BibTex RIS Kaynak Göster

İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması

Yıl 2004, Cilt: 2 Sayı: 4, 5 - 7, 01.08.2004

Öz

This study aimed to investigate what types of food and drinks that primary and secondary school students mainly buy at schools' canteens and the actual motives behind their buying behavior. The empirical data for this study was collected via semi-structured interviews with managers of the schools' canteens, observations carried out at these canteens and the content analysis of those food and drinks mainly bought by the students. According to the research findings, because of low price and students' preferences certain types of food and drinks are made available at schools canteens. Those food and drinks consumed by the primary and secondary school students are mainly rich in carbohydrate, sugar and fat. It was further found that advertisements on TV and on other media channels as well as talks among students tend to make much impact on students' buying behavior. Finally, the study provides a number of conclusions and recommendations

Kaynakça

  • Yörükoğlu, A (1994) Çocuk Ruh Sağlığı, Özgür Yayın Dağıtım Ltd.Şti. İstanbul
  • Ersoy, G. (1989), Beslenme eğitimi alan ve almayan ilkokul çocuklarının yiyecek seçiminde televizyon reklamlarından etkilenme durumu. Beslenme ve Diyet Dergisi,(18)2:165-175.
  • Baysal, A. (1990) Beslenme. Hatipoğlu Yayınları: 93,Yükseköğretim Dizisi: 26, 7. Baskı, Ankara.
  • Arslan, P. (2001) Okul sütü ve okul beslenme programlarının önemi. World Health Organization, Turkey Liasion Office, Ankara.
  • TDD (1988) Besinlerin Bileşimleri. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını:1- 2.Baskı,Ankara.
  • Yaşar, A. Ilıca, B, Rakıcıoğlu, N. (1999). Ankara'da devlete ait ve özel ilköğretim okullarında eğitim gören çocukların beslenme durumlarına ilişkin bir araştırma Beslenme ve Diyet Dergisi, 28 (1):21-28.
  • Tekgül, N. Özer, G. Aksoy, M. (1986), İlkokul öğrenci ve öğretmenlerinin bilgi düzeyleri ile bunun uygulama durumu.Beslenme ve Diyet Dergisi,15: 47-54.
  • Tokgöz, O. (1982), Televizyon Reklamlarının Anne-Çocuk İlişkisine Etkileri, Ankara Üniversitesi S.B.F. Yayınları:501. Ankara.
  • Swadener, S. (1994), Nutrition education for preschool age children: A review of research. U.S.Department of Agriculture Food and Consumer Service Office of Analysis and Evaluation .U.S.A.
  • Troccoli, K. (1994), Eat to learn, Learn to eat:the link between and learning in children. Washington DC: National Health Education Consortium.

İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması

Yıl 2004, Cilt: 2 Sayı: 4, 5 - 7, 01.08.2004

Öz

Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinin okul kantinlerinden yoğun olarak satın aldıkları yiyecek ve içeceklerin neler olduğunu ve neden bu besinleri tercih ettiklerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma verileri, Muğla il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının bünyesinde faaliyet gösteren kantinlerden gözlem, görüşme ve içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, okul kantinlerine getirilen besinlerin çoğunlukla ucuz olduğu yada çocuklar istediği için getirtildiği, tüketilen besinlerin karbonhidrat, şeker ve yağ içerikleri açısından yüksek olduğu, televizyon ve diğer basın araçlarında yapılan reklamların ve çocuklar arasında geçen konuşma ve etkileşimlerin çocukların satın alma davranışlarını önemli derecede etkilediği bulunmuş, araştırmanın sonunda bazı öneriler sunulmuştur

Kaynakça

  • Yörükoğlu, A (1994) Çocuk Ruh Sağlığı, Özgür Yayın Dağıtım Ltd.Şti. İstanbul
  • Ersoy, G. (1989), Beslenme eğitimi alan ve almayan ilkokul çocuklarının yiyecek seçiminde televizyon reklamlarından etkilenme durumu. Beslenme ve Diyet Dergisi,(18)2:165-175.
  • Baysal, A. (1990) Beslenme. Hatipoğlu Yayınları: 93,Yükseköğretim Dizisi: 26, 7. Baskı, Ankara.
  • Arslan, P. (2001) Okul sütü ve okul beslenme programlarının önemi. World Health Organization, Turkey Liasion Office, Ankara.
  • TDD (1988) Besinlerin Bileşimleri. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını:1- 2.Baskı,Ankara.
  • Yaşar, A. Ilıca, B, Rakıcıoğlu, N. (1999). Ankara'da devlete ait ve özel ilköğretim okullarında eğitim gören çocukların beslenme durumlarına ilişkin bir araştırma Beslenme ve Diyet Dergisi, 28 (1):21-28.
  • Tekgül, N. Özer, G. Aksoy, M. (1986), İlkokul öğrenci ve öğretmenlerinin bilgi düzeyleri ile bunun uygulama durumu.Beslenme ve Diyet Dergisi,15: 47-54.
  • Tokgöz, O. (1982), Televizyon Reklamlarının Anne-Çocuk İlişkisine Etkileri, Ankara Üniversitesi S.B.F. Yayınları:501. Ankara.
  • Swadener, S. (1994), Nutrition education for preschool age children: A review of research. U.S.Department of Agriculture Food and Consumer Service Office of Analysis and Evaluation .U.S.A.
  • Troccoli, K. (1994), Eat to learn, Learn to eat:the link between and learning in children. Washington DC: National Health Education Consortium.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Bendegül Okumuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Okumuş, B. (2004). İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması. Akademik Gıda, 2(4), 5-7.
AMA Okumuş B. İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması. Akademik Gıda. Ağustos 2004;2(4):5-7.
Chicago Okumuş, Bendegül. “İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler Ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması”. Akademik Gıda 2, sy. 4 (Ağustos 2004): 5-7.
EndNote Okumuş B (01 Ağustos 2004) İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması. Akademik Gıda 2 4 5–7.
IEEE B. Okumuş, “İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması”, Akademik Gıda, c. 2, sy. 4, ss. 5–7, 2004.
ISNAD Okumuş, Bendegül. “İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler Ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması”. Akademik Gıda 2/4 (Ağustos 2004), 5-7.
JAMA Okumuş B. İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması. Akademik Gıda. 2004;2:5–7.
MLA Okumuş, Bendegül. “İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler Ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması”. Akademik Gıda, c. 2, sy. 4, 2004, ss. 5-7.
Vancouver Okumuş B. İlköğretim Öğrencilerinin Okul Kantinlerinden Yoğun Olarak Satın Aldıkları Besinler ve Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Alan Araştırması. Akademik Gıda. 2004;2(4):5-7.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).