Bir bütün olan toplumda, farklılıklar zenginlik olarak algılanabileceği gibi kabul de görmeyebilir. Bu ret veya kabule ilişkin söylemler daha çok kültür özelinde yoğunlaşmaktadır. Çokkültürlülük de kökeninde artık başarılı olmayan asimilasyon ya da tekkültürlülüğe alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan tartışmalar bir yandan küreselleşen dünyanın sıkıntılarına, diğer yandan sıkıntılara çözüm arayışlarına işaret etmektedir. Aynı tartışmalar temelde liberal ve communitarian rakip iki geleneğin etrafında şekillenmiştir. Çalışma imkân ile risk ikilemi içinde çokkültürlülük tartışmalarını değerlendirmektedir. Farklı olanın ötekileştirilmesi yerine benimsendiği ve farklılıkların birada yaşadığı çokkültürlü bir yapıyı kültürel zenginlik olarak kabul etmek bir fırsat ve imkân olarak görülmektedir. Ancak farklı kültürlerin bir arada yaşaması pek de kolay olmadığından hareketle toplumdaki tüm gruplar arasında var olan düşmanlığı iyice körüklemesinden zorlayıcı politika ve hizmetlere yönelme riskine kadar birçok endişe veren yanları da dile getirilmektedir. Ulaşılan sonuç, insanların birbirine yakınlaşıp kültürlerin giderek iç içe girdiği çağda, risklerine rağmen, yaşanan küreselleşme, yığınsal göçler ve sosyal medyanın çokkültürlü yaşamı kaçınılmaz kıldığıdır.
In a society as a whole, differences may be perceived as wealth or not accepted at all. It can be said that the discourses about rejection or acceptance are mostly focused on culture. Multiculturality has also originally emerged as an alternative to assimilation and monoculturalism which was no longer successful. Discussions point to the problems of the globalizing world on the one hand, the search for solutions to the problems on the other hand. Same debates are centred around two competing traditions, the libertarian and communitarian. The study evaluates the discussions about multiculturality in the dilemma of opportunity and risk. It is considered as an opportunity to accept the multicultural structure, in which differences are embraced rather than marginalized, and where differences live together, as cultural wealth. However, it is not easy for different cultures to exist together. Risks such as increasing hostility between groups, coercive policies and turning to services can be counted among its worrying aspects. The conclusion reached is that despite the risks, globalization, mass migrations and social media make multicultural life inevitable in an age where people get closer to each other and cultures are increasingly intertwined.
Multiculturalness Multiculturalism Assimilation Risk Opportunity
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 17 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.