Goat Dairy Sectors.Zaragoza, Spain, 28-30 October 2004.
  • Haenlein, G.F.W., Caccese, R. 1984. Goat milk versus cow milk. In: G.F.W. Haenlein and D.L. Ace (Eds) Extension Goat Handbook. USDA Publ., Washington, DC, E-1, pp 1-4.
  • Jenness, R., 1980. Composition and characteristics of goat milk:. Journal of Dairy Science, 63: 1605-1630.
  • Park, Y.W. 1994. Hipo-allergenic and Therapeutic significanse of goat milk. Small Ruminant Research, 14(2): 151-159.
  • Ambrosoli, R., Di Stasio, L., Mazzoco, P. 1998. Content of αs1-casein and coagulation properties in goat milk. Journal of Dairy Science, 71:24- 28.
  • Çizelge 1. Keçi sütünün yağ asidi bileşimi [1, 3, 5]
  • Clark, S., Sherbon, J. W. 2000. Alpha -casein, milk composition and s1 coagulation properties of goat milk. Small Ruminant Research, 38(2): 123-134.
  • Juarez M. And Ramos, M., 1986. Physioco-chemical characteristics of goat milk as distinct from those of cow millk. Intl. Dairy Fed. Bull. Nº 202, pp 54-67.
  • Alferez, M.J., Lopez-Aliaga, I., Barrionuevo, M., Campos, M.S. 2003. Effects of dietary inclusion of goat milk on the bioavailability of zinc and selenium in rats. Journal of Dairy Research, 70(2):181-187.
  • Park, Y. W., 1991. Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy- based infant formulas, and non-prscription anti-acid drugs. Journal of Dairy Science, 74: 3326-3333.
  • Park, Y. W., 1992. Comparison of buffering components in goat and cow milk. Small Ruminant Research, 8: 75 - 81.
  • Heyman, M. And Desjeux, J. F., 1992. Signifiacance of intestinal food protein transport. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 15: 48-57.
  • Prosser, C. Stelwagen, K., Cummins, R., Guerin, P., Gill, N., Milne, C. 2003. Reduction in heat induced gastro-intestinal hyperpermeability in rats by bovine colostrum and goat milk powders. Journal of Applied Physiology, 96:650-654.
  • Alferez, M.J., Lopez-Aliaga, I., Barrionuevo, M., Campos, M.S. 2003. Effects of dietary inclusion of goat milk on the bioavailability of zinc and selenium in rats. Journal of Dairy Research, 70(2):181-187.
  • Campos, M.S., Lopez-Aliaga, I., Alferez, M.J., Nestares, T., Barrionuevo, M. 2003. Effects of goats' or cows' milk on nutritive utilisation of calsium and phosphorous in rats with intestinal resection. British Journal of Nutrition, 90(1):61-67.
  • Lopez-Aliaga, I., Alferez, M.J., Barrionuevo, M., Nestares, T., Sanz Sampelayo M.R., Campos, M.S. 2003. Study of nutritive utilisation of protein and magnesium in rats with resection of the distal small intestine beneficial effect of goat milk. Journal of Dairy Research, 86):2958-2966.
  • Mehaia, M.A. 1989. Studies on camel and goat milk proteins:Nitrogen
  • üretmemektedir. Asidik kan ve bağırsak pH oranları ile
  • bağlantılı olarak ortaya çıkan aşırı yorgunluk, baş ağrısı, kas
  • ağrıları, aşırı kilo, kan şekeri dengesizliği ve geniş maya
  • popülasyonu gibi bir çok rahatsızlığın tedavisinde yüksek
  • orandaki L-glutamin amino asit içeriği ile kanın pH'sını arttırıcı
  • özellik gösteren keçi sütünün kullanılması beslenme ve diyet distribution and amino acid composition. Nutrition Reports International, 39(2):351-357.
  • Baum M. K., Miguez-Burbano M.J., Campa A., Shor-Posner, G. .2000. Selenium and Interleukins in Persons Infected with Human Immunodeficiency Virus Type 1 The Journal of Infectious Diseases , 182:69-73.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Lütfiye Yılmaz Bu kişi benim

Tülay Özcan Yılsay Bu kişi benim

Ekrem Kurdal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, L., Özcan Yılsay, T., & Kurdal, E. (2006). Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri. Akademik Gıda, 4(3), 19-20.
AMA Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Kurdal E. Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri. Akademik Gıda. Haziran 2006;4(3):19-20.
Chicago Yılmaz, Lütfiye, Tülay Özcan Yılsay, ve Ekrem Kurdal. “Keçi Sütü Ve Terapötik Özellikleri”. Akademik Gıda 4, sy. 3 (Haziran 2006): 19-20.
EndNote Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Kurdal E (01 Haziran 2006) Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri. Akademik Gıda 4 3 19–20.
IEEE L. Yılmaz, T. Özcan Yılsay, ve E. Kurdal, “Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri”, Akademik Gıda, c. 4, sy. 3, ss. 19–20, 2006.
ISNAD Yılmaz, Lütfiye vd. “Keçi Sütü Ve Terapötik Özellikleri”. Akademik Gıda 4/3 (Haziran 2006), 19-20.
JAMA Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Kurdal E. Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri. Akademik Gıda. 2006;4:19–20.
MLA Yılmaz, Lütfiye vd. “Keçi Sütü Ve Terapötik Özellikleri”. Akademik Gıda, c. 4, sy. 3, 2006, ss. 19-20.
Vancouver Yılmaz L, Özcan Yılsay T, Kurdal E. Keçi Sütü ve Terapötik Özellikleri. Akademik Gıda. 2006;4(3):19-20.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).