2023 yılında İran ile Afganistan arasında sınır hattında yaşanan çatışmalar farklı sınır aşan su meselelerinde sıklıkla dile getirilen su savaşları anlatısını yeniden gündeme taşımıştır. İran ve Afganistan’ın sırasıyla mansap ve memba devletler olarak yer aldığı Helmand Havzası bu su savaşları anlatısının ana konusudur. Ancak konunun güncelliği düşünüldüğünde bu bağlamda uluslararası literatürde yapılan çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Helmand Havzası hidropolitiğine dair Türkçe literatürde de oldukça sınırlı sayıda çalışmanın olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı literatürdeki bu eksikliği tamamlamak ve geçmişten günümüze Helmand havzası hidropolitiğini ortaya koyarak iki devlet arasında ortaya çıkabilecek olan bir su savaşı olasılığını analiz etmektir. Helmand Havzası’nın coğrafi ve hidrolojik özellikleri, havzada iki devlet arasında geçmişten günümüze su konusunda yaşanan ilişkiler ve havzanın genel hidropolitik dinamikleri dikkate alındığında, bu çalışma iki devlet arasında ortaya çıkabilecek bir su savaşı riskinin düşük olduğunu savunmaktadır. Çalışma havzada iki devlet arasında bir su savaşı riskini arttıran faktörlerle bu riski azaltan faktörleri birlikte değerlendirmek suretiyle bir analiz çerçevesi ortaya koymaktadır.
Bu çalışma etik onay gerektiren herhangi bir insan veya hayvan araştırması içermemektedir.
Çalışma için destek alınmamıştır.
YOK
In 2023, the skirmishes between Iran and Afghanistan on the border area brought the narrative of water wars, frequently voiced in different transboundary water issues, back to the agenda. The Helmand Basin, in which Iran and Afghanistan are located as downstream and upstream states, respectively, is the main subject of this narrative of water wars. However, considering the subject's topicality, the number of studies in the international literature in this context is quite limited. The number of academic works written in Turkish on the hydropolitics of the Helmand Basin is also very limited. The main purpose of this study is to fill this gap in the literature and analyze the possibility of a water war between the two states by looking at the hydropolitics of the Helmand basin from the past to the present. Considering the geographical and hydrological characteristics of the Helmand Basin, the relations between the two states in the basin on water from past to present, and the general hydropolitical dynamics of the basin, this study argues that the risk of a water war that may arise between the two states is low. The study presents an analytical framework by evaluating the factors that increase the risk of a water war between two states in the basin and the factors that reduce this risk.
YOK
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YOK |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.