The aim of this study is to examine the relationship among the perceptions of smartphone addiction, internet addiction and social media usage in health management students. The present study adopts a descriptive method. The universe of the study consists of the students who are studying in the Department of Health Management of the Faculty of Economics and Administrative Sciences at a state university. The sample was not selected in the study and a questionnaire was applied to 337 students who agreed to participate in the study. The data of the study were collected between December 2-10, 2019. The data obtained from the questionnaire were analyzed through SPSS 22.0 package program. The data were then statistically evaluated with reliability analysis, correlation analysis, and multivariate regression analysis. As a result of the analyses, it was determined that the students had moderate level of internet and smartphone addiction, and social media use. When the correlation coefficients between the variables were examined, there were generally moderate and positive relations. According to the results of regression analysis; smartphone and internet addiction explain the social integration and emotional attachment dimension with 30.3% of the total variance, and the integration into social routines dimension with 16.5% of the total variance. In addition, smartphone addiction explains 28% of the total variance of internet addiction.
Bu çalışmanın amacı, sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı, internet bağımlılığı ve sosyal medya kullanımı algıları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma, tanımlayıcı tiptedir. Çalışmanın evrenini, bir devlet üniversitesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümüne kayıtlı olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçilmemiş, çalışmaya katılmayı kabul eden 337 öğrenciye anket uygulanmıştır. Çalışmanın verileri 2-10 Aralık 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler, güvenirlik analizi, korelasyon analizi ve çok değişkenli regresyon analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin orta düzeyde internet ve akıllığı telefon bağımlılığına sahip olduğu ve sosyal medya kullandığı belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki korelasyon katsayıları incelendiğinde ise genel olarak orta düzeyde ve pozitif yönde ilişkiler saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına bakıldığında; akıllı telefon ve internet bağımlılığı, sosyal bütünleşme ve duygusal bağlanma boyutunu toplam varyansın %30,3’ü ile sosyal rutinlerle bütünleşme boyutunu ise toplam varyansın %16,5’i ile açıklamaktadır. Ayrıca akıllı telefon bağımlılığı internet bağımlılığındaki toplam varyansın %28’ini açıklamaktadır.
Akıllı Telefon Bağımlılığı İnternet Bağımlılığı Sosyal Medya Kullanımı Sağlık Yönetimi Öğrencileri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2020 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 13 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.