In this study, alterations in the the weights of kefir grains inoculated daily and alterations in the weights of kefir grains inoculated at different interval times and stored at refrigerator temperatures were investigated. For this purpose, kefir grains, the chemical compositions of which had been predetermined, were divided into four groups. The first group was inoculated with milk everyday for a period of 32 days, after determining its weight before each inoculation. Milk samples were inoculated with the second, the third and the fourth groups at 1, 3 and 7day intervals for 32 days respectively and the weight of each group was determined before each inoculation It was determined that on average kefir grains consist of 86.12 % moisture and 13.88 % dry matter and that they contain 0.81 % nitrogenous material, 1.12 % ash and 0.13 % fat. Kefir grains were 10 gram at the begining of the study. At the end of the 32 days at the begining of the study. At the end of the 32 days trial time, the weight of grains inoculated daily was set to be 416.83 gram, weight of kefir grains stored at refrigerator temperature and inoculated at one-day intervals was set to be 57.33 gram, weight of kefir grains stored at refrigerator temperature and inoculated at three-day intervals was set to be 23.88 gram and weight of kefir grains stored at refrigerator temperature and inoculated at seven-day intervals was set to be 15.59 gram.
Bu çalışmada, her gün süte aşılanan ve buzdolabı sıcaklığında bekletilerek farklı aralıklarla süte aşılanan kefir danelerinin ağırlıklarında meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bu amaçla, kimyasal bileşimleri belirlenen kefir daneleri dört gruba ayrılarak, bunlardan birinci gruptakiler 32 günlük deneme süresince her gün süte aşılanmış ve her aşılamadan önce ağırlıkları belirlenmiştir. Diğer gruplardan 2. gruptaki daneler birer gün, 3. gruptaki daneler üçer gün, 4. gruptaki daneler ise yedişer gün aralıklarla süte aşılanmış ve yine aynı şekilde her aşılamadan önce dane ağırlıkları tespit edilmiştir. Kefir danelerinin ortalama olarak %86.12 düzeyinde su ve %13.88 oranında kurumadde içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca danelerde %0.81 azotlu madde, %1.12 kül ve %0.13 yağ bulunduğu tespit edilmiştir. Başlangıçta 10' ar gram olan dane ağırlıklarının 32 günlük deneme sonunda ortalama olarak; hergün aşılananlarda 416.83 gram, buzdolabında bekletilerek birer günlük aralıklarla aşılananlarda 57.33 gram, üçer günlük aralıklarla aşılananlarda 23.88 gram ve yedişer günlük aralıklarla aşılananlarda ise 15.59 gram olduğu saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 1 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).