Dietary fiber components are present in plant materials and resist the action of human digestive enzymes. Substances that classified as dietary fiber have metabolic effects on colonic functions, glucose and lipid metabolism, and mineral bioavailability. The physiological behavior and functional and technological properties depend on the anatomical characteristics and composition of plant material. Meat industry commonly uses purified soluble fibers kxantan gum, guar and pectins . Recently Insoluble fibers apple, pea, sugar beet, oat fiber, citrus may also be used for their nutritional and functional properties
Diyet olurlar, selülozlar, ligninler ve bazı hemiselülozlar gibi lifi sindirim enzimlerine dayanıklı bitkisel kaynaklı bir gurup bileşenini içermektedir. Diyet lifi bileşenlerinin kolon foksiyonlarının düzenlenmesi, glukoz ve lipid metabolizması ve mineral absorbsiyonu üzerine çeşitli fizyolojik etkileri bulunmaktadır. Diyet lifi bileşenlerinin fizyolojik etkileri fonksiyonel ve teknolojik özellikleri elde edildikleri bitkisel materyalin anotomisine ve kompozisyonuna bağlı olarak değişmektedir. Et endüstirisinde çözünen özelliklerde diyet lifi ksantan gam, keçiboynuzu gamı ve guar gam ve pektinler bileşenleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda çözünmeyen liflerde elma, bezelye, şeker pancarı, yulaf, naranciye lifleri besleyici ve fonksiyonel özellikleri nedeniyle et ürünlerinin formülasyonlarında kullanımaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 2 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).