BibTex RIS Kaynak Göster

A Comparative Study on Yield and Quality Properties of Some Pepper Cultivars for Processing

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 2, 5 - 10, 01.04.2005

Öz

A Comparative Study on Yield and Quality Properties of Some Pepper Cultivars for ProcessingIn the past few years, pepper production in Turkey has been enriched with the inclusion of several new pepper cultivars suitable for various types of processing. Today the pepper products include pepper paste, pickling, roasting, cubic cut pepper pieces and hot sauces. A total of 17 different processing pepper cultivars were comparatively evaluated for their fruit yield, plant development and quality properties. Yields among cultivars used for the similar proposes were comparatively presented to make cultivar selection more comprehensive. Yield of 'California Wonder' and 'Kapia' appears to be highest, both c.v.'s with large fruits, whereas the lowest yields were obtained from the c.v.'s 'Biberiye', which had the smallest fruits. Maturity index was the same for most c.v.'s, while it was higher for 'Kapia', 'California Wonder' and 'Biberiye', suggesting earlier harvest for those cultivars. C.v.'s 'Biberiye', 'Yunan', 'Üçburun', 'Jalapeno 105', 'Kale', 'Topepo' and 'Kapia' were especially suggested for fresh consumption due to high levels of vitamine C content

Kaynakça

  • Anonim, 2002. Türkiye İstatistik Yıllığı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü No: 2779, p: 288-290.
  • Bosland P. W. ve E. J. Votava, 1998. 'Numex Primavera' jalapeno. HortScience, 33:1085-1086.
  • Bozkurt, M.A., Ö. Türkmen, F. Yaşar. 2000. Azotlu ve Potasyumlu Gübrelemenin Biberde Verim ve Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. III. Sebze Tarımı Sempozyumu. 11-13 Eylül, Isparta. S: 29-32.
  • Düzyaman, E.; İ. Duman; H. İlbi ve H. Vural, 1996. Üstün Verim ve Denemenin genel ortalaması 106.6 mg/g Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. l. Ana Verim Denemesi. 1996 SANDOM Çalışma Raporu (10) 23-38. Albayrak Matbası, İzmir.
  • yapılmamıştır (Votava ve Bosland, 2002).
  • Greenleaf, W.H., 1986. Pepper Breeding. In Breeding Vegetable Crops (M.J. Bassett ed.), pp. 67-134. Avi Publishing Company, Inc. Westport, Connecticut.
  • Karaçalı, İ., M. Yıldız, F. Yıldız, E. Özeker, P. Kınay ve F. Şen, 2001. Mandarinlerde Derim Öncesi Bazı Uygulamaların Yara Onarımı, Yeşil Küf Çürüklüğü ve Depolamaya Etkileri. TÜBİTAK TARP 2112 nolu Proje Sonuç Raporu.
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Levene, H., 1960. Robust tests for equality of variances. In: I. Olkin (Ed.), Contributions to Probability and Statistics: Essays in Honor of Harold Hotelling, pp. 278292. Stanford University Press, Stanford.
  • Lucchese, C., G. Dinelli, A. Miggiano, A. Lovato, 1999. Identification of pepper (Capsicum spp.) cultivars by field and electrophoresis tests. Seed Science and Technology, 27:37-47.
  • Pierson, D. 1970. The Chemical Analysis of Food. Auxil, London.
  • Stoffella, P.J, S. J. Locascio, T. K. Howe, S. M. Olson, K. D. Shuler, C. S. Vavrina, 1995. Yield and fruit size stability differs among bell pepper cultivars Journal of the American Society for Horticultural Science, 120:325-328.
  • Votava, E. J. ve P. W. Bosland, 2002. A cultivar by any other name: Genetic variability in heirloom bell pepper 'California Wonder' HortScience, 37:1100-1102.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, Izmir.

Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 2, 5 - 10, 01.04.2005

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2002. Türkiye İstatistik Yıllığı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü No: 2779, p: 288-290.
  • Bosland P. W. ve E. J. Votava, 1998. 'Numex Primavera' jalapeno. HortScience, 33:1085-1086.
  • Bozkurt, M.A., Ö. Türkmen, F. Yaşar. 2000. Azotlu ve Potasyumlu Gübrelemenin Biberde Verim ve Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. III. Sebze Tarımı Sempozyumu. 11-13 Eylül, Isparta. S: 29-32.
  • Düzyaman, E.; İ. Duman; H. İlbi ve H. Vural, 1996. Üstün Verim ve Denemenin genel ortalaması 106.6 mg/g Teknolojik Özelliklere Sahip Sanayi Domatesi Çeşitlerinin Belirlenmesi. l. Ana Verim Denemesi. 1996 SANDOM Çalışma Raporu (10) 23-38. Albayrak Matbası, İzmir.
  • yapılmamıştır (Votava ve Bosland, 2002).
  • Greenleaf, W.H., 1986. Pepper Breeding. In Breeding Vegetable Crops (M.J. Bassett ed.), pp. 67-134. Avi Publishing Company, Inc. Westport, Connecticut.
  • Karaçalı, İ., M. Yıldız, F. Yıldız, E. Özeker, P. Kınay ve F. Şen, 2001. Mandarinlerde Derim Öncesi Bazı Uygulamaların Yara Onarımı, Yeşil Küf Çürüklüğü ve Depolamaya Etkileri. TÜBİTAK TARP 2112 nolu Proje Sonuç Raporu.
  • Karaçalı, İ., 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Levene, H., 1960. Robust tests for equality of variances. In: I. Olkin (Ed.), Contributions to Probability and Statistics: Essays in Honor of Harold Hotelling, pp. 278292. Stanford University Press, Stanford.
  • Lucchese, C., G. Dinelli, A. Miggiano, A. Lovato, 1999. Identification of pepper (Capsicum spp.) cultivars by field and electrophoresis tests. Seed Science and Technology, 27:37-47.
  • Pierson, D. 1970. The Chemical Analysis of Food. Auxil, London.
  • Stoffella, P.J, S. J. Locascio, T. K. Howe, S. M. Olson, K. D. Shuler, C. S. Vavrina, 1995. Yield and fruit size stability differs among bell pepper cultivars Journal of the American Society for Horticultural Science, 120:325-328.
  • Votava, E. J. ve P. W. Bosland, 2002. A cultivar by any other name: Genetic variability in heirloom bell pepper 'California Wonder' HortScience, 37:1100-1102.
  • Vural, H., D. Eşiyok ve İ. Duman, 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım Evi, Bornova, Izmir.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Eftal Düzyaman Bu kişi benim

İbrahim Duman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Düzyaman, E., & Duman, İ. (2005). Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Akademik Gıda, 3(2), 5-10.
AMA Düzyaman E, Duman İ. Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Akademik Gıda. Nisan 2005;3(2):5-10.
Chicago Düzyaman, Eftal, ve İbrahim Duman. “Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite Ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. Akademik Gıda 3, sy. 2 (Nisan 2005): 5-10.
EndNote Düzyaman E, Duman İ (01 Nisan 2005) Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Akademik Gıda 3 2 5–10.
IEEE E. Düzyaman ve İ. Duman, “Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”, Akademik Gıda, c. 3, sy. 2, ss. 5–10, 2005.
ISNAD Düzyaman, Eftal - Duman, İbrahim. “Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite Ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. Akademik Gıda 3/2 (Nisan 2005), 5-10.
JAMA Düzyaman E, Duman İ. Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Akademik Gıda. 2005;3:5–10.
MLA Düzyaman, Eftal ve İbrahim Duman. “Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite Ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. Akademik Gıda, c. 3, sy. 2, 2005, ss. 5-10.
Vancouver Düzyaman E, Duman İ. Sanayi Kullanımına Uygun Bazı Biber Çeşitlerinin Kalite ve Verim Özellikleri Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Akademik Gıda. 2005;3(2):5-10.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).