The HACCP Hazard Analysis Critical Control Point concept for food products was an outgrowth of the US space program with the demand for a safe food supply for manned space flights by the National Auronautics and Space Administration NASA . HACCP is a preventative system of food control. The system when properly applied can be used to control any area or point in the food system that could contribute to a hazardous situation, whether it be from contaminants, pathogenic microorganisms, physical objects, chemicals, raw materials or storage conditions. The hazard analysis portion of HACCP involves a systematic study of the ingredients, the food product, the conditions of processing, handling, storage, packaging, distribution and consumer use. This analysis allowed the identification in the process flow of the important areas that might contribute to a hazard. From this information the Critical Control Points CCP in the system that had to be monitored could be determined. The defination of a CCP is any point in the chain of food production, from raw materials to finished product, where loss of control could result in an unacceptable food safety risk
Gıda ürünlerinde HACCP kavramı, NASA'nın National Auronautics and Space Administration insanlı uzay uçuşları için güvenli gıda tedarik edilmesini istemesi ile ABD'nin uzay programı tarafından geliştirilmiştir. HACCP gıda kontrolünün koruyucu bir sistemidir. Bu sistem gıda işletmesinin herhangi bir alan veya noktasında kontaminantların, patojen mikroorganizmaların, fiziksel maddelerin, kimyasalların, çiğ materyallerin veya depolama koşullarının bir tehlike durumu yaratıp yaratmayacağının kontrolünde uygun bir şekilde kullanılır. HACCP'in tehlike analizleri ürün haline getirilen gıdanın ham maddeleri, gıdanın işleme koşulları, hazırlama, depolama, paketleme, dağıtım ve tüketicinin kullanımına kadar olan kısımları kapsamaktadır. Bu metod tehlikeye neden olabilecek önemli bölgelerde üretim akışı sırasında saptama yapabilmeyi sağlamaktadır. Kayıt sistemi ile kritik kontrol noktalarında CCP saptanan bilgiler gözden geçirilir. Kontrol yetersizliği sonucunda gıda güvenliği riskli hale gelmesi kabul edilemeyeceğinden dolayı gıda üretim zincirinde çiğ materyalden son ürüne kadar tüm aşamalar belirlenmiş kritik kontrol noktalarıdır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 2 Sayı: 5 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).