Bu çalışmanın amacı, dönüşümcü liderlik, işlemsel liderlik ve serbest bırakıcı liderliğin ve yüzeysel rol yapma ve derin rol yapma biçimlerindeki duygusal emeğin, algılanan yönetici desteği ve algılanan örgütsel destek üzerindeki birleşik etkisini araştırmaktır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için altı hayali lider tipinin betimlendiği bir deney yapılmıştır. Lider tanımlarını okuduktan sonra, katılımcılara, betimlenen hayali liderle çalıştıkları varsayımıyla, kendi tahmin ettikleri algılanan yönetici desteği ve algılanan örgütsel destek düzeyleri hakkında bir anket verildi. Araştırmanın bulguları, dönüşümcü liderlerin, işlemsel ve serbest bırakıcı liderlere kıyasla daha yüksek düzeyde algılanan yönetici desteği ve algılanan örgütsel destek uyandırdığını göstermektedir. Bundan başka, derinden rol yapan işlemsel ve serbest bırakıcı liderler, yüzeysel davranan akranlarına kıyasla daha yüksek düzeyde algılanan yönetici desteği uyandırırlar. Son olarak, derin oyunculuk sergileyen serbest bırakıcı liderler, yüzeysel davranış sergileyen serbest bırakıcı liderlere kıyasla daha yüksek düzeyde algılanan örgütsel destek uyandıracaktır.
Dönüşümcü Liderlik İşlemsel Liderlik Serbest Bırakıcı Liderlik Algılanan Yönetici Desteği Algılanan Örgütsel Destek
The aim of this study is to investigate the combined effect of the transformational, transactional, and laissez-faire leadership styles and emotional labor in forms of surface acting and deep acting on perceived supervisor support and perceived organizational support. To test the hypotheses of the study, an experiment was designed where six fictional leader types were designated. Then, the respondents were asked to complete a questionnaire about their self-foreseen levels of perceived supervisor support and perceived organizational support, imagining that they were actually working with the designated fictional leader. The findings of the study reveal that transformational leaders arouse higher levels of perceived supervisor support and perceived organizational support compared to transactional and laissez-faire leaders. Moreover, transactional and laissez-faire leaders who display deep acting arouse higher levels of perceived supervisor support compared to their counterparts displaying surface acting. Lastly, laissez-faire leaders who display deep acting will arouse higher levels of perceived organizational support as compared to laissez-faire leaders who display surface acting.
Transformational Leadership Transactional Leadership Laissez-Faire Leadership Perceived Supervisor Support Perceived Organizational Support
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 22 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.