Demokrasi, etimolojik kökeni itibariyle halk/demos hükümeti/kratos anlamına gelmektedir. Dolayısıyla demokrasi kavramının, ilki ‘halk’ ikincisi ise ‘hükümet’ olmak üzere iki temel kavram etrafında şekillendiği ifade edilebilir. Ancak ‘demokrasi/halkın hükümeti ne anlama gelmektedir?’ sorusu sorulduğunda ise derin tartışmalar yaşanmaktadır. Çünkü demokrasi düşüncesinin gelişim sürecinde, hükümet kavramını niteleyen halk kavramının kapsamı farklılaşmış ve dolayısıyla demokrasi kavramının tanımı değişiklikler göstermiştir. Bu makaleye göre, bu problematiğin oluşmasının sebebi, ‘eşitlik problemi’ olarak ifade edilecek olan problemdir. Demokrasi teorisi, bütüncül bir bakış açısıyla incelendiğinde, Antik Yunan`da doğuşundan 21. Yüzyıldaki mevcut durumuna kadar, halk ve dolayısıyla halk hükümeti kavramları tanımlanırken ‘eşitlik’ mevhumunun esas alınmış olduğu gözlemlenmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, demokrasi teorisinin içinde, neden farklı demokrasi tanımları olduğuna yönelik bir cevap vermek için ‘eşitlik problemi’ kavramı odağında halk ve halk hükümeti kavramlarının arasındaki ilişkiyi konu alan bir kategorizasyonu ileri sürmek olacaktır. Bu makalede, demokrasi hakkındaki özgün görüşlerden yararlanılarak ‘eşitlik problemi’ merkezli bir analiz yapılacaktır. Bu, demokrasiye ilişkin görüşlerin eşitlik problemi etrafında ele alınması sonucunda, demokrasi teorisinin dört temel kategoride ele alınabileceği anlamına gelmektedir. Önerilen bu bölümler şunlardır; ‘eşitsizliğin doğallığı’ esasında ‘hükmedemeyen halk’, ‘eşitsizliğin yapaylığı’ esasında ‘hükmetmeyen halk’, ‘eşitliğin yapaylığı’ esasında ‘hükmetmesi gereken halk’, ve ‘eşitliğin doğallığı’ esasında ‘hükmeden halk’. Bu makalenin yapılacak olan analiz neticesinde görünür kılmayı umduğu temel nokta, eşitlik probleminin demokrasi kavramı odaklı tartışmaların merkezi bir konumunda yer aldığına dikkat çekmektir. Böylelikle demokrasi tartışmalarına kategorik bir katkı sunulmuş olacaktır.
Democracy, in terms of its etymological origin, means government/kratos of people/demos. Therefore, it can be stated that the concept of democracy is shaped around two basic concepts, the first of which is 'the people' and the second is 'government'. However, when the question is asked 'What does the democracy/government of the people mean?', there are deep debates. At the root of these debates is how the concepts of people and government are defined. Because, in the development process of the idea of democracy, the scope of the concept of the people, which characterizes the concept of government, has changed and therefore the definition of the concept of democracy has changed. According to this article, the cause of this problem is what will be referred to as the 'equality problem'. When the theory of democracy is analyzed from a holistic point of view, it is observed that the concept of 'equality' was taken as a basis when defining the concepts of the people and therefore the people's government, from its birth in Ancient Greece to its current state in the 21st century. Therefore, this study will aim to propose a categorization that deals with the relationship between the concepts of people and people's government in the focus of the concept of equality problem to there are different definitions of democracy in the theory of democracy. In this article, an analysis centered on the 'equality problem' will be made by making use of original views on democracy. This means that as a result of considering the views on democracy around the equality problem, it is shown that the theory of democracy can be considered in four basic categories. These suggested sections are; 'the people who can not govern' on the basis of the 'naturalness of inequality', 'the people who do not govern' on the basis of the 'artificiality of inequality', 'the people who should govern' on the basis of the 'artificiality of equality', and 'the people who govern' on the basis of the 'naturalness of equality'. The main point that this article hopes to make visible as a result of the analysis to be made is to draw attention to the fact that the problem of equality takes a central place in the debates focused on the concept of democracy. Thus, a categorical contribution will be made to the debate on democracy.
People Government Government of the Public Democracy Equality Problem
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 21 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.