BibTex RIS Kaynak Göster

SOME FEATURES of the HONEYS COMMONLY PRODUCED in TURKEY

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 3, 33 - 34, 01.06.2005

Öz

The features of the honeys commonly produced in Turkey which is among the most popular countries in the world in terms of either total bee colonies or annual yield of honey production, were investigated. In particular, pH value, total ash and electrical conductivity of honeydew honeys and multifloral honeys were found to be descriptive features .

Kaynakça

  • Karkacıer, M., Gürel, M., Efendi, Y., Yaygın, H., Mutaf, S., 1995.
  • Değişik depolama koşullarının çiçek ve çam ballarının kalite özellikleri
  • üzerine etkileri. Akdeniz Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 8, 35-43. 2. Materyal
  • Singh, N., Bath., P.K., 1997. Quality evaulation of different types of Indian honey. Food Chemistry, 58 (1-2), 129-133. 3.
  • Bu araştırmada materyal olarak kullanılan bal Junzheng, P., Changying, J., 1998. General rheological model for natural honeys in China. Journal of Food Engineering, 36, 165-168. 4.
  • uygulanmadan cam kavanozlara doldurulup laboratuvara getirilmiş ve analiz anına kadar 18°C de muhafaza edilmiştir. Salgı balı örnekleri Ege bölgesinde önemli bal üretim alanları olan Davutlar ve Fethiye'den; çiçek balları ise sırası ile Akdeniz bölgesi ve Karadeniz bölgesinde yüksek alanlardaki Akseki ve Bayburt'tan sağlanmıştır.
  • Yılmaz, H., Yavuz, Ö., 1999. Content of some trace metals in honey from south-eastern Anatolia. Food Chemistry, 65, 475-476. 5.
  • Karkacıer, M., Gürel, M., Özdemir, F., 2000. Farklı balların HPLC yöntemi ile belirlenen şeker içerikleri kullanılarak tanımlanması. Gıda, 25 (1), 69-73. 6.
  • Gürel, F., Karkacıer, M., Özdemir, F., 1998. Identification of sugar heney, multifloral honey and honeydew honey based on mineral content, total ash, pH value and acidity. Apiacta, 2, 42-45. 7.
  • Terrab, A., Díez, M.J., Heredia, F.J., 2002. Characterisation of
  • Moroccan unifloral honeys by their physicochemical characteristics. Food Chemistry, 79, 373-379. 8.
  • Analiz metotları; Çözünür kuru madde (ÇKM, °Bx), Mendes, E., Proença, E.B., Ferreira, I.M.P.L.V.O., Ferreira, M.A., 1998. Carbohydrate Polymers, 37, 219-223. 9.
  • titrasyon asitliği (meq) AOAC tarafından önerilen metoda göre tayin edilmiştir [14].
  • Hışıl, Y., Börekcioğlu, N., 1986. Balın bileşimi ve bala yapılan hileler. Gıda, 11 (2), 79-82.
  • Gonzales, A.P., Burin, L., Buera, M.P., 1999. Color changes during storage of honeys in relation to their composition and initial color. Food Research International, 32, 185-191.
  • Bogdanov, S., Lüllmann, C., Martin, P., von der Ohe, W., Rusmann, H., Vorwohl, G., Persano, O.L., Sabatani, A.G., Marcazzan, G.L., Piro, R., Flamini, C., Morlot, M., Lheretier, J., Borneck, R., Marioleas, P., Tsigouri, A., Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., D'Arcy, B., Mossel, B., Vit, P., 1999. Honey Quality and International Regulary Standarts: Review of the International Honey Commission. pp.7, Sweden.
  • Nagai, T., Sakai, M., Inoue, R., Inoue, H., Suzuki, M., 2001. Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis. Food Chemistry, 75, 237-240.
  • Cavia, M.M., Fernández-Muiño, M.A., Gömez-Alonso, E., Montes- Pérez, M.J., Huidobro, J.F., Sancho, M.T., 2002. Evolution of fructose and glucose in honey over one year: influence of induced granulation. Food Chemistry, 78, 157-161.
  • Association of Official Analytical Chemists (1995). Official Methods of Analysis. Washington: AOAC.
  • Bath, P.K., Singh, N., 1999. A comparison between Helianthus annuus and Eucalyptus lanceolatus honey. Food Chemistry, 67, 389-397. 16. Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistiksel Metotlar II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın no: 1021, Ankara, 381 ss.
  • Yılmaz, H., Küfrevioğlu, İ. 2001. Composition of honeys collected from eastern and south-eastern Anatolia and effect of storage on Hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 25, 347-349.
  • Merin, U., Bernstein, S., Rosenthal, I., 1998. A parameter for quality of honey. Food Chemistry, 63 (2), 241-242.
  • Popek, S., 2002. A procedure to identify a honey type. Food Chemistry, 79, 401-406.
  • Przybylowski, P., Wilczynska, A., 2001. Honey as an environmental marker. Food Chemistry, 74, 289-291.

Türkiye'de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 3, 33 - 34, 01.06.2005

Öz

Gerek toplam koloni sayısı gerekse bal üretimi açısından dünyada önemli ülkeler arasında bulunan Türkiye'de yaygın olarak üretilen salgı ve çiçek ballarının temel tanımlayıcı değerleri belirlenmiştir. Salgı ve çiçek ballarında özellikle pH değeri, toplam mineral madde ve elektriksel iletkenlik değerlerinin ayırt edici özellikler olduğu saptanmıştır

Kaynakça

  • Karkacıer, M., Gürel, M., Efendi, Y., Yaygın, H., Mutaf, S., 1995.
  • Değişik depolama koşullarının çiçek ve çam ballarının kalite özellikleri
  • üzerine etkileri. Akdeniz Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 8, 35-43. 2. Materyal
  • Singh, N., Bath., P.K., 1997. Quality evaulation of different types of Indian honey. Food Chemistry, 58 (1-2), 129-133. 3.
  • Bu araştırmada materyal olarak kullanılan bal Junzheng, P., Changying, J., 1998. General rheological model for natural honeys in China. Journal of Food Engineering, 36, 165-168. 4.
  • uygulanmadan cam kavanozlara doldurulup laboratuvara getirilmiş ve analiz anına kadar 18°C de muhafaza edilmiştir. Salgı balı örnekleri Ege bölgesinde önemli bal üretim alanları olan Davutlar ve Fethiye'den; çiçek balları ise sırası ile Akdeniz bölgesi ve Karadeniz bölgesinde yüksek alanlardaki Akseki ve Bayburt'tan sağlanmıştır.
  • Yılmaz, H., Yavuz, Ö., 1999. Content of some trace metals in honey from south-eastern Anatolia. Food Chemistry, 65, 475-476. 5.
  • Karkacıer, M., Gürel, M., Özdemir, F., 2000. Farklı balların HPLC yöntemi ile belirlenen şeker içerikleri kullanılarak tanımlanması. Gıda, 25 (1), 69-73. 6.
  • Gürel, F., Karkacıer, M., Özdemir, F., 1998. Identification of sugar heney, multifloral honey and honeydew honey based on mineral content, total ash, pH value and acidity. Apiacta, 2, 42-45. 7.
  • Terrab, A., Díez, M.J., Heredia, F.J., 2002. Characterisation of
  • Moroccan unifloral honeys by their physicochemical characteristics. Food Chemistry, 79, 373-379. 8.
  • Analiz metotları; Çözünür kuru madde (ÇKM, °Bx), Mendes, E., Proença, E.B., Ferreira, I.M.P.L.V.O., Ferreira, M.A., 1998. Carbohydrate Polymers, 37, 219-223. 9.
  • titrasyon asitliği (meq) AOAC tarafından önerilen metoda göre tayin edilmiştir [14].
  • Hışıl, Y., Börekcioğlu, N., 1986. Balın bileşimi ve bala yapılan hileler. Gıda, 11 (2), 79-82.
  • Gonzales, A.P., Burin, L., Buera, M.P., 1999. Color changes during storage of honeys in relation to their composition and initial color. Food Research International, 32, 185-191.
  • Bogdanov, S., Lüllmann, C., Martin, P., von der Ohe, W., Rusmann, H., Vorwohl, G., Persano, O.L., Sabatani, A.G., Marcazzan, G.L., Piro, R., Flamini, C., Morlot, M., Lheretier, J., Borneck, R., Marioleas, P., Tsigouri, A., Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., D'Arcy, B., Mossel, B., Vit, P., 1999. Honey Quality and International Regulary Standarts: Review of the International Honey Commission. pp.7, Sweden.
  • Nagai, T., Sakai, M., Inoue, R., Inoue, H., Suzuki, M., 2001. Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis. Food Chemistry, 75, 237-240.
  • Cavia, M.M., Fernández-Muiño, M.A., Gömez-Alonso, E., Montes- Pérez, M.J., Huidobro, J.F., Sancho, M.T., 2002. Evolution of fructose and glucose in honey over one year: influence of induced granulation. Food Chemistry, 78, 157-161.
  • Association of Official Analytical Chemists (1995). Official Methods of Analysis. Washington: AOAC.
  • Bath, P.K., Singh, N., 1999. A comparison between Helianthus annuus and Eucalyptus lanceolatus honey. Food Chemistry, 67, 389-397. 16. Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistiksel Metotlar II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın no: 1021, Ankara, 381 ss.
  • Yılmaz, H., Küfrevioğlu, İ. 2001. Composition of honeys collected from eastern and south-eastern Anatolia and effect of storage on Hydroxymethylfurfural content and diastase activity. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 25, 347-349.
  • Merin, U., Bernstein, S., Rosenthal, I., 1998. A parameter for quality of honey. Food Chemistry, 63 (2), 241-242.
  • Popek, S., 2002. A procedure to identify a honey type. Food Chemistry, 79, 401-406.
  • Przybylowski, P., Wilczynska, A., 2001. Honey as an environmental marker. Food Chemistry, 74, 289-291.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Mustafa Karhan Bu kişi benim

Mehmet Aksu Bu kişi benim

Nedim Tetik Bu kişi benim

İrfan Turhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karhan, M., Aksu, M., Tetik, N., Turhan, İ. (2005). Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri. Akademik Gıda, 3(3), 33-34.
AMA Karhan M, Aksu M, Tetik N, Turhan İ. Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri. Akademik Gıda. Haziran 2005;3(3):33-34.
Chicago Karhan, Mustafa, Mehmet Aksu, Nedim Tetik, ve İrfan Turhan. “Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri”. Akademik Gıda 3, sy. 3 (Haziran 2005): 33-34.
EndNote Karhan M, Aksu M, Tetik N, Turhan İ (01 Haziran 2005) Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri. Akademik Gıda 3 3 33–34.
IEEE M. Karhan, M. Aksu, N. Tetik, ve İ. Turhan, “Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri”, Akademik Gıda, c. 3, sy. 3, ss. 33–34, 2005.
ISNAD Karhan, Mustafa vd. “Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri”. Akademik Gıda 3/3 (Haziran 2005), 33-34.
JAMA Karhan M, Aksu M, Tetik N, Turhan İ. Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri. Akademik Gıda. 2005;3:33–34.
MLA Karhan, Mustafa vd. “Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri”. Akademik Gıda, c. 3, sy. 3, 2005, ss. 33-34.
Vancouver Karhan M, Aksu M, Tetik N, Turhan İ. Türkiye’de Yaygın Olarak Üretilen Balların Bazı Belirleyici Özellikleri. Akademik Gıda. 2005;3(3):33-4.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).