Polycarbonate (PC) materials are widely used for the packaging of drinkable water. The use of PC materials as food packaging raises some concerns for the migration of Bisphenol A (BPA), which is the monomer of PC. Therefore, in this research, it was aimed to determine the quality of new and old (life time ended) PC water carboys in terms of residual BPA and BPA migration levels with respect to storage conditions. For this purpose, BPA migration was determined by storing at three different temperatures (5, 20 and 40C) for seven different storage times (1., 5., 10., 20., 30., 45. and 60 days.) Residual and migrated BPA levels were determined by High Performance Liquid Chromatography with Fluorescence Detector. As a result, PC water carboys contained low levels of residual of BPA, and lower or higher residual BPA levels were detected in old materials compared to new materials. The BPA migration level increased by temperature and time, and storage under sunlight increased the level of BPA migration. BPA migration levels under all storage conditions were below the specific migration limit for BPA. In order to reach the tolerable daily intake of BPA even under the worst storage condition of PC water carboys, daily water consumption was calculated as 16 liters for a person with a body weight of 60 kg. On the other hand, this daily water consumption might not be rational for a person. Therefore, it was concluded that PC water carboys possessed no risk in terms of BPA migration levels under the conditions studied.
Bisphenol A (BPA) Polycarbonate water carboys Migration of BPA Residual BPA
Ege University Scientific Research Projects Commission
2015-MUH-019
The authors would like to thank the Ege University Scientific Research Projects Commission (2015-MUH-019) for financial support.
Polikarbonat (PC) malzemeler, sahip olduğu özellikleri itibariyle içme sularının ambalajlanmasında oldukça yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. PC malzeme; monomeri olan Bisfenol-A (BPA)’dan dolayı gıda ambalajı olarak kullanımına dair BPA migrasyonu açısından bazı endişeler yaratmaktadır. Bu nedenle bu araştırmada yeni (hiç kullanılmamış) ve eski (kullanım ömrünü tamamlamış) PC su damacanalarının kalıntı BPA miktarları açısından kalitelerinin değerlendirilmesi; depolama sıcaklığı ve depolama süresinin BPA migrasyonu üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. BPA kalıntı analizi ve BPA migrasyon analizi Floresans Dedektörlü Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, üç farklı temas sıcaklığı (5, 20 ve 40ºC) ve yedi farklı depolama süresinde (1., 5., 10., 20., 30., 45. ve 60. gün) depolama yapılarak BPA migrasyon miktarları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda PC damacana örneklerinin BPA kalıntı miktarlarının düşük olduğu ve damacanaların eski olması durumunda yeni damacanalara göre daha düşük ya da daha yüksek kalıntı BPA miktarlarına sahip olabileceği tespit edilmiştir. BPA migrasyon miktarlarının ise sıcaklığa ve süreye bağlı olarak artış gösterdiği ve damacanaları güneş ışığı altında depolamanın BPA migrasyon miktarlarını artırdığı tespit edilmiştir. Tüm depolama koşullarında tespit edilen BPA migrasyon miktarlarının, BPA için belirtilen spesifik migrasyon limitinin oldukça altında olduğu belirlenmiştir. 60 kilogram ağırlığındaki bir kişinin BPA’nın tolere edilebilir günlük alım miktarına (4 mikrogram/ 60kg vücut ağırlığı-gün) ulaşmak için, en kötü depolama koşulunda (40ºC/60 gün) bir günde 16 litre su tüketmesi gerektiği hesaplanmıştır. Ancak günlük koşullar dikkate alındığında bu miktarda su içilmesi olası değildir. Bu nedenlerle, gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda, belirtilen koşullar altında kullanıldığında polikarbonat su damacanalarının BPA migrasyonu açısından bir risk teşkil etmediği belirlenmiştir.
Bisfenol A (BPA) Polikarbonat su damacanaları BPA migrasyonu Kalıntı BPA
2015-MUH-019
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2015-MUH-019 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 16 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 18 Sayı: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).