This study aimed to investigate what types of food and drinks that primary and secondary school students mainly buy at schools' canteens and the actual motives behind their buying behavior. The empirical data for this study was collected via semi-structured interviews with managers of the schools' canteens, observations carried out at these canteens and the content analysis of those food and drinks mainly bought by the students. According to the research findings, because of low price and students' preferences certain types of food and drinks are made available at schools canteens. Those food and drinks consumed by the primary and secondary school students are mainly rich in carbohydrate, sugar and fat. It was further found that advertisements on TV and on other media channels as well as talks among students tend to make much impact on students' buying behavior. Finally, the study provides a number of conclusions and recommendations
primary school education food nutrition school canteens buying behavior
Bu araştırma ilköğretim öğrencilerinin okul kantinlerinden yoğun olarak satın aldıkları yiyecek ve içeceklerin neler olduğunu ve neden bu besinleri tercih ettiklerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Araştırma verileri, Muğla il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının bünyesinde faaliyet gösteren kantinlerden gözlem, görüşme ve içerik analizi yoluyla elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, okul kantinlerine getirilen besinlerin çoğunlukla ucuz olduğu yada çocuklar istediği için getirtildiği, tüketilen besinlerin karbonhidrat, şeker ve yağ içerikleri açısından yüksek olduğu, televizyon ve diğer basın araçlarında yapılan reklamların ve çocuklar arasında geçen konuşma ve etkileşimlerin çocukların satın alma davranışlarını önemli derecede etkilediği bulunmuş, araştırmanın sonunda bazı öneriler sunulmuştur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 2 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).