Doğu Akdeniz nispeten küçük ve kapalı bir deniz olduğundan, sahildar devletler arasında Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılması meselesi önemli bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada da güvenlik kavramı üzerinden Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılması meselesi irdelenmiş ve Doğu Akdeniz Krizi’nin perde arkasına ışık tutulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı Doğu Akdeniz’deki Türk-Yunan geriliminin sebeplerini ortaya koymak ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesini uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde ele almaktır. Bu minvalde çalışmada öncelikle, güvenlik kavramının hangi bağlamda çalışmaya katkı sağlayabileceği gösterilmiştir. Akabinde Doğu Akdeniz’deki Türk-Yunan geriliminin tarihsel arka planına değinilmiş ve bu gerilimin Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılması meselesi ile ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmada Doğu Akdeniz’deki deniz alanlarının sınırlandırılması meselesinde tarihsel sürecin yanı sıra küresel ve bölgesel güçler arasındaki jeopolitik rekabet, ontolojik güvenlik ve enerji güvenliği gibi hususların nasıl bir rol oynadığı ortaya koyulmuştur. Çalışmada son olarak ise Doğu Akdeniz’deki krizin çözümü adına neler yapılabileceğine dair tavsiye ve önerilere yer verilmiştir.
Türkiye Yunanistan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güney Kıbrıs Deniz Yetki Alanları Güvenlik
Yok
Yok
The issue of delimitation of maritime areas in the Eastern Mediterranean has emerged as an important problem among coastal countries since it is a relatively small and closed sea. In this study, the issue of limiting the maritime areas in the Eastern Mediterranean was examined through the concept of security and it was tried to shed light on the behind-the-scenes of the Eastern Mediterranean Crisis. The main purpose of the study was to reveal the reasons for the Turkish-Greek tension in the Eastern Mediterranean and to deal with the issue of delimitation of maritime jurisdiction areas within the discipline of international relations. In this context, first of all, the significance of the concept of security to the study was stressed. Subsequently, the historical background of the Turkish-Greek tension in the Eastern Mediterranean was mentioned and the relationship of this tension with the issue of delimitation of maritime areas in the Eastern Mediterranean was discussed. In the study, besides the historical process, issues such as geopolitical competition between global and regional powers, ontological security, and energy security in the delimitation of maritime areas in the Eastern Mediterranean were revealed. Finally, recommendations and suggestions about what can be done for the solution of the crisis in the Eastern Mediterranean were provided in the study.
Turkey, Greece, Turkish Republic of Northern Cyprus, South Cyprus, Maritime Jurisdiction, Security
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 9 Sayı: 19 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.